• |
ide | kryesore

Raporti i BERZH: Shqipërisë mund t’i duhen edhe 200 vite të arrijnë standardin e BE-së

Lajme, Të fundit

Vendet e Ballkanit perëndimor duan të anëtarësohen në BE, por ato kanë një hendek të madh në standardin e jetës dhe GDP në raport me vendet e BE-së. Ndërkohë, Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim në një raport të fundit të saj bën një vlerësim të konvergjencës së Ballkanit Perëndimor me mesataren e standardit të jetesës në BE. Sipas kësaj analize janë nxjerrë tre skenarë: optimist, skenari bazë dhe pesimisti.


Konvergjenca e plotë me mesataren e standardit të jetesës në BE mund të marrë shumë dekada. Një skenar bazë që përdor rritjen mesatarë për periudhën 2001-2016 tregon se 6 vendet e rajonit të  Ballkanit Perëndimor në mesatare mund të arrijnë një GDP-në për frymë mesatare të BE-së për gati 60 vite. Një skenar optimist që përdor nivelin e rritjes së periudhës së para krizës tregon se mund të arrihet standardi i jetesës i BE brenda më pak se 40 vite ndërkohë që në skenarin pesimist që përdor mesataren e rritjes së post krizës rezulton që arritja e BE-së do të vinte pas 200 vitesh. Shpejtësia me të cilën kapet ritmi do të varet nga shpejtësia me të cilën do të adresohet sfidat që pengojnë zhvillimin e rajonit në potencialin e tij të plotë” – thuhet në raport.

2 Comments

  1. Po’ ne è dime qe na duhen dhe 200 vjet
    CNA duhen keto marrveshjet me greqine
    shit qen e bli klysh.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *