• |
ide | kryesore

Mëngjesi në mbarë botën: Si e nisin ditën vende të ndryshme

-Instant, F1, Stil



Kur bëhet fjalë për ushqimet e mëngjesit në mbarë botën, ka po aq mënyra për të shijuar vaktin e parë të ditës sa edhe për të thënë “mirëmëngjes”.
Nga torta kremoze me bukë misri në Brazil dhe supa e shijshme tuniziane me qiqra dhe tostet e ëmbël të reçelit të kokosit në Singapor, këto specialitete ndërkombëtare ofrojnë një mundësi ushqimi për çdo shije.

Dhe edhe nëse shijet në disa prej këtyre pjatave mund të jenë të papritura bazuar në zgjedhjet tuaja tipike, prezantimet mund të jenë të njohura. Lexoni listën pa ndonjë renditje të veçantë – dhe mësoni për diversitetin e shijshëm të kulturave të mëngjesit në botë. Ndoshta do të gjeni edhe ndonjë frymëzim për vaktin tuaj të ardhshëm.

Zvicra

Gjatë ditëve të javës, zviceranët shpesh i përmbahen mëngjeseve të shpejta, por me bollëk, si p.sh. birchermüesli tradicional, përzierja e tërshërës në stilin granola me fruta dhe arra që zakonisht shërbehet mbi kos të plotë.

Por në fundjavë, është koha për brunch zviceran. Së bashku me roesti (petullat me patate), djathrat dhe mishrat e ftohta, pjesa qendrore e tryezës së mëngjesit është zopf. Kjo bukë me vezë të gërshetuar është e ngjashme me challah ose brioshe dhe shërbehet me mjaltë, gjalpë dhe reçel.

Japonia

Mëngjesi japonez bie krejtësisht në anën e shijshme të spektrit ushqimor: Në fakt, shumë nga ato që mund të hani për mëngjes në Japoni nuk do të ishin të pavend në asnjë vakt tjetër të ditës.
Shumë pjata në mëngjes përbëhen nga një përzgjedhje pjatash të vogla, secila me disa kafshata nga një pjatë tradicionale japoneze.
Peshq të tillë si salmoni ose skumbri, supa miso, perime turshi dhe orizi janë të gjitha të përfaqësuara. Ekziston edhe tamagoyaki, një omëletë paksa e ëmbël e mbështjellë e bërë nga shtresa të holla veze në një tigan drejtkëndëshe që i jep formën e saj të veçantë.

Singapor

Shumëllojshmëria e pjatave të servirura në qendrat e shitësve ambulantë të tërheqin oreksin në këtë qytet-shtet aziatik. Këto fusha ushqimore në ajër të hapur janë gjithmonë të hapura për biznes dhe nuk është e pazakontë të shohësh njerëz të uritur që mbledhin gota me petë të shijshme me kerri gjënë e parë në mëngjes.
Për një mëngjes tradicional të stilit të shitësit, dolli me kaja është një domosdoshmëri. Ky sanduiç i thekur me pamje të thjeshtë është i përhapur me kaja me shije, një reçel të ëmbël të bërë me qumësht kokosi, vezë dhe nganjëherë gjethe pandan për ngjyrën dhe aromën e gjelbër të gjallë.
Është i shkëlqyeshëm me kafe ose çaj, dhe çdo tezgë ose dyqan bën bukë me kaja në mënyrën e vet, kështu që pse të mos provoni disa?

Australi

Për ata që i duan tasat me drithëra, avokado dhe toste të tjera të shijshme dhe elemente të tjera kryesore të kulturës së kafeneve gjatë gjithë ditës, “brekkie” e Australisë do të jetë një ndeshje e bërë në parajsë.
Me fokus te prodhimet e freskëta, drithërat dhe kombinimet ushqyese, mëngjeset australiane mund të variojnë nga tosti klasik i avokados me bukë me fara deri te një tas farro i mbushur me një vezë të zier dhe perime turshi ose puding orizi me kos, fara dhe manaferra.

Brazil

Nëse nuk mund të ndaloni së ngrëni pao de queijo, rrotullat e djathit të pjekur të fryrë që janë një element kryesor i kulturës braziliane, do të jeni të lumtur të dini se mund t’i hani edhe për mëngjes.
Por për një ndryshim në bukën e mëngjesit brazilian, provoni bolo de fuba. Është një tortë e stilit të bukës së misrit me një strukturë të lagësht dhe kremoze që vjen nga shtimi i djathit parmixhano të grirë dhe/ose kokosit të grirë. E prerë në feta dhe e servirur si një tortë paund, shpesh është gjithashtu një marrje pasdite.



Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *