• |
ide | kryesore

Moda afrikane del në skenën botërore

-Instant, Paparazzi, Slider

Ka shembuj shumë të hershëm të përkuljes gjinore në kulturën afrikane. Mbretëria nuk është një koncept perëndimor.


Nga Afrika Perëndimore në Evropë dhe më gjerë, stilistja jo binare Adeju Thompson po shfaq modën afrikane unisex në skenën botërore.


Thompson, i cili përdor përemrat vetjakë, u rrit në Lagos dhe, ka jetuar në Nigeri tërë jetën e tij.

Në vitin 2018, Thompson themeloi markwn Lagos Space Program. “Unë jam gjithmonë duke mbledhur ide të ndryshme, duke i lidhur të gjitha këto gjëra së bashku,” tha Thompson. “Për të nxjerrë në pah komunitetin queer dhe gjithashtu për të bërë shaka me veten time dhe për të bërë shaka me modën.”

Rezultati është pëlhura organike luksoze të lyer me indigo dhe veshje të thurura elegante, të kompensuara nga aksesorët e bronzit të punuar me dorë skulpturore që flirtojnë me ikonografinë queer.

Shumë prej dizenjove të Thompson përdorin adire, një tekstil i lyer me rezistencë në indigo një përbërës kryesor i veshjeve tradicionale të veshura nga njerëzit joruba të Afrikës Perëndimore. Tekstili i trashëgimisë rimagjinohet nga Thompson, në një kontekst modern, duke aplikuar teknikën e ngjyrosjes në rrobat e thurura. Thompson e quan këtë rishpikje “post adire”.


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.