• |
ide | kryesore

Si të kuptoni nëse keni mungesë të Vitaminës D

-Instant, Stil

Sipas ekspertëve të shëndetit një pjesë e konsiderueshme e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D. Dhe kjo është mjaft shqetësuese duke pasur parasysh që vitamina D luan një rol kaq të rëndësishëm në organizëm.


Mungesa e saj mund të shkaktojë simptoma të tilla si dobësi të muskujve, dhimbje të kockave dhe ndryshime të humorit. Shumë njerëz anashkalojnë një nga shenjat që treguese të mungesës së kësaj lënde ushqyese. Kjo sepse disa simptoma të mungesës së vitaminës D zakonisht mund të ngatërrohen me simptoma të problemeve të tjera shëndetsore. Një ndër to është edhe lodhja kronike, që mund të ngatërrohet me lodhjen nga plakja ose stresi. Pra, nëse vëreni se ndiheni më të lodhur se zakonisht, pa marrë parasysh sa flini, shkaku mund të jetë niveli i ulët i vitaminës D.


Çfarë tregojnë studimet në lidhje me lodhjen dhe mungesën e vitaminës D?

Studime të shumta të rasteve të ndryshme, kanë treguar se ekziston një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës D në gjak dhe lodhjes. Jo vetëm kaq! Por një studim i vitit 2014 i në të cilin AgroWeb.org u bazua, tregoi se simptomat e lodhjes u përmirësuan ndjeshëm pasi nivelet e vitaminës D të pacientëve u normalizuan me marrjen e shtesave. Edhe një studim tjetër i vitit 2016 pohoi të njëjtën gjë, pra se lodhja lidhej drejtpërdrejtë me uljen e niveleve të vitaminës D.

Si të merrni më shumë vitaminë D nëse keni mungesë të saj?

Një mënyrë për të marrë më shumë vitaminë D është përmes regjimit tuaj ushqimor. Ushqime të caktuara si të verdhat e vezëve, peshku, mishi i kuq dhe drithërat e plota, janë të pasura me këtë lëndë ushqyese. Po ashtu edhe qëndrimi në diell veçanërisht gjatë muajve mars-tetor, mund t’ju ndihmojë. Mënyra më e mirë është ekspozimi në diell i lëkurës së zhveshur, për 5 deri në 10 minuta midis orëve të para të mëngjesit dhe gjatë pasdites.

Ekspertët gjithashtu këshillojnë të mos merrni suplemente të vitaminës D, pa këshillën e mjekut. Ata shpjegojnë se kjo mund të jetë e rrezikshme për ju sepse vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë.

Pra ajo mund të ruhet në trup në vend që të veprojë si një vitaminë e treshme në ujë, duke shkaktuar helmim. Nëse dyshoni se keni mungesë të vitaminës D, AgroWeb.org ju rekomandon që të kontaktoni mjekun tuaj për një test të thjeshtë gjaku. Në këtë mënyrë do të verifikoni nivelet e vitaminës D dhe të merrni trajtimin e duhur./AgroWeb.org

1 Comment

 1. Vitamin D for influenza

  Gerry Schwalfenberg

  Canadian Family Physician

  …Nga ana tjetër, dihet mirë se gripi ka një sezonalitet që lidhet mirë me rënien sezonale të niveleve të vitaminës D ose 25-hidroksivitaminës D (25[OH]D). 2 Nivelet e 25(OH)D janë mjaft i ulët në banorët e shtëpive të të moshuarve dhe plotësimi me 2000 IU të vitaminës D mund t’i sjellë nivelet në normalitet të sigurt në shumicën e pacientëve.3 Përdorimi i vitaminës D si një mjet profilaktik për gripin ka treguar premtues në parandalimin e sëmundjeve dhe reduktimin e astmës dytësore te fëmijët. 4 Në këtë studim ka pasur përfitime për gripin A, por jo për gripin B ose ftohjen e zakonshme. Mekanizmi se si funksionon vitamina D për gripin A është përshkruar në literaturë.5 Interesante, nivelet 25(OH)D të identifikuara në studimin e fundit kanadez të familjeve kanë treguar një rënie të nivelit mesatar të vitaminës D tek kanadezët gjatë 5 viteve të fundit. vjet nga rreth 67.7 nmol/L në 64 nmol/L, me një të tretën e të anketuarve që kanë nivele nën 50 nmol/L. Nivelet në dimër ishin dukshëm më të ulëta dhe do ta rrezikonin popullsinë kanadeze nga një sërë gjendjesh mjekësore.

  Rekomandimi i Institutit të Mjekësisë për të rriturit më të rinj se 70 vjeç është 600 IU vitaminë D në ditë. Na thuhet se kjo do të arrinte një nivel prej 50 nmol/L në më shumë se 97.5% të individëve.6 Për fat të keq, një gabim statistikor ka rezultuar në rekomandime të gabuara nga Instituti i Mjekësisë që çojnë në këtë përfundim dhe mund të duhen 8800 IU të vitamina D për të arritur këtë nivel në 97.5% të popullsisë.7 Ky është një gabim serioz i shëndetit publik.

  Një kolegu im dhe unë kemi futur vitaminën D në doza që kanë arritur më shumë se 100 nmol/L në shumicën e pacientëve tanë gjatë viteve të fundit, dhe tani shohim shumë pak pacientë në klinikat tona me grip ose sëmundje të ngjashme me gripin. Në ata pacientë që kanë grip, ne i kemi trajtuar me çekiçin e vitaminës D, siç është shpikur nga kolegu im. Kjo është një dozë 1 herë 50 000 IU e vitaminës D3 ose 10 000 IU 3 herë në ditë për 2 deri në 3 ditë. Rezultatet janë dramatike, me zgjidhje të plotë të simptomave në 48 deri në 72 orë. Dozat e njëhershme të vitaminës D në këtë nivel janë përdorur në mënyrë të sigurt dhe nuk janë treguar kurrë të jenë toksike.8 Ne kemi nevojë urgjente për një studim të kësaj ndërhyrjeje. Kostoja e vitaminës D është rreth një qindarkë për 1000 IU, kështu që ky trajtim kushton më pak se një dollar.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu