• |
ide | kryesore

Ekipi i FMN pas vizitës një-javore në Shqipëri: Pasiguria ekonomike mbetet e lartë, edhe për vitin 2021 (Raporti paraprak)

-Instant, Lajme, Të fundit

Një ekip i stafit të FMN-së kreu këto ditë një vizitë një javore në Tiranë, për të parë nga afër situatën ekonomike të vendit tonë, si dhe pasojat që la pas izolimi për shkak të pandemisë Covid-19.

Në një raport paraprak, vërehet mes të tjerash se për shkak të tërmetit dhe pandemisë COVID-19, ekonomia e Shqipërisë pritet të ketë rënie të dukshme në vitin 2020 dhe shpresohet që të kthehet në normalitet në vitin 2021. Por pasiguria mbetet e lartë.


Mbështetja e përkohshme, e synuar dhe transparente për njerëzit dhe firmat e dëmtuara nga këto dy fatkeqësi është e garantuar, por duhet të përfshihet në një kornizë të besueshme fiskale afatmesme, thuhet në raportin e stafit të FMN-së.

Sapo efektet e tronditjeve të zbehen, FMN ka këshilluar qeverinë që të rifillojë konsolidimin fiskal bazuar në të ardhurat dhe të vendosë borxhin publik në një rrugë sa më të qëndrueshme, por që të vijë në rënie, për të rindërtuar hapësirat e duhura, ​me qëllim realizimin e politikave fiskale.

Ekipi i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i kryesuar nga Znj Yan Sun, e kreu vizitën në Shqipëri gjatë periudhës 25 qershor-1 korrik. Në përfundim të këtij misioni, Znj Sun, doli në disa përfundime konkrete, për ekonominë tonë.

“Paraqitja e ekonomisë shqiptare mbetet sfiduese, duke reflektuar ndikimet e rëndësishme nga tërmeti i nëntorit 2019 dhe nga pandemia e COVID-19. Ashtu si në vendet e tjera të botës, si dhe duke reflektuar varësinë e Shqipërisë nga turizmi dhe remitancat, ekonomia pritet të pësojë tkurrje të dukshme në vitin 2020 dhe mund të ketë një rikthim në normalitet, në vitin 2021”.

Sipas saj, parashikimi është subjekt i një pasigurie jashtëzakonisht të lartë, duke pasur parasysh natyrën e pandemisë.

“Stabiliteti makroekonomik i Shqipërisë është ruajtur deri më tani falë menaxhimit të aftë të politikave dhe kushteve financiare akomoduese, në rang global”.

“Një rritje e konsiderueshme e deficitit fiskal në vitin 2020 është e nevojshme për t’u marrë, nga ndikimi i pandemisë dhe tërmetit, për të mbështetur ekonominë, për të siguruar shpenzime shëndetësore dhe ato që duhen për rindërtim”.

Kur efektet e tronditjeve të ndërpriten, do të jetë kritike parashikon FMN, që vendi ynë të rifillojë konsolidimin fiskal të bazuar në të ardhura dhe të vendosë borxhin publik, në një rrugë të qëndrueshme rënëse, në mënyrë që të rindërtohet hapësira për manovrim të politikës fiskale.

FMN inkurajon fuqimisht autoritetet që të vazhdojnë përgatitjen e një Strategjie të të Ardhurave Afatmesme, në mënyrë që të ndërtohet një sistem tatimor sa më i drejtë, më i thjeshtë, më efikas dhe më transparent, që do të gjenerojë burimet e nevojshme për të arritur një zhvillim të qëndrueshëm për Shqipërinë, si dhe të sigurojë qëndrueshmërinë e borxhit.

Përpjekjet e autortieteve gjithashtu duhet të rriten, për të menaxhuar rritjen e rreziqeve fiskale, përfshirë PPP-të, si dhe forcimin e cilësisë së menaxhimit të investimeve publike.

“Ne vërejmë me shqetësim një propozim të fundit për të hequr deri në vitin 2029 taksën e fitimit për të gjitha bizneset me qarkullim vjetor deri në 14 milion lekë shqiptarë (lekë) dhe TVSH-në për të gjitha bizneset me qarkullim vjetor deri në 10 milion lekë”.

“Mbështetja për njerëzit dhe firmat e dëmtuara nga goditjet është e garantuar, por duhet të jetë e përkohshme, e synuar dhe transparente, e përfshirë në një kornizë fiskale të besueshme dhe të kujdesshme në një periudhë afatmesme”.

“Pragu i taksës mbi fitimin e biznesit dhe TVSH-ja duhet të unifikohen në një nivel të hartuar me kujdes.”

Ekipi i FMN përsëriti këshillat, raporton NOA.al, – duke sugjeruar qeverinë se është kundër një amnistie të mundshme tatimore, pasi kjo mund të dëmtojë pajtueshmërinë e taksave. – “Sisteme efektive duhet të krijohen, së pari, për të zbuluar evazionin e taksave, si dhe për të parandaluar mundësitë e pastrimit të parave dhe korrupsionit”, – thuhet në raport.

“Politika monetare akomoduese e Bankës së Shqipërisë mbetet e përshtatshme”, bazuar në analizën e ekipit të FMN, pas vizitës në Tiranë.

“Fleksibiliteti i vazhdueshëm në kursin e këmbimit do të ndihmojë në zbutjen e pasojave dhe rivendosjen e ekuilibrit të jashtëm. Sistemi bankar në përgjithësi hyri në likuidin pandemik dhe të kapitalizuar mirë”. Sidoqoftë, vërehet se aftësia e tij do të testohet me kalimin e kohës.

“Ne mbështesim ristrukturimin e kujdesshëm të kredisë bankare, kur është e nevojshme, për sektorët ose firmat e prekura më shumë nga goditjet”, thotë stafi i FMN.

“Ne dëshirojmë të falënderojmë homologët tanë për diskutime të hapura dhe të frytshme dhe i urojmë qeverisë, si dhe popullit të Shqipërisë suksese në tejkalimin e goditjeve”, mbyllet raporti pas vizitës së fundit të ekipit të Fondit Monetar Ndërkombëtar, në Tiranë.

Pikëpamjet e shprehura në deklaratën e stafit të FMN, pas vizitës, nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Bordit Ekzekutiv të FMN-së.

2 Comments

  1. Dhe sot unë po bëj publike numrin e dosjes së Edvin Ramës të dënuar në Paris, në vitin 1993, që është AL.1961138/A.

    Ndaj sot unë i bëj thirrje Prokurorit të Përgjithsëm që ti kërkojë Ministrisë së Drejtësisë Shqiptare, të bëjë identifikimin e numrit të dosjes së Edvin Ramës, të cilin unë e akuzoj si njeri që është burgosur në Paris për vjedhje të ikonave.

    Ti merren gjurmët e gishtave me emrin Edvin dhe t’ia dorëzojë Ministrisë së Drejtësië franceze dhe jo policisë franceze.’

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu