• |
ide | kryesore

Analiza/ A mund ta vaksinojmë botën kundër koronavirusit brenda vitit 2022?

-Instant, Arkiva, F1, Planet

Në fundjavë, kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar tha se do t’i nxisë udhëheqësit e G7 të vaksinojnë botën kundër Covid deri në fund të vitit të ardhshëm. Kjo ishte një deklaratë ambicioze edhe për një njeri si Boris Johnson.


Por a është e mundur kjo? Kjo më tepër varet nga përkufizimi juaj. Asnjë vend nuk do të vaksinojë çdo të rritur. Vaksinimi i mjaftueshëm për të arritur imunitetin e tufës, i cili mund të jetë 60% ose 70%, është qëllimi i vërtetë. Sipas ekspertëve, kjo është e mundur të arrihet deri në dhjetor 2022, por vetëm nëse ekonomitë kryesore të G7 lëvizin menjëherë për ta realizuar atë.


Skema Covax nën ombrellën e OKB duhet të ishte rruga e vaksinimit për vendet me të ardhura të ulëta. Është projektuar si shpëtimi i tyre. Covax nënshkroi kontrata me prodhuesit për të blerë 2 miliardë doza deri në fund të këtij viti. Por ajo asgjësohet. Furnizuesi kryesor i Covax është Instituti Serum i Indisë, i cili tani po djeg vaksinat në përgjigje të rritjes së tmerrshme të rasteve në familje dhe vdekjeve, dhe nuk do të jetë në gjendje të përmbushë kontratat e tij me Covax ose vende individuale para fundit të vitit.

Dr Bruce Aylward, këshilltar i lartë i drejtorit të përgjithshëm të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, i cili është shumë i përfshirë në përpjekjet e vaksinave, tha: “Kjo është ajo ku Mbretëria e Bashkuar bëhet me të vërtetë e rëndësishme dhe G7, sepse tani kemi këtë hendek të vdekja. Në qershor, korrik, gusht, shtator, nuk ka asnjë vaksinë atje për dashuri dhe para, për sa i përket mundësisë për ta siguruar atë. ”

Përgjigja është dhurime. Premtime të mëdha janë bërë. Mbretëria e Bashkuar ka blerë vaksina të mjaftueshme për të imunizuar të gjithë popullsinë e saj disa herë – më shumë se 500 milion doza të tetë vaksinave të ndryshme. Qeveria ka premtuar të dhurojë tepricën për Covax.

Por nuk është mirë ta bësh këtë në dhjetor, thonë ekspertët, duhet të ndodhë menjëherë. Njerëzit po vdesin tani. Ekziston një rritje e madhe e koronavirusit në Nepal, si dhe Indi, dhe shqetësim për rritjen e numrit të rasteve në Afrikë, ku numërimi i saktë nuk është gjithmonë i mundur.

Deri në vjeshtë, duhet të ketë më shumë prodhim vaksinash dhe furnizimet do të arrijnë në vendet me të ardhura të ulëta. Nëse donacionet fillojnë të mbërrijnë gjithashtu, ato vende nuk do të jenë në gjendje t’i përdorin të gjitha – ata kanë shumë pak klinika dhe ambiente frigoriferike dhe shumë pak punonjës të kujdesit shëndetësor për të dhënë dozat. Vaksinat do të skadojnë.

Aylward tha se vendeve u duhej dhënë një furnizim i qëndrueshëm në mënyrë që ata të mund të krijonin sisteme që funksiononin, dhe që do të kërkonte trajnim të një fuqie punëtore dhe para. Të hënën, 230 ish-udhëheqës botërorë nga pesë kontinente i shkruan G7, duke shtuar zërat e tyre në thirrjen për ekonomitë më të forta për të paguar dy të tretat e faturës për vaksinat, që vlerësohet në 66 miliardë dollarë për dy vjet. Sondazhi që botoi organizata “Save the Children” sugjeron që shumica e njerëzve në pesë vende më të pasura, përfshirë SH.B.A. dhe Mbretërinë e Bashkuar, e mbështesin këtë.

Aylward tha se kjo kishte kuptim financiar. Fondi Monetar Ndërkombëtar në planin e tij të fundit për t’i dhënë fund pandemisë vendosi një objektiv të vaksinimit të 40% të popullsisë së çdo vendi deri në fund të këtij viti dhe 60% në mes të vitit 2022.

“Të gjithë mendojnë për këtë në lidhje me një çështje të sigurisë shëndetësore dhe një çështje që shpëton jetë, por FMN erdhi tek çështja nga një perspektivë ekonomike. Ata thanë: ‘Shikoni, ka 9 trilionë dollarë që ju do t’i shtoni ekonomisë globale duke e bërë këtë gjë në mes të vitit të ardhshëm dhe këto fitime do të vazhdojnë deri në vitin 2025.’ Kur ata e shikuan atë nga një perspektivë ekonomike, ishte thjesht marramendëse”. 

Deri më tani, 75% e vaksinave anti Covid-19 në botë janë shpërndarë në vetëm 10 vende.

Romilly Greenhill, drejtorja britanike organizatës jofitimprurëse One, tha që synimi për të vaksinuar botën mund të duket ambicioz, por ishte i domosdoshëm. “Ne nuk do ta përfundojmë këtë pandemi askund derisa ta përfundojmë kudo, kështu që në fakt duhet të synojmë një lloj imuniteti global të tufave, mbulim rreth 70%, deri në fund të vitit të ardhshëm.

“Përndryshe rreziku është që ne do të përfundojmë me variante (të Covid) dhe ne kemi parë tashmë një numër variantesh nga e gjithë bota. Kështu që ju e dini që është shumë ambicioze, por në të vërtetë nuk ka asnjë mundësi tjetër, dhe kështu që ne kemi nevojë që G7 të rritet me të vërtetë në plan dhe të angazhohemi për planin, për burimet, që janë të nevojshme për ta arritur atë.” 

Ajo tha se “do të duhet të jetë një lloj përpjekje mbinjerëzore”, por ishte e mundur. Ajo vuri në dukje pandeminë e HIV / AIDS. “Ende nuk ka vaksinë, por vendet donatore kanë financuar shpërndarjen masive të barnave antiretrovirale në klinikat nëpër vendet me të ardhura të ulëta.” 

“Nuk është perfekte. Kemi një rrugë të gjatë për të bërë. Por ne kemi mësuar që nëse ke një qasje vërtet të koordinuar, nëse ke organizata të mëdha si Global Fund ose GAVI (aleanca globale e vaksinave që tani drejton së bashku Covax) ose që po punojnë së bashku me qeveritë, mund të arrish një përparim të madh. Unë mendoj se është diçka si 2.1 milion jetë të shpëtuara nga HIV / Aids vetëm nga kontributet e Mbretërisë së Bashkuar, kështu që është mjaft domethënëse.” 

Liam Sollis, kreu i politikës në komitetin kombëtar të Unicef ​​UK, tha se shpërndarja e drejtë e vaksinave ishte përparësia e parë. “Atëherë pjesa e dytë ka të bëjë me shkallëzimin e prodhimit për të siguruar që kemi furnizim të mjaftueshëm në dispozicion për të përmbushur të gjitha këto objektiva rreth vaksinimit të botës,” tha ai.

“Për ta bërë atë, numër një, financimi duhet të jetë i kopsitur, dhe angazhimet që kemi marrë kanë qenë të gjitha bujare, dhe ato kanë mbuluar nevojat, deri atje ku kemi arritur këtë vit. Por ende nuk ka para në dispozicion për shpërndarjen deri në vitin 2022 dhe shkalla e ambicies me të vërtetë duhet të rritet.” 

Ka shumë pak pajisje prodhimi në të gjithë botën, veçanërisht në zonat me të ardhura të ulëta. AstraZeneca, e cila synon të jetë vaksina kryesore globale me kosto të ulët, ka kontraktuar me më shumë se 20 prej fabrikave më të vendosura të vaksinave në botë, përfshirë Meksikën, Indonezinë dhe Kinën, si dhe Institutin e Serumit në Indi. Por nuk ka shumë të tjerë.

Për hir të shpëtimit të jetëve tani dhe në të ardhmen, shumë besojnë se prodhimi i vaksinave duhet të rritet në të gjithë botën. Një prodhim vjetor prej 5 miliardë dozash vaksine po prodhoheshin për imunizimin rutinë të fëmijëve kundër sëmundjeve vrasëse të tilla si fruthi dhe difteria përpara pandemisë. Nevojiten rreth 15 miliardë doza të vaksinës Covid. Dhe mund të bëhet vetëm nëse teknologjia, njohuritë dhe aftësitë për të bërë vaksinat ndahen nga prodhuesit e mëdhenj farmaceutikë me ndërmarrjet në Afrikë dhe Azi.

Përshtatur nga The Guardian në shqip ©LAPSI.AL 


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.