• |
ide | kryesore

Biblioteka Kombëtare/ KLSH: Fondi i vlerave të rralla nën risk të lartë, humbja katastrofë kombëtare

-Instant, Lajme, Të fundit


Biblioteka Kombëtare edhe pas dy incidenteve të ndodhura vite më parë me një përmbytje dhe një zjarr në mjediset e saj vijon të mbetet në të njëjtat kushte. Kontrolli i Lartë i Shtetit (KLSH) nënvizoi se auditimi i kryer së fundmi nuk gjeti asnjë përmirësim në raport me atë të mbajtur 6 vite më parë, përkundrazi godina është amortizuar edhe më shumë ndërkohë që risku është rritur. Për KLSH-në ajo që përbën problem serioz është sidomos mungesa e hapësirave dhe kushteve në të cilat ruhet sot fondi i vlerave të rralla duke theksuar se humbja e tij do të ishte katastrofë kombëtare.

“Ajo që është shqetësuese është se edhe sot pas 6-vitesh nga auditimi i fundit situata vazhdon e njëjtë dhe më problematike pasi sa më shumë kalojnë vitet, aq më shumë amortizohet ndërtesa, duke sjellë një risk të lartë si në rënien e zjarrit ashtu edhe në përmbytjen e katit të parë, ku ruhet edhe fondi i vlerave të rralla, që për vetë rëndësinë që ai ka do të ishte “katastrofë kombëtare” humbja e tij.

Që prej vitit 1986 është ndjerë mungesa e hapësirës për të vendosur materialet bibliotekare në fond, çfarë ka detyruar që jashtë çdo standardi botëror të gjenden zgjidhje provizore të natyrave të ndryshme: · Materialet bibliotekare nuk vendosen në rafte, por në dysheme; · Fondi i vlerave të rralla (antikuar dhe dorëshkrime) vendoset pjesërisht në arka metalike jashtë çdo normative e standardi ndërkombëtar” thuhet në dokumentin e KLSH. Në tërësi audituesit kanë konstatuar se shërbimi bibliotekar dhe veçanërisht Biblioteka Kombëtare e ushtron aktivitetin e saj në kushte të vështira, jo të denja për një institucion të tillë, simbol të kulturës kombëtare. Problemet janë të shumta duke nisur nga kriza e hapësirave për librat tek mungesa e hapësirave për lexuesit, mungesa e hapësirave për personalin punonjësit.

Një element i rëndësishëm i marrë në analizë ka qenë ecuria e procesit të digjitimit që përbën sfidën teknologjike të Bibliotekës Kombëtare por hapat që janë hedhur nuk kanë pasur përcaktime të qarta mbi objektivat duke e bërë të vështirë vlerësimin ndër vite. Duket se edhe autoritetet e lidhur me bibliotekën nuk kanë qenë efektivë.

“Këshilli Shkencor dhe Këshilli Administrativ i Bibliotekës rezulton të kenë qenë joefektiv, duke mos përmbushur detyrat e tyre funksionale në kundërshtim me nenin 16 dhe 17 të Statutit të BK miratuar me Urdhër nr.70, datë 13.02.2015, si dhe nenin 6 të Rregullores nr.136, datë 15.09.2010 “Për organizimin dhe funksionimin e Bibliotekës Kombëtare”, duke sjellë mungesë në gjurmën e auditimit, mungesë të planeve të veprimtarisë studimore dhe mungesë te eficencës, efektivitetit dhe ekonomicitetit të aktivitetit të BK-së, në procesin e digjitalizimit” thuhet në auditim./MONITOR

https://www.monitor.al/biblioteka-kombetare-klsh-fondi-i-vlerave-ne-rralla-nen-risk-te-larte-humbja-katastrofe-kombetare/


2 Comments

  1. Katastrofe kombetare????
    Futini more nja 3-4 kulla qijani robt dijes…
    Kush ia pa hajrin dijes?
    Aplikoni te Fusha-Veliaj

  2. Dijes ja pe hajrin ti qe ke mesuar te te shkruash pis!
    Otomano-komunizmi ka interes qe mos mbetet gjurme prej ekzistences te shqiptareve. Ta turqizojme sa me pare ne mandatin III!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *