• |
ide | kryesore

Jeta seksuale misterioze e dinosaurëve

-Instant, F1, Stil

Dinosaurët duhet të kenë pasur marrëdhënie seksuale për t’u riprodhuar, por se si e bënin atë nuk është saktësisht e qartë.


Asnjë fosil nuk ka zbuluar dy dinosaurët e kapur në flagrancë-të vetmet vertebrorë të njohur që u ruajtën pa dyshim janë dy breshka 47 milion vjeçare që ishin bashkangjitur nga organet gjenitale kur varroseshin të gjallë.


Gjithashtu nuk është e mundur të përcaktohet lehtë nëse një dinosaur është mashkull apo femër nga kockat e fosilizuara.

Fosilet që ruajnë elementet e sjelljes së dinosaurëve janë shumë të rralla. Sidoqoftë, me analiza dhe njohuri të ngushta nga ajo që dimë për kafshët e gjalla, veçanërisht zogjtë, paleontologët kanë filluar të bashkojnë jetën seksuale të dinosaurëve.

Vertebrorët më të vjetër të njohur që janë fosilizuar gjatë çiftëzimit janë dy breshka 47 milionë vjeçare, të cilat ishin bashkangjitur nga organet gjenitale të tyre kur u varrosën të gjallë.

Dallimet seksuale
Shumë lloje të kafshëve tregojnë një ndryshim në pamjen midis gjinive,  ajo që quhet dimorfizëm seksual. Mendoni për një mane të luanit, pendët e një palluaje ose brirët e një dreri. Karakteristika të tilla janë çuditërisht të vështira për t’u përcaktuar në speciet e zhdukura.

Pavarësisht nga shumë pretendime të mëparshme, duke përfshirë që femrat T. rexes ishin më të mëdha se meshkujt, gjetjet e tilla tani mendohen si jo përfundimtare. Dallimet në anatomi mund të tregojnë për një individ të ri dhe të vjetër ose dy lloje të veçanta, ose thjesht variacione që nuk kanë të bëjnë me seksin.

Një përjashtim nga kjo është Confuciusornis, një dinosaur 125 milion vjeçar që ka shumë karakteristika të përbashkëta me speciet moderne të shpendëve dhe tregon një ndryshim të jashtëzakonshëm në pendët midis ekzemplarëve meshkuj dhe femra.

Disa fosile tregojnë pendët e bishtit të shiritit në gjatësi të trupit-një veçori që ishte interpretuar si e përdorur për shfaqje seksuale. Shkencëtarët ishin në gjendje të gjenin prova të padiskutueshme se femrat nuk e kishin këtë pendë zbukuruese.

Studiuesit identifikuan dëshmi të kockës medulare-ind i pasur me kalcium i pranishëm gjatë një periudhe të shkurtër kohore në një zog femër aktiv riprodhues i përdorur për të bërë lëvozhgë vezësh-në zogjtë e lashtë që nuk kishin pupla të gjata.

Puna në dekadën e fundit mbi qelizat që përmbajnë pigmente ngjyrash në fosilet e ruajtura në mënyrë të shkëlqyeshme të dinosaurëve me pendë kanë zbuluar se disa dinosaurë ishin me ngjyra të ndezura – ndoshta çuditërisht, duke pasur parasysh se si kultura popullore i ka portretizuar historikisht si jeshile gri. Lomax beson se është e mundur që në të ardhmen të gjejmë një fosil që tregon dëshmi të qarta të dimorfizmit seksual.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu