• |
ide | kryesore

Turqia në Ballkan: Një marsh drejt perëndimit

-Instant, Arkiva, Kryesore, Lajme

Rajoni i Ballkanit po bëhet tërheqës për një spektër të gjerë të lojtarëve të huaj – nga Pekini në Uashington, dhe nga Brukseli në Riad. Gjithashtu, ajo paraqet interes të konsiderueshëm për Ankaranë.

Për Turqinë, rajoni i Ballkanit është i rëndësishëm historikisht, kulturisht, politikisht dhe ekonomikisht, duke luajtur rolin e një “urë” në Evropë. Për më tepër, paradigma e politikës së jashtme turko-islamike e stimulon Ankaranë në veprim: afro 17 milion ose më shumë se një e treta e popullsisë së Turqisë janë muslimanë, ndërsa Rexhep Tajip Erdogan po e pozicionon veten si “mbrojtësi” kryesor i botës islamike. Në mënyrë të konsiderueshme, autoriteti i tij si një mbrojtës i umetit të Ballkanit është në rritje.


Myslimanët përbëjnë pjesën më të madhe të popullsisë në Shqipëri, Kosovë, Bosnje dhe Hercegovinë, Sanjak (në Serbi), në Maqedoni dhe Mal të Zi përqindja e muslimanëve është 33% dhe 17% përkatësisht. Për më tepër, gadishulli është shtëpi për rreth 1.5 milion turq të Ballkanit, edhe përkundër faktit se shumë prej tyre emigruan në Turqi dhe se Turqia dhe Greqia kryen një shkëmbim të popullsisë pas Luftës së Dytë Botërore.

Ankaraja filloi të demonstrojë një interes gjithnjë e në rritje për Rajonin e Ballkanit pas shpërbërjes së Jugosllavisë, por ajo që i dha drejtimit të Ballkanit një impuls të ri ishte ardhja në 2009 e Ahmet Davutoglu, i cili njoftoi se Turqia do të marrë përsipër rolin e ndërmjetësit midis BE dhe vendet e rajonit, duke kontribuar kështu në afrimin dhe integrimin e kësaj të fundit në strukturat Euro-Atlantike.

Që atëherë, lidhjet ekonomike të jashtme turko-ballkanike dhe bashkëpunimi ushtarak dhe politik kanë demonstruar një zhvillim progresiv. Vendet e rajonit janë përfshirë në programet e NATO-s dhe kanë reformuar forcat e tyre të armatosura në përputhje me standardet e NATO-s. Që nga viti 1995, Ankaraja ka marrë pjesë në të gjitha operacionet e NATO-s në Ballkan dhe ka dërguar ushtarakët e saj për të shërbyer me forcat ndërkombëtare të sigurisë në Kosovë, Bosnje dhe Hercegovinë. Dhe nuk ka ndërmend të ndalet – shkollat ushtarake turke ofrojnë klasa në serbisht, kroatisht dhe shqip.

Vitet e fundit shumë ekspertë kanë vërejtur “forcën e butë” të Turqisë dhe rajoni i Ballkanit nuk bën përjashtim. Ballkani është bërë një vend për dhjetëra projekte arsimore, të kujdesit shëndetësor dhe kulturor, me Turqinë që financojnë fushata humanitare dhe investojnë shuma të mëdha në projekte edukative dhe mjekësore, dhe në objekte infrastrukturore dhe energjetike. Në zhvillim është një plan për të botuar librat shkollorë të historisë në të njëjtën kohë me Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut, Bosnjë dhe Hercegovinën. Sipas botimit në internet Ballkan Insight, popullariteti i sapuneve turke në Ballkan rrit autoritetin e Turqisë, njëkohësisht duke bërë të mundur që Turqia të “rishkruaj historinë”.

Për dallim nga vitet 1990, kur politika e Ankarasë në Ballkan ishte e orientuar, para së gjithash, në vendet dhe grupet e afërta etnike dhe fetare, tani, Turqia është vendosur të “mbulojë” të gjitha vendet e gadishullit. Për Turqinë, partnerët kryesorë janë Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia e Veriut, Rumania, dhe kundërvepruesit e “nivelit të dytë” janë Kroacia, Mali i Zi, Kosova dhe Serbia. Rastësisht, rëndësia e këtyre të fundit është rritur në mënyrë të vazhdueshme në sytë e diplomatëve turq.

Erdogan, i cili vizitoi Beogradin në tetor të vitit të kaluar, e ka përshkruar Serbinë si “një vend kryesor për paqen dhe stabilitetin në Ballkan”. Bashkëpunimi me Serbinë, tha ai, ka arritur një nivel “ideal”.

Kundërshtarët përfshijnë Bullgarinë (në një masë më të vogël) dhe Greqinë – vende ku disponimi antishqiptar është i fortë. Veçanërisht Greqia. Sipas gazetës turke Hürriyet, Ankaraja dhe Athina “kanë pikëpamje të kundërta për një numër pikësh”, përfshirë kufirin tokësor, detin Egje, Qipron dhe tërë Mesdheun Lindor, ku rafti kontinental i pasur me gaz natyror dhe kufijtë detarë janë akoma çështjet në diskutim. Mosmarrëveshja rreth rezervave të gazit të zhvilluara dhe të parashikuara shpëtoi ngadalë duke u derdhur në një konfrontim të hapur: Ministri Grek i Mbrojtjes Nikos Panagiotopoulos kërcënoi të “merrte armët” në një intervistë të transmetuar nga kanali televiziv Grek Star. Kolegu i tij turk u përgjigj në përputhje me rrethanat: “… ne jemi këmbëngulës dhe të vendosur kur bëhet fjalë për mbrojtjen e interesave dhe të drejtave tona, dhe ne kemi fuqinë e nevojshme për të”. Sidoqoftë, të dy palët e zbutën retorikën e tyre menjëherë pas kësaj.

Në rajonin e Ballkanit, Turqia duhet të konkurrojë, para së gjithash, me Bashkimin Evropian, i cili shikon rajonin, jo pa baza, si një zonë “natyrore” e interesave të saj. Ky konkurs bëhet më i fortë pasi marrëdhëniet midis Ankarasë dhe Brukselit bëhen më të ftohta.

Drejtimi Euro-Atlantik aktualisht dominon politikat e jashtme të pothuajse të gjitha vendeve të Ballkanit, përkundër faktit se pritjet e lumtura për zgjerimin e bashkëpunimit me Perëndimin rrallë bëhen realitet. “Solidariteti evropian nuk ekziston”, – njoftoi presidenti serb me trishtim ndërsa shpalli një gjendje të jashtëzakonshme në lidhje me pandeminë e koronavirusit. Sidoqoftë, Bullgaria, Rumania, Shqipëria, Kroacia, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut iu bashkuan NATO-s; Bullgaria, Greqia, Rumania dhe Kroacia janë anëtare të BE-së, Serbia dhe Mali i Zi po zhvillojnë bisedime për bashkimin e tyre në Evropën e bashkuar, dhe Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë marrë një dritë jeshile për ta bërë këtë nga Brukseli.

Sidoqoftë, zyrtarët e BE pranojnë se ata kanë aq shumë probleme të brendshme sa nuk mund t’i marrin anëtarët e rinj.

Por BE vazhdon me veprimtarinë e saj pasi, sipas mendimit të një numri të tërë analistësh perëndimorë, shpresat e vendeve të rajonit për anëtarësim në BE janë gjithçka, por i vetmi faktor që përmban një “shpërthim” të ri të Ballkanit. Për më tepër, Evropa është e shqetësuar për aktivitetin në rritje të Turqisë, Arabisë Saudite dhe Emirateve të Bashkuara Arabe në rajon. Në vitin 2017 Ministri i Mbrojtjes i Austrisë, Hans-Peter Doskozil shprehu shqetësimin për “islamizimin e ngadaltë të Ballkanit”. Gjithashtu, BE po bën çmos për të zvogëluar ndikimin e Rusisë dhe Kinës.

Uashingtoni demonstron marrëveshje të plotë me Brukselin. Në maj 2018 Sekretari i Shtetit Amerikan Mike Pompeo, duke iu drejtuar Komitetit të Internationalështjeve Ndërkombëtare të Dhomës së Përfaqësuesve, tha që Rusia (dhe gjithashtu Turqia) ishin ndërsa ai e përfshiu atë në “destabilizimin e situatës” në Ballkan. Prandaj ndërtimi i pranisë ushtarake amerikane (bazat ushtarake amerikane ndodhen në territoret e tre vendeve të rajonit) dhe përfshirjen e shteteve të Ballkanit në programet e NATO-s. Megjithëse, sipas një deklarate zyrtare të Departamentit të Shtetit, politika e SHBA në Ballkan ndjek qëllimin e vetëm dhe të vetëm “të ndihmosh shtetet e rajonit në përpjekjet e tyre për forcimin e paqes, vendosjen e stabilitetit dhe krijimin e kushteve për zhvillim progresiv”. Por Ballkani kujton krizën jugosllave dhe rolin e NATO-s në shkatërrimin agresiv të këtij shteti.

Nisur nga situata, fërkimi me Ankarën e shtyn Uashingtonin në ndërtimin e infrastrukturës së vet ushtarake me mbështetjen e Rumanisë, ku vendosen elementë të mburojës mbrojtëse raketore amerikane, dhe Bullgaria, ku ndodhen katër baza ushtarake amerikane. Dy vjet më parë Shtetet e Bashkuara njoftuan krijimin e disa bazave të tjera në gadishull, kryesisht në Greqi.

Aktualisht, rajoni i Ballkanit paraqet një kapitull të rëndësishëm të politikës së jashtme ruse. Një numër vendesh, para së gjithash, Serbia, vazhdojnë të kërkojnë praninë ruse. Sipas autorit të raportit “Ku shkojnë Ballkani? Modeli i ri i bashkëpunimit për Rusinë ”(2018) në Klubin Valdai, Rusia duhet të bëjë përpjekje për të zgjeruar gamën e partnerëve në këtë rajon, duke nxitur njëkohësisht bashkëpunimin me aktorët e jashtëm. Një shembull i një bashkëpunimi të tillë mund të jetë një shtrirje e rrjedhës turke në Evropë.

Për Turqinë, ky rajon ka një rëndësi brenda kornizës së “neo-otomanizmit”, i cili parashikon përhapjen e ndikimit ekonomik, kulturor dhe politik në territoret e mëparshme të Perandorisë Osmane. Edhe pse kjo doktrinë nuk është deklaruar në nivelin zyrtar, ajo de fakto përbën bazën ideologjike të politikës së jashtme të vendit.

Në vitet 1990, në kulmin e euforisë në shfaqjen e një numri të tërë shtetesh turke, Turqia shpalli krijimin e një “bote turke” një pikë kryesore të axhendës së saj të politikës së jashtme. Sipas mendimit të elitave politike të vendit, udhëheqja në këtë “botë” do të rritë vlerën e Turqisë në skenën ndërkombëtare dhe kështu do të lehtësonte anëtarësimin e saj në Bashkimin Evropian. Tani, rendi i ditës është bërë më ambicioz: si pjesë e kësaj ideologjie, Turqia pozicionohet si partner i barabartë për tërë Evropën dhe gjykon prezencën në Ballkan jetike.

“Bota turke” nuk u krijua për shumë arsye – ajo nuk mori asnjë mbështetje nga Perëndimi, dhe Turqisë i munguan burimet dhe ndikimi për ta përkthyer atë në jetën e pa kontrolluar. Po kështu, Perëndimi nuk ka nevojë për Pax Otomanë në asnjë formë, ndërsa përpjekjet për ta krijuar atë mund të dëshmojnë në një afat të gjatë një barrë shumë të rëndë për ekonominë turke. /Modern Diplomacy ©Përgatiti Lapsi.al 

26 Comments

 1. Perse ne te mos bejme lojen e djallit duke forcur edhe me tej mardheniet me Turqine? Deri tani nuk ja kemi pare hajrin BE-se vetem mashtrime dhe premtime boshe se nje dite do te behemi antare me te drejta te plota ne union. Jemi ngopur me lugen bosh dhe premtimet tyre qe nuk do te permbushen kurre nga BE. Endrra Europiane e shqiptareve po shuhet nga dita ne dite per shkak te politikave te gabuara te Brukselit ndoshta edhe nga nje ndjenje racizmi qe kane ata karshi nesh per shkak se 70% e shqiptareve i perkasin besimit musliman. Nqs BE- ja vazhdon me kete ndjenje racizmi kundra shqiptareve pse jo Turqia te mos jete jete aleati yne kryesor dhe mbeshtetes i gjithe shqiptareve ne ballkan. Turqia e ka treguar veten gjithmone me vepra dhe na eshte gjithmone prane ne dite te veshtira.

  1. ce duam turqine, turqia e prapambetur dhe anadollake ne shume aspekte, shqiptaret duan perendimin se atje ka demokraci emancipim, ndaj ikin ter gjermani itali angli. siken njeri ne turqi

   1. Ik o … Kur nuk te duan me sovranitet te plote por si skllav, si i behet… Por ku ke dinjitet ti. Turqia na do qe te kemi dinjitet, evropa per ti pastru halet

 2. Investimet Turke gjenden kudo ne Shqiperi.Kosove dhe ne tere Ballkanin duke treguar se Turqia eshte nje partner serioz dhe faktor paqeje ne rajon. Deri tani nuk kemi pare asnje investim serioz nga Gjermania,BE dhe Anerika perkundrazi ato jane ne nivelet zero se nuk egzistojne. Gjermania dhe BE po ivestojne ne Serbi por jo ne Shqiperi .
  Just fuck them

 3. Kam udhetuar, shetitur, jetuar, neper bote, si zyrtar, si qytetar, si pushues, me pashaporta speciale apo te zakonshme, por, si ne Turqi, nuk jam ndier askerkund rehat dhe i begenisur, sic e meriton geni i paster iliro-arberor.
  Ne shqiptaret, sunduam nje perandori, ate Osmane, ne i dhuruam familje mbreterore, Egjiptit te faraoneve, per 500 vite, me ne, nuk guxonte kush te luante sepse i ……!
  Historia mund te tentohet qe te manipulohet por nuk mundet qe te fshihet, per sa kohe ka kujtese, miqesia nuk harrohet, gjaku nuk behet uje.
  Per shqiptaret krenar por te poshteruar, per shqiptaret fisnik por te skllaveruar, per shqiptaret bujar por te varferuar, per shqiptaret besnik por te tradhetuar, per shqiptaret e vertete, jo per pakicat e mjeraneve, te ardhura ndershekuj si huzmeqare, ne keto troje (greke, vlleh-llaciface, jevgjite, sllave) se cfare perfaqeson; be, shba, rusi, kine-e-macin, lexoni Fishten se cfare mendon per Avropin!

   1. Skllav pa dinjitet pastrus halesh ne evrope je ti. Ne shqiperine e kemi vatan dhe Turqia na do jo per te na fut ne hale po na do si shqiptare. Ik shko lepiju grekve e italianeve se ndoshta te japin nje kocke

    1. me mire i lepihem italianit o hajdar. italia vend arti e kulture, turqia me boze, shallvare e sheqerpare. qija robt na mbyti injoranca. pa u zhduk fara juaj sbehet ky vend.

     1. Po shko e loqe lepiju italise se te japin kocka, mos na rri ktu se me vendin tone merremi vete. Ik shko se te lejne italianet ti lepish halete… Llapen gati dhe jepi, heeeec

     2. . Ik shko se te lejne italianet ti lepish halete dhe s na can as trapin neve… Llapen gati dhe jepi, heeeec

   2. Me kujtohet kur Andi Bushati, Shkullaku, dhe nja tre te tjere rrinin ne radhe te ambasada franceze qe ti priste ambasadori. Tani qe franca ka siklete me turqine, hopaaa bushati me shkullakun. Njerez te shitur

  1. Ky miku qe paska shtitur boten si zyrtar, pushuees e te tjera, nuk e ka prasin ne dore po diku tjeter.Qe ke qene zyrtar nuk vient ne dyshim, nga kultura turkoshake medoikre qe paske. Kur lexon te tille komente te vjen ndoht nga cektesia e mendimit qe kane disa shqiptare.

   1. Hajde o Koqi na ndrico ti me thellesine tende te mendimit. Ai te drejte ka dhe pike. Nuk na do Franca si sovranitet shqiptar, harroje. Franca na mori me shkelma heren e fundit, apo harrove. Shyqyr qe jane Gjermania, Austria e Turqia se gjemen do na kishin bere bashke me keta komshinjte qe na kane rene per hise (sigurisht Amerika e para)

 4. Komenti i komentuesit””Keshilltar’ eshte e verteta historike e shqiptareve, pa diskutim, dhe me te miren e shpreh me mbylljen,, Qe te lexoni Fishten gjenal se si i ka percaktuar fuqite e medha Perse i frikesoheni influences turke, kur historite me makaber i kemi me kufijte e jugut, ku Greqia ka vrare, e larguar shqiptaret, e u mohon vendin, ku politika ushqen urrejtje ndaj shqiptareve, e po ndjek politiken e asimilimit te jugut si vorio epir, qe s;ka lidhje fare me ata. Pra, rreziku i rrudhjes se kufijeve rrezikohet nga Greqia, e jo nga turku. Qe te keshe maredhenie te mira me nje shtet qe nuk ka pretendime teritoriale, e qe nuk kane meri per popullin tone, por vetem simpati eshte ne te mire te dy shteteve. Ne nuk duhet te presim lemosha, apo doravitje nga fuqite e medha, sepse der me sot, as edhe nje investim madhor nuk eshte nxitur nga to, e pse? mbase per ti mbajtur ison jugoreve, e verioreve( Greqise_ Serbise)Ne na kane pare si kopesht eksperimental, e me politika teorike, pa na ndihmuar per ecurine ekonomike qe edhe ne te ishim konkurrent ne ballkan si shtetet e tjere. Kjo ka ardhur edhe si shkak i varferise politike te elitave qe kemi patur, e qe kemi sepse pushtetin e kane patur si privat per ta rrjepur per interesat vetiake te politikaneve pa horizont, apo me ndergjegje te ulet, keshtu sic i kemi banditet e sotem.Sa me shume te hapesh ne maredhenije te shume fishta, aqe me mire eshte per vendin, e zhvillimin ekonomik, e mbeshtetur mbi ligjet e rregullat e demokracise perparimtare, me te cilen vendi yne eshte shume mbrapa. E keta jane pasojat se ku jemi sot.

 5. Turqia ka 83 milion banore nga te cilet 95% myslimane.
  Pjesa rreth 2 milion e popullsise qe kaloi ne Greqi nuk quhet turke. Ata ishin ortodokse ponde qe vec turq nuk e kane quajt veten ndonjehere
  Kur gaboni me shifrat si mund te jeni te sakte te llafet?

 6. qenka bere si aneksi i xhamise ketu
  o turq miresevini ne shqiperi o sperma e pushtuesit mongolo-jevg
  deri dje tur-qija i lepihej amerikano-cifuteve sot eshte bere me ruso-kinezet
  ka vdekur Sulejmani i madherishem vetem tek telenovela jeton

 7. Po sic duket nuk mjaftuan 500 vjet nen sudimin turk, duhet dhe 100 tjera! Kete e justifikon fakti se kur Piktori Rama u be Kryeminister ne 2013 vizita e pare jashte kufijve shqiptare ishte Turqia – duke dhene mesazhin se ne do mbetem me Turqit ne aleance strategjike.
  Me shume te drejte EU dhe US habiten me lideret shqiptare, nuk kane asnje lloj vizioni, nuk shohin me larg se nje vit ose nje mandat. Dhe per turp te zotit jane disa palo biznesmen qe e terhoqen kryeministrin per te bere te tilla vizita te tilla. Vete piktori e quan vellau Erdogan, i cili eshte nder 3-4 lideret me autokrate ne glob.
  Shqiptaret kan vuajtur gjithmone per lider / vizionare.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu