• |
ide | kryesore

Zbulohet biseda/ Geraldina i tha Zogut: Të dua, por jam katolike dhe ti mysliman

Arkiva, Dossier
fghfhhhh.jpg

Gazetari Ilir Ikonomi, në profilin e tij në Facebook nxjerr një dialog konteshës hungareze Geraldine Appony me burrin e saj të ardhshëm – mbretin të vetëshpallur shqiptar, Ahmet Zogu. Ky çift do të martohet më 1938. Ndërkaq, biseda e saj si 22-vjeçare, me Zogun 20 vite më të vjetër, u bë në fund të vitit 1937.


– A thua se mund të më duash përgjithmonë, pavarësisht çfarë ndodh në jetën tonë?


– Po unë të dua tashmë, – u përgjigj ajo.

Pastaj ata folën për dallimet e tyre fetare.

– Unë do të të dua përgjithmonë, – tha Geraldina, – por ti je mysliman dhe unë katolike. Si do ta rregullojmë këtë punë? Asgjë në botë nuk mund të më detyrojë mua ta ndryshoj fenë. Ashtu siç shohim hënën dhe diellin, ashtu edhe unë kam fenë time dhe nuk mund ta ndryshoj.

Mbreti qeshi:

– Edhe unë e kam menduar këtë dhe nuk bëhet fjalë që ti të ndryshosh fenë. Ne jemi myslimanë evropianë dhe unë kam shumë respekt për kishën tuaj. Falë Kishës Katolike dhe manastireve në Shqipëri ne ia arritëm ta mbajmë gjallë gjuhën tonë. Nën Perandorinë Osmane ishte e ndaluar të flisje shqip, vetëm turqishtja lejohej. Por nëpër manastire ishte ndryshe, prandaj ne u kemi atyre një borxh të madh që e mbajtën gjallë gjuhën tonë. A dëshiron ta mësosh shqipen?

– Më jep një mësues qysh nesër, – tha Geraldina”, shkruan Ikonomi