• |
ide | kryesore

Disa nga shpikjet e myslimanevë!

Arkiva, Stil
images3.jpg

1. Algjebra  
Falë Al-Khwarizmi, është bërë kjo lëvizje revolucionare nga koncepti grek për matematikën, e cila fillimisht është bazuar në gjeometri.

2. Kafeja  
Më shumë se 12 mijë vjet më parë, njerëzit punëtorë janë munduar të qëndrojnë të zgjuar pa ndonjë stimulues, derisa një bari ka vërejtur se dhitë e tij bëheshin shumë energjike pasi hanin kokrra kafeje.


3. Orët  
Një njeri i zgjuar me emrin al-Jazari ka qenë një inxhinier shumë i shkathtë, i cili edhe ‘lindi’ konceptin e makinave automatike.

4. Kamera  
Ibn Al-Haitham ka shpikur kamerën e parë në botë që shfaqte imazhet në një vrimëz, dhe e ka quajtur ‘Qamara’.

5. Sapuni  
Në shekullin e dhjetë, myslimanët kanë shpikur sapunin duke përzier vajin me ‘al-qali’ – një substancë si kripa.

6. Universitetin  
Gruaja me emrin Fatima al-Fihri, ka themeluar universitetin e parë në Fez, Maroco.

7. Instrumentet kirurgjike  
Në shekullin e dhjetë, Abulcasis ka shkruar një enciklopedi mjekësore me më se 200 vegla kirurgjike.

8. Hartat 
Me paraqitjen e letrës në Bagdad në shekullin e tetë, hartat e para dhe guidat e udhëtimeve u prodhuan.

Kthehu