• |
ide | kryesore

Komisioni Europian paraqet në Këshill projektin e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Arkiva, Lajme, Të fundit

Komisioni Evropian i paraqiti Këshillit draftin e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, duke përcaktuar udhëzimet dhe parimet për bisedimet e tyre të pranimit. Komisioni ishte i ftuar t’i paraqiste këto propozime në Mars 2020 nga Këshilli i Affairsështjeve të Përgjithshme kur mori vendimin për hapjen e negociatave me të dy vendet.

Pasi Shtetet Anëtare të kenë miratuar kornizat e bisedimeve, Kryesia e rradhës e Këshillit të Bashkimit Evropian do të paraqesë Pozicionin e Përgjithshëm të BE-së të dakorduar në konferencën e parë ndërqeveritare me secilin vend, duke shënuar fillimin zyrtar të negociatave të pranimit. Kornizat e bisedimeve do të bëhen publike në këtë fazë.


“Sot shënon një hap tjetër të rëndësishëm në rrugen e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut drejt Bashkimit Evropian. Duke ofruar angazhimin tonë, ne përshkruajmë korniza konkrete për zhvillimin e negociatave të pranimit “, tha Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerim Olivér Várhelyi.

Ai shtoi se propozimet e Komisionit mbështeten në metodologjinë e rishikuar të zgjerimit të paraqitur në shkurt për ta bërë procesin e pranimit më të besueshëm, me një drejtues më të fortë politik, më dinamik dhe të parashikueshëm.

“Mezi pres diskutimet me Shtetet Anëtare dhe do të zhvilloj sa më shpejt konferencat e para ndërqeveritare me dy vendet. E ardhmja e tyre qëndron qartë në Bashkimin Evropian dhe unë jam i bindur se ata do të vazhdojnë të zbatojnë reformat në rrugën e tyre të BE, siç kanë bërë deri më tani “, tha Várhelyi.

Sipas Komisionit, projekt-kornizat janë ndarë në tre pjesë: parime që rregullojnë negociatat e pranimit, përmbajtja e negociatave dhe procedura e negociatave.

Objektivi i negociatave është që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të adoptojnë në tërësi acquis të BE-së dhe të sigurojnë zbatimin e plotë dhe zbatimin e saj pas pranimit.

Drafti kornizat e bisedimeve bazohet në përvojën e zgjerimeve të kaluara dhe negociatat e vazhdueshme të pranimit. Ata integrojnë metodologjinë e rishikuar të zgjerimit, marrin në konsideratë legjislacionin evropian të evolucionit dhe pasqyrojnë në mënyrë të duhur vlerat e veta të vendeve dhe situatat specifike.

1 Comment

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu