• |
ide | kryesore

Studimi i ri/ Koronavirusi nuk doli nga tregu i kafshëve në Wuhan

-Instant, Lapsi Leaks

Një studim i ri i publikuar këtë muaj ka arritur në konkluzionin se koronavirusi nuk ka dalë nga një laborator, por është sjellë nga njerëzit në tregun e kafshëve në Vuhan.


Shkencëtarët që po studionin si të ndalojnë pandemitë në të ardhmen, thanë se virusi që shkakton Covid-19 ishte përshtatur më herët për transmetim njerëzor dhe u ‘importua’ në tregun famëkeq nga njerëzit.


Studiuesit thonin se tregu u dekontaminua shpejt pas shfaqjes së virusit, prandaj nuk është e mundur të përcaktohet saktë sesi ai kaloi nga lakuriqët e natës te njerëzit.

Dokumenti i titulluar “SARS-CoV-2 ishte i përshtatur për njerëzit”, u hartua nga Shing Hei Zhan, Benjamin Deverman e Yujia Alina Chan, dhe tashmë pret vlerësimin e komunitetit shkencor.

Grupi bënte një krahasim të koronaviruseve duke marrë si shembull SARS dhe atë që dimë për Covid-19.

Në përmbledhjen e tij thuhej: “Ne u surprizuam kur zbuluam se SARS-CoV-2 (Covid-19) i ngjan SARS-CoV në fazën e fundit të epidemisë së vitit 2003, pas krijimit të disa përshtatjeve për transmetim njerëzor”.

“Observimet tona sugjerojnë se kur SARS-CoV-2 u zbulua fillimisht në fund të 2019, ai ishte i përshtatur paraprakisht për transmetim nejrëzor, në një masë të ngjashme me fazat e fundit të epidemisë SARS-CoV. Shfaqja e papritur e një infeksioni tejet ngjitës si SARS-CoV-2 përfaqëson një shkak serioz shqetësimi, që duhet të motivojë përpjekje të koordinuara ndërkombëtare në parandalimin e ri-shfaqjes së tij në një të ardhme të afërt”.

Dokumenti është publikuar në rrjetin biorxiv.org, dhe thotë si konkluzion se është ende shumë e hapur pyetja nëse koronavirusi ka lindur në tregun e kafshëve në Vuhan.

Autoritetet kineze kanë thënë se mostrat e tij të para u zbuluan në kafshët e shitura në treg. Por gjurmimi i kalimit të sëmundjes nga një specie të tjetra, tregon se “virusi u importua në treg nga njerëzit”.

Studiuesit analizuan mostra të mbledhura nga tregu në janar 2020 dhe zbuluan ndryshime të thella me ato të fillimit të epidemisë SARS në vitet 2002-2004.

“Kjo e bën të vështirë gjurmimin e Covid-19 nga 70 mostrat e mbledhura në tregun e kafshëve të egra. Por ato sugjerojnë se ka pak gjasa që koronavirusi të ketë lindur në një pritës të ndërmjetëm mes kafshëve”.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu