• |
ide | kryesore

Si ndikojnë hormonet femërore për mbrojtjen nga koronavirusi

-Instant, Arkiva, F1, Stil

A mund të mbrojnë hormonet femërore nga Covid-19? Nuk ka përgjigje të sigurt. Por po grumbullohen prova mbi rolin e mundshëm të hormoneve të estrogjenit, tipike të gjinisë femërore, për parandalimin e infeksionit të virusit Sars-CoV-2.

Për të mësuar më shumë mbi raportin e mundshëm është një hulumtim italian, i kryer mbi popullsinë e gadishullit në lidhje me të dhënat e para të mbledhura në javët e “largimit” të pandemisë, botuar në American Journal of Obstetrics and Gynecology. Nënshkruesi i parë i studimit italian është Angelo Cagnacci, Drejtor i Institutit të Klinikës Obstetrike dhe Gjinekologjike në Spitalin IRCCS-San Martino të Genova, si dhe Presidenti i Shoqatës Italiane për Menopauzë dhe Nënkryetari i Shoqatës Italiane të Kontracepsionit.


Çfarë ndryshon pas menopauzës

Të dhënat epidemiologjike kanë treguar që infeksioni Covid-19 ka rezultuar më serioz dhe fatal tek burrat sesa gratë, me një raport 4: 1 në grupmoshat deri në 50 vjeç, të paktën sipas të dhënave të Istituto Superiore di Sanità (ISS) për periudhën 22 shkurt – 19 Prill. Edhe pse nuk ka një shpjegim shkencor, ndryshimi mund të varet nga faktorë të caktuar rreziku, siç janë mosha, gjenetika, mënyra e jetesës dhe pirja e duhanit.

Sidoqoftë, nuk është formuluar asnjë hipotezë pse ka ndryshim në shkallën e vdekshmërisë midis gjinive: megjithëse vdekshmëria nga Covid-19 mbetet më e ulët tek gratë sesa tek burrat në të gjitha grupmoshat, u zbulua se tek personat mbi 50 vjeç raporti i vdekshmërisë mes burrave dhe grave shkoi në 4: 2. Në veçanti, duke marrë parasysh shkallën e vdekshmërisë mashkullore prej 100%, shkalla e vdekshmërisë së grave ishte 27.8% e moshave 20 dhe 59 dhe 50.6% midis moshave 60 dhe 89.

Prandaj, vetëm tek femrat, shkalla e vdekshmërisë është dyfishuar ndjeshëm. Dhe është pikërisht ky fakt që sugjeron një rol mbrojtës të hormoneve estrogjene, prania e të cilit në trup tenton të ulet në mënyrë progresive me dobësimin e kapaciteteve riprodhuese.

“Deri më tani, provat epidemiologjike nuk kanë sqaruar nëse vdekshmëria e individëve të infektuar me Covid-19 ndryshon në bazë të gjinisë dhe moshës – komenton Cagnacci. Kjo është arsyeja pse ne kemi dashur të ekzaminojmë raportin e ISS nga një kënd tjetër. Sigurisht që hulumtimet e mëtejshme do të jenë të domosdoshme, por ndërkohë mund të formulojmë hipotezën se ky variacion specifik tek gratë mbi 50 vjeç – pra në moshën pas menopauzës, pa hormonet që qarkullojnë – varet nga një efekt i mundshëm mbrojtës i estrogjenit, jo vetëm niveli i vdekshmërisë nga Covid-19 është më i ulët te gratë sesa burrat, por ato më të reja kanë më pak të ngjarë të përkeqësohen në rast të një infeksioni”.

Çfarë duhet të bëni me pilulat dhe terapitë hormonale

Mjedisi endokrin ndryshon mes burrave dhe grave. Tek gratë, hormonet vezore ndikojnë në inflamacion, imunitet dhe gjithashtu shprehjen e enzimës konvertuese ACE2 e cila duket se luan një rol në përcaktimin e përparimit të sëmundjes COVID-19. Këto efekte kanë tendencë të zbehen gradualisht pas menopauzës.

“Në këtë moment historik, një këshillë e përsëritur nga mjekët është të ndaloni terapinë e zëvendësimit të hormoneve gjatë menopauzës ose pilulat kontraceptive – përfundon eksperti. Kjo për shkak se është e gabuar të mendosh se hormonet do të sjellin përfitime në situata kritike, pa njohur mekanizmat me të cilët zhvillohet sëmundja. Gjithashtu nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur ndërprerjen e terapisë hormonale ose pilulave kontraceptive”. /Revistapsikologji

1 Comment

  1. Përshëndetje shikuesit, unë jam nelson dhe jam gati ta ndaj dëshminë time këtu, nëna ime më prezantoi me Baba e Madhe Ogbogo kur zbuloi se nuk mund ta merrja gruan time shtatzënë pas 3 vjetësh nga martesa jonë. Pra, këto sollën aq shumë telashe në martesën time dhe çuan në një divorc. ajo tha, ai është shumë shpirtëror dhe mund ta bëjë gruan time të kthehet tek unë me gëzim dhe ne mund të kemi fëmijë së bashku. Në fillim, unë dyshova jo derisa e kontaktova dhe pastaj hodha magji të fuqishme për mua dhe e bëra gruan time të kthehej. Dhe tani, ne jemi gjithashtu të lumtur me fëmijë të bukur, pikërisht nga dita që BaBa Ogbogo e Madhe punoi për mua dhe zgjidhi problemet e mia. Unë bëra një zotim të fortë që për sa kohë që unë jetoj, do të vazhdoj të dëshmoj për mirësinë e veprave të tij të mëdha, dhe për ata atje që përballen me marrëdhënie dhe vështirësi martesore duhet të kontaktojnë shpejt me të dhe të bëhen një dëshmitar i lumtur si unë. Unë e hoqa kontaktin e tij këtu, Email: [email protected], ose numrin e tij të WhatsApp. +2349020168697 …

    Ai bëri që ish gruaja ime të kthehej tek unë me gëzim

    Ai më shëroi nga një njeri i pafuqishëm te një njeri i vërtetë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu