• |
ide | kryesore

Kina ndryshon strategji/ Lejohen deri në tre fëmijë për familje

-Instant, Arkiva, F1, Planet

Kina njoftoi se do të lejojë çiftet të kenë deri në tre fëmijë, pasi censusi tregoi një rënie të madhe në nivelet e lindjeve.


Kina hoqi në vitin 2016 politikën e saj disa dekada të vjetër që çiftet të kenë vetëm një fëmijë, duke vënë një kufi prej dy fëmijësh për çift, por që nuk ka arritur të çojë në një ngritje të qëndrueshme të lindjeve.


Kostoja e rritjes së fëmijëve në qytete ka penguar shumë çifte kineze.

Masa e fundit u miratua nga Presidenti Xi Jinping në një takim të zyrtarëve të lartë të Partisë Komuniste.

Masa do të vijë me “masa mbështetëse, të cilat do të jenë të favorshme për përmirësimin e strukturës së popullsisë së vendit tonë, duke përmbushur strategjinë e vendit për të përballuar në mënyrë aktive një popullsi në plakje dhe për të ruajtur avantazhin, dhurimin e burimeve njerëzore”, tha agjencia e lajmeve Xinhua.

Por disa ekspertë ishin skeptikë ndaj ndikimit.

“Nëse zbutja e politikës së lindjes ishte efektive, politika aktuale e dy fëmijëve duhet të ishte provuar të ishte gjithashtu efektive,” i tha Agjensisë së lajmeve Hao Zhou, një ekonomist i vjetër në Commerzbank.

“Por kush dëshiron të ketë tre fëmijë? Të rinjtë mund të kenë dy fëmijë më së shumti. Çështja themelore është se kostot e jetesës janë shumë të larta dhe presionet e jetës janë shumë të mëdha.” 

Çfarë tha censusi?

Censusi, i lëshuar në fillim të këtij muaji, tregoi se rreth 12 milionë foshnje kanë lindur vitin e kaluar – një rënie e ndjeshme nga 18 milionë në 2016, dhe numri më i ulët i lindjeve të regjistruara që nga vitet 1960.

Censusi u krye në fund të vitit 2020, ku rreth shtatë milionë regjistrues kishin shkuar derë më derë për të mbledhur informacion nga familjet kineze.

Duke pasur parasysh numrin e madh të njerëzve të anketuar, ai konsiderohet si burimi më i plotë për popullsinë e Kinës, i cili është i rëndësishëm për planifikimin e ardhshëm.

Pas publikimit të rezultateve të të dhënave të regjistrimit pritej gjerësisht se Kina do të qetësonte rregullat e saj të politikës familjare.

“Shumë presione të mëdha” 

Mediat kryesore të Kinës po i bëjnë shumë jehonë “politikës me tre fëmijë”. 

Gjigantët mediatikë kinezë po postojnë të gjitha imazhe vizatimore të fëmijëve sot në faqet e tyre të mediave sociale duke thënë se politika e re ka “mbërritur”. 

Tashmë është pika kryesore e bisedës në rrjetin social popullor Sina Weibo, postimet që përmendin politikën e re tashmë kanë grumbulluar dhjetëra mijëra shikime dhe qindra mijëra komente.

Më shumë se 180,000 përdorues kanë komentuar mbi postimin optimist të Xinhua dhe ata përdorues që kanë më shumë pëlqime nuk e shikojnë politikën pozitivisht.

“Për momentin ka shumë presione të mëdha në jetë”, thotë një përdorues, “Të rinjtë nuk janë të gatshëm të bëjnë fëmijë”. 

Shumë flasin për “dilemat në vendin e punës” të ditëve moderne për njerëzit që largohen me leje lindjeje/atësie dhe nuk ka as “përfitime themelore të riprodhimit”. 

Dhe me një tkurrje të tregut të punës, të rinjtë kinezë sot pranojnë që u duhet të punojnë me orë më të gjata. Koha e tepërt dhe mbingarkesa janë endemike.

Ndërkohë më shumë gra po zgjedhin të ndjekin arsimimin dhe punësimin e mëtejshëm, në vend që të vendosen herët për të krijuar një familje.

Cilat ishin politikat e mëparshme të Kinës? 

Masa e qeverisë në vitin 2016 për të lejuar çiftet të kenë dy fëmijë nuk arriti të ndryshojë shkallën e lindjes në rënie të vendit pavarësisht nga një rritje dy-vjeçare menjëherë më pas.

Yue Su, ekonomist kryesor nga The Economist Intelligence Unit, tha: “Ndërsa politika e fëmijës së dytë kishte një ndikim pozitiv në shkallën e lindjeve, ajo u tregua afatshkurtër në natyrë”. 

Tendencat e popullsisë në Kinë gjatë viteve janë formësuar kryesisht nga politika e një fëmije, e cila u prezantua në 1979 për të ngadalësuar rritjen e popullsisë.

Familjet që shkelnin rregullat përballeshin me gjoba, humbje të punës dhe nganjëherë aborte të detyruara. Politika e një fëmije çoi gjithashtu në një çekuilibër të rëndë gjinor në vend. (përktheu lapsi.al) Preferenca tradicionale për fëmijët meshkuj çoi në një numër të madh të vajzave që u braktisën ose u vendosën në jetimore, ose raste abortesh të zgjedhura nga seksi ose madje edhe vrasje të fëmijëve femra.

“Kjo paraqet probleme për tregun e martesave, veçanërisht për burrat me më pak burime socio-ekonomike,” tha Dr Mu Zheng, nga departamenti i sociologjisë i Universitetit Kombëtar të Singaporit.

A mundet Kina të heqë plotësisht kufizimet e lindjes? 

Përpara censusit të fundit të Kinës, ekspertët kishin spekuluar se kufizimet e lindjes mund të hiqeshin plotësisht, megjithëse duket sikur Kina po shkel me kujdes.

Por të tjerët thanë se një lëvizje e tillë mund të çojë në “probleme të tjera”, duke treguar pabarazinë e madhe midis banorëve të qyteteve dhe njerëzve në zonat rurale.

Për aq sa gratë që jetojnë në qytete të shtrenjta si Pekini dhe Shangai mund të dëshirojnë të vonojnë ose shmangin lindjen e fëmijëve, ato në fshat ka të ngjarë të ndjekin akoma traditën dhe duan familje të mëdha, thonë ata.

“Nëse ne lirojmë politikën, njerëzit në fshat mund të jenë më të gatshëm të lindin sesa ata në qytete dhe mund të ketë probleme të tjera,” i tha më parë një agjent i politikës Reuters, duke theksuar se kjo mund të çonte në varfëri dhe presione punësimi midis familjeve fshatare.

Ekspertët kishin paralajmëruar më parë se çdo ndikim në popullsinë e Kinës, siç është një rënie, mund të ketë një efekt të madh në pjesët e tjera të botës.

Dr. Yi Fuxian, një shkencëtar në Universitetin e Wisconsin-Madison, tha: “Ekonomia e Kinës është rritur shumë shpejt, dhe shumë industri në botë mbështeten në Kinë. Shtrirja e ndikimit të një rënie të popullsisë do të ishte shumë e gjerë.” 

Përshtatur nga BBC, ©LAPSI.AL 


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.