• |
ide | kryesore

“Venecia”: Ligji anti-shpifje i Ramës sjell censurë, AMA bëhet superfuqi

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit

Komisioni i Venecias ka dhënë opinionin përfundimtar për paketen anti-shpifje duke e konsideruar atë si një ligj censurues.


‘Komisioni i Venecias thekson se autoritetet shqiptare duhet të merren me një problem të mirëfilltë të sjelljes së disa mediave në internet duke përhapur thashethemet e dëmshme dhe sulmet e shpifjeve ndaj figurave publike. Siç u tha, projekt-ndryshimet, siç janë formuluar tani, ngrenë çështje të rëndësishme dhe nuk janë për miratim. Propozimi i diskutuar aktualisht konsiston në shtrirjen e juridiksionit të Autoritetit të Mediave Shqiptare (AMA) dhe Komitetit të Ankesave (KQ) në median online.


Zgjerimi i regjimit administrativ, aktualisht ekzistues në fushën e mediave transmetuese, për të gjithë përdoruesit e internetit është i diskutueshëm sepse rrezikon të ekspozojë blogerët individualë dhe përdoruesit e rrjeteve sociale të kufizojnë padrejtësisht kufizimet e lirisë së tyre të shprehjes’ thuhet në opinionin e Komisionit të Venecias.

Sipas ligjit AMA merr fuqi të mëdha në lidhje me të gjithë përdoruesit e internetit në Shqipëri.

‘AMA do të marrë fuqi të rëndësishme administrative në lidhje me pothuajse të gjithë përdoruesit shqiptarë të internetit, në veçanti fuqinë për të vendosur gjoba të rënda menjëherë të zbatueshme për përmbajtje të pahijshme në media.

Para se t’i jepen kompetenca kaq të gjera AMA-s dhe KQ-së, është e nevojshme të rishikohet përbërjen e këtyre organeve, në mënyrë që të sigurohet autonomia e tyre nga qeveria dhe kontrolli i korporatave dhe të forconi profesionalizmin e tyre. Media online duhet të përfitojë nga procesi i duhur dhe çdo vendim administrativ duhet t’i nënshtrohet një shqyrtimi të plotë gjyqësor. Sanksionet duhet të jenë proporcionale.

Sipas mendimit të tij, Komisioni i Venecias inkurajon autoritetet të mbështesin krijimin e një organi rregullues të pavarur funksionues dhe të pavarur të aftë për të siguruar një sistem efektiv dhe të respektuar të përgjegjshmërisë së mediave në fushën e mediave në internet. Është gjithashtu e nevojshme të sigurohet që mjetet juridike dhe gjyqësore ekzistuese janë efektive në adresimin e shpifjes dhe fjalës së urrejtjes në botimet në internet’, thuhet në opinionin e Komisionit të Venecias.

6 Comments

 1. Gjithashtu, Venecia çmon se autoritetet shqiptare kanë qenë transparentë në përmirësimin e tekstit të projektligjeve.

  Ndryshe nga sa pretendon opozita, që sulmon ligjin si një mjet për të “censuruar shtypin” (edhe pse ligji i referohet specifikisht vetëm fake-neës) Venecia thekson se ligji është në përputhje të plotë me praktikën gjyqësore të Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut.

  Në opinionin e tij, Komisioni i Venecias vlerëson vetëm se ligji ka nevojë për disa përmirësime, por jo për t’u abroguar, ashtu siç pretendon opozita.

  1. Ore i ridhjere, te thote
   – qe vendimet duhet te shkojne ne gjykate
   – duhet rinovuar personeli i lidhur me PS sikurse eshte tani
   – emerimet nuk duhet te behen nga politika sikurse vendosi ne ligjin e fundit autokrati

   Meso te lexosh se keto jane vendime gjykatash jo forma partie ne aren e kooperatives sic jeni mesuar.Hajde krisni bythen tani

 2. “…… të garantojmë me ligj të drejtën e çdo njeriu për t’u mbrojtur nga shpifja…”deklaroi Edvin Escobar D’Rama!
  Shpifja = Edvin D’Rama.
  Mashtrimi = Edvin D’Rama.
  Genjeshtra = Edvin D’Rama.
  Kokaina = Edvin D’Rama.
  Kunder kujt do te mbrohemi ne?!

 3. Gjithashtu, Venecia çmon se autoritetet shqiptare kanë qenë transparentë në përmirësimin e tekstit të projektligjeve.

  Ndryshe nga sa pretendon opozita, që sulmon ligjin si një mjet për të “censuruar shtypin” (edhe pse ligji i referohet specifikisht vetëm fake-neës) Venecia thekson se ligji është në përputhje të plotë me praktikën gjyqësore të Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut.

  Në opinionin e tij, Komisioni i Venecias vlerëson vetëm se ligji ka nevojë për disa përmirësime, por jo për t’u abroguar, ashtu siç pretendon opozita.Duhet te jesh bolja e majte e salihut ti o zigur i varrit

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu