• |
ide | kryesore

Tre sizmilogë të njohur britanikë shpjegojnë tërmetin e 26 nëntorit dhe çka pritet më pas

Lajme, Të fundit

Pas tërmetit me magnitudë 6.3 ballë që goditi vendin, ka pasur disa pasgoditje, disa me madhësi të lartë deri në 5.4 Rihter. Numri i viktimave është 51, mbi 700 të tjerë të dëmtuar. Shumë qytetarë kanë mbetur pa shtëpi dhe qindra të tjerë nuk kthehen në shtëpi sepse janë të frikësuar duke ndjerë paslëkundjet ende të fuqishme.


Exit.al foli me Dr. Stephen Hicks, kërkues në Fakultetin e Inxhinierisë në Kolegjin e Londrës, Dr. Wendy Bohon, gjeologjist në Institutin Kërkimor për Sizmiologjinë dhe Remy Bossu, Sekretar i Përgjithshëm i Qendrës Sizmiologjike Evropiane-,Mesdhetare dhe bashkëkrijues i aplikacionit Last Quake.


Pas tërmetit të 26 nëntorit, sa janë gjasat që një tërmet me magnitudë të njëjtë të ndodhi në ditët dhe në javët në vijim?

Stephen: Pas një tërmeti, ne presim shumë tërmete- ne i quajmë këto paslëkundje. Rregulli është se pas tërmetit, paslëkundja më e madhe është një njësi më pak se magnituda e tërmetit kryesor- e cila njihet si “Ligji i Bathit”-  pra tërmeti ishte i magnitudës 6.4 Rihter dhe paslëkundja pritet të jetë 5.4 Rihter.

Në fakt në vend ka patur paslëkundje me magnitudë 5.4 Rihter. Sidoqoftë jo të gjitha paslëkundjet e ndjekin këtë ritëm dhe mund të ndodhin paslëkundje edhe më të forta- megjithëse ky skenar ka më pak mundësi të ndodhi.

Numri i paslëkundjeve mund të ulet me kohën sipas ligjit të njohur se për ligji i Omorit. Shpeshtësia e paslëkundjeve do të ulet me kohën — cila doqoftë mundësia e paslëkundjeve ditën e parë, ditën e dytë do të ketë 50 përqind mundësi më pak të ndodhë se ditën e pare dhe ditën e dhjetë do të ketë mundësi 10 përqind më pak se ditën e parë.

Wendy: Gjasat që të ndodhi një tjetër tërmet i të së njëjtës magnitude është e ulët. Sidoqoftë, paslëkundjet do të vazhdojnë. Paslëkundjet janë tërmete që ndodhin pas goditjes kryesore ose tërmetit më të madh dhe ato mund të shkaktojnë dëme, në vecanti tek objektet e dëmtuara.

Remy: Në pjesën më të madhe të rasteve, nuk ka një tërmet të dytë më të madh ose sa i pari. cdo tërmet gjeneron paslëkundje dhe ato do të vazhdojnë për ditë dhe për javë por numri i paslëkundjeve në Tiranë ka filluar të ulet. Një goditje e madhe ka shumë pak gjasa të ndodhi por asnjëherë nuk mund të përjashtohet por mund të duhen disa muaj pasi goditjet të kthehen në nivelin e tyre normal.

Ky është një nga tërmete më të forta që ka goditur zonën, që prej shumë vitesh. Pse ndodh kjo? A mund të themi që një tërmet i tillë nuk do të përsëritet edhe për shumë vite?

Stephen: Fatkeqësisht, ne nuk mund të parashikojmë kohën dhe vendin e tërmeteve. Në përgjithësi, tërmetet shkaktohen nga çlirimi i papritur i energjisë së grumbulluar, i cili shkakton krijimin e valëve sizmike (dallgëve sizmike), duke shkaktuar dridhje të tokës. Disa sekuenca të tërmetit mund të ndodhin në afat kohor të shkurtër (ditë, muaj ose vite) ndërkohë që të tjerë mund të ndodhin me hapësirë kohore 100 vite. Pa një hartë të detajuar të pllakave dhe lëvizjes së tyre, ne nuk mund të parashikojmë.

Wendy: Kjo zonë goditet shpesh nga tërmete të kësaj magnitude. Ky është tërmeti i nëntë me magnitudë 6 të shkallës Rihter që prej vitit 1905. Kjo ndodh për shkak të shtypjes tektonike të kores së tokës që zgjatet nga jugu i Kroacisë deri në Greqi. Kur korja e tokës shtypet kështu prodhon të çara dhe palosje, duke shkaktuar tërmete.

Remy: Ka pasur edhe më parë tërmete të fuqishme në Shqipëri. Për shembull në 1979 Shqipëria u godit nga një tërmet me madhësi 7 të shkallës Rihter. Pra ky aktivitet është normal për rajonin. Fatkeqësisht, ka një periodicitet në ndodhjen e tërmeve, pak më shumë se sa shkalla sizmike gjatë kohë. Pra as ne dhe as askush tjetër nuk mund të parashikojë se kur do të ndodh një tërmet.

Pse Shqipëria po goditet nga disa tërmete kohët e fundit?

Stephen:Tërmetete në Shqipëri dhe në përgjithësi në rajonin e Adriatikut Lindor ndodhin për shkak të deformimit të shpejt të pllakës tektonike, në veçanti, përplasjes në veri të pllakës së Afrikës në lidhje me pllakën tektonike Euroaziane.

Kjo përplasje lidhet me mbylljen graduale të detit Adriatik, duke rezultuar në gabime në vendosjen e pllakave përgjatë bregdetit të Adriatikut. Një nga këto gabime ndoshta shkaktoi tërmetin e 26 nëntorit.

Nuk ka probabilitet statistikor domethënës në ndryshimin e aktivitetit siszmik me kalimin e kohës. Natyrisht, tërmetet janë të paparashikueshëm, dhe ne jo gjithmonë kemi katalogun historik të tërmeteve, instrumentat matëse datojnë në 1970, ndaj ne jo gjithmonë jemi të aftë të krahasojnë aktivitetin sizmik gjatë kohës për rajonin.

Remy: Ka pasgoditje të cilat janë normale pas tërmetit me magnitudë 6. Në këtë rast shumë nga pasgoditjet janë afër me zonat e banuara duke bërë që edhe pasgoditjet me magnitudë të vogël të ndjehen. Kjo është një situatë shumë e vështirë për tu përballuar psikologjikisht. Kjo vështirësi duhet të njihet plotësisht: të gjitha këto pasgoditje kanë një kosto psikologjike tek qytetarët.

Cfarë masat duhet të marrë qeveria për tu përgatitur për këto ngjarje në të ardhmen?

Stephen: Tërmetet e forta janë të rralla për vende të ndryshme, por ato mund të kenë impakt të lartë duke shkaktuar vdekje, dëmtime si dhe dëme financiare të mëdha për reajonin.

Ndaj është e rëndësishme të investosh në kërkime në lidhje me sizmiologjinë e zonës përpara se të ndodhi tërmeti për të identifikuar llojet e ndërtesave, gabimet që mund të sjellin çarje me një magnitudë të caktuar.

Gjithashtu, ne shpesh themi frazën: “Tërmetet nuk vrasin njerëz. Ndërtesat po”, ndaj është e rëndësishme të kemi një kod rregullator të ndërtesave dhe të përmirësojmë ndërtesat e vjetra duke i përshtatur ato me sistemet e reja, në mënyrë që të përballojnë goditjet.

Wendy: Gjëja më e mirë që qeveria mund të bëjë është të forcojë sistemin ligjor të ndërtesave që ato të mos rrëzohen gjatë tërmeteve.

Remy: Nuk duhet të përgatitet vetëm qeveria, por edhe vetë qytetarët. Qeveria duhe të forcojë legjislacionin e ndërtimit, përgatitjen dhe përgjigjen etj.

Por qyettarët duhet gjithashtu të përgatiten: të sigurohen se nuk kanë objekte të rënda mbi komedina, të kenë një plan për evakuimin, të mësojnë se si duhet të reagojnë dhe cfarë duhet bërë në rast të një tërmeti të fortë.

Është e rëndësishme të theksohet se Instituti Kombëtar i Sizmiologjisë në Shqipëri  ka bërë një punë fantastike pavarësisht kushteve të vështira. Ne i besojmë punës së tyre për të dhënë informacion të shpejtë për të përditësuar aplikacionin Last Quake.

Çfarë duhet të bëjnë qytetarët në rast tërmeti?

Stephen: Varet nga tipi i ndërtesës. Në vende si SHBA, rekomandohet të ulesh, mbrohesh dhe mbahesh pas një tavoline apo kornizë dere, sepse shumë njerëz dëmtohen nga rënia mureve. Por nëse ndërtesa është e ndjeshme ndaj dëmeve dhe ka gjasa të shkatërrohet, më e mira ëhstë të qëndrohet jashtë dhe larg objekteve që bien.

Do të rekomandoja që njerëzit në këto zona të përgatiten( të kenë elektrik dore rezervë, kutinë e ndihmës së shpejtë dhe rezerva ushqimore në rast tërmti të madh). Njerëzit duhet të jenë të vemendshëm ndaj këshillave nga organizatat e monitorimit të tërmeteve. Disa sharlatanë në internet shpesh pëhapin thashetheme për parashikimin e tërmetit, të cilat shpërndahen shpejt. Kjo është e gabuar-tërmetet nuk parashikohen. Është mirë që të jenë të përgatitur vazhdimisht në të ardhmen.

Wendy: Nëse ndodhesh brenda kur ndjen lëkundjet e tërmetit, ulu dhe futu poshtë objekti të fortë si tavolina. Sapo të mbarojnë lëkundjet dhe levizja është e sigurt, dil nga ndërtesa.Nxito por me kujdes larg çdo gjëje që mund të bjeri si ndërtesa, linjat e energjisë apo degët e pemëve.

Remy: Përgjithësisht këshillohet të qëndrohet brenda, të mbrohesh gjatë lëkundjes (poshtë jë tavoline të fortë) dhe më pas të dalësh jashtë. Pse? Sepse nëse mundohesh të dalësh jashtë gjatë një tërmeti shuëm objekte nga tarraca apo ballkoni mund të të godasin dhe mundësia për tu dëmtuar nga këto objekte është më e lartë se shembja e ndërtesës. Për këtë arsye është e rrezikshme.

Për më tepër, nëse dëgjoni dikë duke thënë se kanë parashikuar tërmetin e tashëm apo në të ardhmen, injorojeni pasi është e pavërtetë dhe thjesht nxit panik. Mënyra më e mirë për të përballuar panikun është të dish çfarë të bësh në rast tërmeti, të jesh gati si dhe të jesh i informuar.

Të tre të intervistuarit shprehin solidaritetin me shqiptarët në këtë kohë të vështirë. /Alice Elizabeth Taylor, exit.al/

“Profesori i tërmeteve” jep lajmin e mirë për shqiptarët

 

3 Comments

 1. Ajo që është provuar si një ligj universal, është se gjithshka në natyrë është në lëvizje, jo vetëm në qenjet biollogjike por edhe në materien që duket si e ngurtë.
  Për të kuptuar këtë fenomen, mjafton të lexosh historinë teorike bazuar në studime gjeollogjike të krijimit të planetit tonë në miliona vite që ju referohet të dhënave nga krijimi i planetit si një lëmsh i zjartë i shkëputur nga gjithësia, e deri në ndryshimin e largimin e brigjeve të kontinenteve në oqeanin planetar.
  Përderisa toka është një planet që lëviz me shpejtësi, njëkohësisht rreth boshtit të saj, edhe rreth diellit, ndonëse kjo lëvizje është e kushtëzuar nga fenomeni i gravitacionit, në lëvizje të përherëshme janë edhe kontinentet e oqeanet , që nga thellësitë e kores së sipërfaqes e deri në bërthamën e zjarrtë.
  Kjo është e vërteta që na japin studimet shkencore, por njerëzimi udhëhiqet edhe nga një e vërtetë tjetër, që gjithshka ndodh në planetin tonë e në hapsirën kozmike, është “në dorë të Zotit”
  Përderisa truri i njeriut nuk ka arritur të zbulojë e vërtetojë me fakte krijimin e gjithësisë e kufijtë e saj, njeriu ka “të drejtën e Zotit që të besojë tek Zoti”
  Por ndërkaq , a nuk është më mirë që të ruajmë veten nga rreziqet e natyrës sesa të presim të na ruaj Zoti ?

 2. Ne jemi një grup mbështetës financiar që merret me financat ndërkombëtare për çdo sasi instrumentesh bankare. Shërbimet tona janë të shpejta dhe të besueshme. huatë janë
  miratuar brenda 24-48 orësh nga aplikimi i suksesshëm. Ne ofrojmë kredi nga një
  varg minimale prej 2,000 dollarë deri në maksimum 50 milion dollarë me një normë interesi të përballueshëm prej 3% dhe kredi
  kohëzgjatja nga 1 deri në 25 vjet për të shlyer kredinë. Qëllimi i grupit Avant është të sigurojë Shërbime të shkëlqyera financiare profesionale për ju.
  Nëse keni nevojë për hua bëni mirë të na kontaktoni.

  Na dërgoni me email përmes: ([email protected])
  Na dërgoni me email përmes;([email protected])
  Whatsapp +1 (409) 2062954
  Të fala
  Grupi Avant

 3. Ne jemi një grup mbështetës financiar që merret me financat ndërkombëtare për çdo sasi instrumentesh bankare. Shërbimet tona janë të shpejta dhe të besueshme. huatë janë
  miratuar brenda 24-48 orësh nga aplikimi i suksesshëm. Ne ofrojmë kredi nga një
  varg minimale prej 2,000 dollarë deri në maksimum 50 milion dollarë me një normë interesi të përballueshëm prej 3% dhe kredi
  kohëzgjatja nga 1 deri në 25 vjet për të shlyer kredinë. Qëllimi i grupit Avant është të sigurojë Shërbime të shkëlqyera financiare profesionale për ju.
  Nëse keni nevojë për hua bëni mirë të na kontaktoni.

  Na dërgoni me email përmes: av_ant(a)outlook.com
  Na dërgoni me email përmes; avants.loan(a)gmail.com
  Whatsapp +1 (409) 2062954
  Të fala
  Grupi Avant

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu