• |
ide | kryesore

ZYRTARE/ Varësia ndaj seksit është çrregullim i shëndetit mendor

Stil

Për herë të parë varësia ndaj seksit është kasifikuar si çrregullim i shëndetit mendor në Listën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Klasifikimin Ndërkombëtar të Sëmundjeve.

Lista e quajtur ICD-11 është dokumenti themelor që mjekët dhe shkencëtarët në mbarë botën përdorin për të identifikuar dhe studiuar problemet shëndetësore, dëmtimet dhe shkaqet e vdekjes.

ICD-1 klasifikon varësinë ndaj seksit si model i vazhdueshëm i dështimit për të kontrolluar impulse intensive, të përsëritura seksuale.

Çrregullimi nuk ka të bëjë me sa partnerë seksualë ka një person ose se sa seks bën, përkundrazi, është kur sjellja seksuale e dikujt bëhet një fokusi qendror i jetës së personit deri në pikën e neglizhimit të shëndetit e kujdesit personal, interesave, aktiviteteve dhe përgjegjësive të tjera.

Çrregullimi mund të ndërhyjë në aftësinë e dikujt për të shkuar në punë ose për të përfunduar shkollën. Mund të dëmtojë marrëdhëniet. Edhe pse dikush me këtë çrregullim mund të dëshirojë t’i rezistojë nevojës së tyre të vazhdueshme për seks, ka qenë i pasuksesshëm, pasi nuk mund të kënaqen as nga aktiviteti seksual i përsëritur.

Ndërsa çrregullimi i sjelljes seksuale nuk përfshin shqetësim që lidhet tërësisht me gjykimet morale dhe mosmiratimet në lidhje me impulset, nxitjet apo sjelljet seksuale.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu