• |
ide | kryesore

Raporti i Public Citizen/ Pfizer ushtron presion dhe bullizon qeveritë në të gjithë botën për përfitime personale

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit

Një raport i ri i Public Citizen, një organizatë e madhe jo-fitimprurëse në Uashington, ka zbuluar masën në të cilën Pfizer po abuzon me qeveritë në negociatat për sigurimin e vaksinës kundër COVID-19, përfshirë ndalimin e qeverive nga diskutimi i marrëveshjeve pa miratimin e Pfizer, mbajtjen e kontrollit të njëanshëm për të marrë vendime kryesore dhe madje edhe sigurimin e heqjes dorë nga pronësia intelektuale për vete.


“Pfizer po përfiton nga dëshpërimi i vendeve,” tha Peter Maybarduk, drejtor i programit të Qasjes së Qytetarëve Publikë në Medikamente. “Shumica prej nesh kanë sakrifikuar gjatë pandemisë; duke qëndruar larg për të mbrojtur familjen dhe miqtë. Pfizer shkoi në anën tjetër, duke përdorur kontrollin e vaksinave të pakta për të fituar privilegje të veçanta, nga njerëzit që kanë pak zgjedhje. ”


Në shkurt, Pfizer u akuzua për ‘bullizim’ të qeverive në një histori të botuar nga Byroja e Gazetarisë Investigative. Public Citizen ka identifikuar disa kontrata të Pfizer, duke përfshirë me Brazilin, Kolumbinë, Komisionin Evropian dhe SHBA, që ofrojnë një paraqitje të shkurtër sesi korporata e dytë më e madhe farmaceutike në botë ka fituar fuqinë për të mbyllur furnizimin, për të zhvendosur rrezikun dhe për të maksimizuar fitimet gjatë krizës më të keqe të shëndetit publik në një shekull.

Raporti përshkruan sesi Pfizer përdor vazhdimisht gjashtë taktika për të shfrytëzuar fuqinë kundër qeverive në të gjithë botën. Së pari, Pfizer hesht qeveritë përmes përdorimit të dispozitave të mos zbulimit në shumë prej kontratave të tij. Brazilit, për shembull, i ndalohet të bëjë “çdo njoftim publik në lidhje me ekzistencën … ose kushtet” e kontratës ose të komentojë marrëdhënien e tij me Pfizer pa pëlqimin paraprak me shkrim të Pfizer. Së dyti, Pfizer mund të mos lejojë qeveritë të pranojnë donacione shtesë të vaksinës Pfizer.

Së treti, Pfizer përjashton veten nga përgjegjësia për shkeljet e pronësisë intelektuale, duke zhvendosur rrezikun financiar të veprimeve të Pfizer tek blerësit qeveritarë – pavarësisht kundërshtimit të Pfizer ndaj përjashtimeve të ngjashme për prodhuesit të propozuar në Organizatën Botërore të Tregtisë. Së katërti, ai u jep fuqinë arbitrave sekret privat, jo gjykatave publike, të vendosin çështje mbi mosmarrëveshjet e kontratave. Së pesti, Pfizer kërkon që disa vende të heqin imunitetin sovran, kështu që mund të shkojë pas aseteve të shtetit në rast mosmarrëveshjeje. Së fundi, Pfizer i jep vetes fuqinë e vetme kur bëhet fjalë për marrjen e vendimeve kryesore, përfshirë mënyrën se si do të kenë përparësi shpërndarjet e vaksinave nëse ka mungesë furnizimi.

“Pas dyerve të mbyllura, Pfizer ushtron fuqinë e saj për të nxjerrë një sërë koncesionesh shqetësuese nga qeveritë,” tha Zain Rizvi, studiues i ligjit dhe politikave në programin e Qasjes së Qytetarëve Publikë në Medikamente dhe autor i raportit. “Komuniteti global nuk mund të lejojë që korporatat farmaceutike të vazhdojnë të thërrasin.”

Dominimi i Pfizer mbi vendet sovrane paraqet sfida themelore për përgjigjen globale të pandemisë. Qeveria amerikane, dhe veçanërisht administrata e Biden, duhet të përdorë fuqinë e saj të konsiderueshme për t’i bërë thirrje Pfizer të rinegociojë kontratat e saj ekzistuese dhe të ndjekë praktika më të drejta.

4 Comments

  1. Kjo organizata qelbsin prurese e momes se te gjitha te zezave po flet per ” bullizim” …se kan nxjerr dhe fjal te reja…ketu kemi krime dhe kriminele. mafje dhe mafjoz. kaq.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu