• |
ide | kryesore

NASA e pranon zyrtarisht: Kemi gjetur ujë në Mars (foto)

Arkiva, Planet
mars-water.jpg

Në një konferencë të veçantë për mediat NASA (Agjencia Amerikane e Hapësirës) tha se ka gjetur prova se në Mars ka ujë. Sipas shkencëtarëve amerikanë janë vërejtur disa damarë të zinj mbi planet, që kanë çuar në konfirmimin se bëhet fjalë për një rrjedhje periodike të ujit. Rrjedhat e ujit lënë shenja të gjata dhe të errëta në terrenin marsian, që mund të shkojnë deri në qindra metra. Sipas NASA uji rrjedh në gjendje të lëngët gjatë muajve të ngrohtë të vitit ndërsa gjithçka thahet në vjeshtë dhe dimër.

nasa


Më poshtë janë disa foto nga orbita e Marsit që tregojnë shkëmbinj, si dhe mure të pjerrëta luginash dhe krateresh. Ata janë të mbuluar me vija të shumta rrjedhash. Shkencëtarët janë ende të pasigurt se nga vjen ky ujë, por dyshojnë se mund të vijë nga akujt e nëntokës, ose ujëmbajtësit e kripur, apo mund të kondensohen në atmosferën e hollë të Marsit.

An image issued by NASA of Mars, as scientists believe that flowing liquid water is almost certainly responsible for mysterious features on Mars that change with the seasons

“Kemi parë ujë të lëngshëm në sipërfaqen e Marsit”, – tha Michael Meyer, kreu i grupit studiues të NASA-s që merret me zbulime mbi Marsin. “Për shkak të kësaj që kemi parë, dyshojmë se minimalisht është e mundshme që Marsi të ketë një ambient të banueshëm gjatë ditëve të sotme”.

An image issued by NASA of Mars, as scientists believe that flowing liquid water is almost certainly responsible for mysterious features on Mars that change with the seasons

Disa miliarda vjet më parë, kur Marsi ishte një planet ende i ri, mendohet se në sipërfaqen e tij kishte lumenj, liqene dhe oqeane. Shkencëtarët e kanë konfirmuar prej kohësh ekzistencën e ujit në formë të ngrirë në polet e planetit. Dhe tani ekzistenca e ujit në formë të lëngshme është një zbulim shumë i rëndësishëm për eksplorimet në hapësirë.

Kthehu