• |
ide | kryesore

Ifab ndryshon rregullat e VAR: nuk ka pozicion jashtë loje për pak centimetra

F1, Sport


VAR, do të ketë të tjera ndryshime. E këtë herë i takon pozicionit jashtë loje, që ishte e vetmja qartësi e padiskutueshme e teknologjisë në futboll. Sporti në fakt kërkon ti rikthejë fuqinë asistentëve në rastet kur hapësira mes sulmuesit dhe mbrojtësit është pak centimetra: do të ketë rëndësi ajo që është parë në fushë e jo në monitorë sepse, për të përdorur fjalët e sekretarit të përgjithshëm Ifab Brud, “Në teori një pozicion jashtë loje prej një milimetri është pozicion jashtë loje, por nëse vendimi i parë është të mos sinjalizohet e pastaj VAR duhet të përdorë 12 telekamera, do të thotë se gabimi nuk ka qenë i qartë dhe i dukshëm.”

Direktiva e re do të komunikohet për të gjitha kompeticionet, kampionate vendase e ndërkombëtare, kështu, sipas asaj që shpjegon La Repubblica: është në studim e sipër një informacion që të bëjë të qartë se si të aplikojë (ose të mos aplikojë) teknologjinë në rastet limit, kur diferenca mes dy lojtarëve është milimetrike. Kohët do të jenë të shkurtra, por jo shumë, kampionatet do të rinisin me rregullat aktuale, ndërsa ato të reja mund të futen në fuqi që nga 1/8 e Champions League në muajin shkurt.

Cështja, përvec se filozofike (VAR duhet të ndërhyjë vetëm në raste të “gabimeve të dukshme”), ka edhe një shpjegim teknik. Pozicioni i sulmuesit, me rregullore, do të analizohet në momentin në të cilin do që të japë asist futet në zotërim të topit (e jo kur bëhet pasimi, me topin që shkëputet nga këmba) e në disa raste në sallën VAR nuk arrihet të selskionohet ‘frame’ i duhur. Nga njëri frame në tjetrin, pozicioni i sulmuesit që do të marrë pasimin mund të ndryshojë deri në 13 centimetra duke e bërë rastin një pozicion jashtë loje, ose një aksion të pa rregullt. Repubblica citon tre raste: Cristiano Ronaldo në Parma-Juventus, Callejon në Sassuolo-Napoli e Jonny në Liverpool-Ëolves.

Mbetet vetëm një aspekt i fundit për tu analizuar: cila do të jetë toleranca për të bërë që një pozicion jashtë loje i sinjalizuar ose jo në fushë të bëhet “gabim i qartë dhe i dukshëm”? Për këtë nuk ka ende saktësi, por mbetet gjithnjë punë centimetrash…


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *