• |
ide | kryesore

Studimi alarmant/Lista e ushqimeve të transformuara që nxisin kancerin

Kryesore, Lajme

Një studim i thelluar i shkenctarëve dhe nutricionistëve francezë ka mbërritur në përfundimin se ka një lidhje të drejtëpërdrejtë mes ushqimeve të industrializuara dhe zhvillimit të një sëmundjeje kanceroze. Studimit të botuar fillimisht në revistën tejet serioze British Medical Journal i ka kushtuar këtë të shtunë faqen e saj të parë edhe e përditshmja franceze “Liberation”. Në qendër të goditjes janë vënë ato lloj ushqimesh që shkencëtarët i kanë etiketuar si produkte të MBI-TRANSFORMUARA.

Studimi i cili ka vëzhguar 105 mijë qytetarë francezë në periudhën kohore 2009- 2017 fillimisht përcakton se cilat klasifikon mes produkteve MBI-TRANSFORMUARA. Zakonisht ato përmbajnë yndyrëra, sheqerna, kripëra të shtuara dhe një dendësi të vogël në fibra dhe vitamina. Ato gjenden zakonisht në bukët industriale, ëmbëlsirat dhe drithërart e konservuara, pijet e gazuara dhe mishrat e përpunuar. Shkenctarët kanë mbërritur në përfundimin se një rritje me 10% e ushqimeve të MBI-TRANSFORMUARA shtojnë riskun e zhvillimit të një kanceri të përgjithshëm dhe të një kanceri të gjirit në veçanti. Për të gjitha llojet e kancerit ky risk shkon nga 6 deri në 18% ndërsa për atë të gjirit nga 2 deri në 22%. Por për të qenë të kujdesshëm deri në fund autorët e studimit voluminoz theksojnë se këto rezultate përbëjnë vetëm një pistë investigimi dhe ato duhet të konfirmohen edhe nga testimi i popullsive të tjera. Shumë faktorë të tjerë janë në lojë që nga përdorimi i duhanit, apo alkolit tek të testuarit, nga gjenetika e tyre e deri tek jeta sedentare apo sportive që bëjnë. Edhe në editorialin e saj që i paraprinte këtij studimi, British Medical Journal theksonte: se ky observim meriton një eksplorim më të thelluar./lapsi.al

Libé du 17 février 2018
Shkenctarët kanë mbërritur në përfundimin se një rritje me 10% e ushqimeve të MBI-TRANSFORMUARA shtojnë riskun e zhvillimit të një kanceri të përgjithshëm dhe të një kanceri të gjirit në veçanti. Për të gjitha llojet e kancerit ky risk shkon nga 6 deri në 18% ndërsa për atë të gjirit nga 2 deri në 22%.
Por për të qenë të kujdesshëm deri në fund autorët e studimit voluminoz theksojnë se këto rrezultate përbëjnë vetëm një pistë investigimi dhe ato duhet të konfirmohen edhe nga testimi i popullësive të tjera. Shumë faktorë të tjerë janë në lojë që nga përdorimi i duhanit, apo alkolit tek të testuarit, nga genetika e tyre e deri tek jeta sedentare apo sportive që bëjnë. Edhe në editorialin e saj që i paraprinte këtij studimi , British Medical Journal theksonte: se ky observim meriton një eksplorim më të thelluar.
Burimi: Liberation përgatiti Lapsi.al

2 Comments

  1. Cfare e ben nje buke industriale? Majaja apo edhe mielli OMGJ? Veshtire te ruhesh nga keto! Asgje nuk eshte e sigurte ne keto dark-ages! 🙁

  2. Gruri i skaduar dhe kancerogjen qe e miratoi genc ruli dhe vazhdon akoma te importohet gruri rus i ndenjur ne magazinat e serbise hane shqiptaret e adkush se ngren zerin dhe vdesin si mushkonja me pas nga kanceri e infakti
    Ata din ta mbrojn miren tezen e tyre me letra e ne media duke thene : Gruri eshte ne standartet maksimale ka siguri e eshte i shendetshem sipas kontrrolit dhe eanalizave te bera ne xhepat e tyre
    KRIMINELAT

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu