• |
ide | kryesore

Vendet më të lumtura në botë për vitin 2022, cili qëndron në fron prej 5 vitesh?

-Instant, Planet

Humbjet e jetëve pwr shkak tw ngjarjeve tw fundit pwrpos Covid dhe pasiguria në rritje e kanë vënë botën nw buzw tw njw gremine, por ka pak lajme të mira për njerëzimin: Dashamirësia po rritet globalisht.


Ky është një nga gjetjet kryesore të Raportit Botëror të Lumturisë, një botim i Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së që bazohet në të dhënat e sondazheve globale nga njerëz në rreth 150 vende.


Duke shënuar 10 vjetorin e tij, raporti shqyrton lumturinë në mbarë botën, kombet më të lumtura, ato në fund të shkallës së lumturisë dhe gjithçka në mes, plus faktorët që priren të çojnë në lumturi më të madhe.

Dhe me dy vjet të dhëna të pandemisë Covid-19 në libra, raporti ka zbuluar diçka të papritur.

“Befasia e madhe ishte se globalisht, në një mënyrë të pakoordinuar, ka pasur rritje shumë të mëdha në të tre format e dashamirësisë që janë pyetur në Sondazhin Botëror të Gallup,” tha për CNN John Helliwell, një nga tre redaktorët themelues të raportit.

Dhurimi për bamirësi, ndihma për një të huaj dhe vullnetarizmi janë të gjitha, “veçanërisht ndihma për të huajt në 2021, në lidhje me para pandemisë ose 2020, në një sasi shumë të madhe në të gjitha rajonet e botës,” tha Helliwell, i cili është një. profesor emeritus në Shkollën Ekonomike të Vankuverit, Universiteti i Kolumbisë Britanike.

Mesatarja globale e tre masave u rrit me rreth 25% në 2021 krahasuar me nivelet para pandemisë, thotë raporti.

Dhe dashamirësia është sigurisht në krye të mendjes ndërsa bota i përgjigjet pushtimit rus të Ukrainës. Por, përpara se të kuptojmë se si mund të ndikojë ai konflikt gjithnjë e më global në lumturinë, le të shohim vendet ku ndjenjat ishin të bollshme në vitin 2021.

Kombi më i lumtur në botë është nordik

Për të pestin vit radhazi, Finlanda është vendi më i lumtur në botë, sipas renditjes së Raportit të Lumturisë Botërore bazuar kryesisht në vlerësimet e jetës nga Sondazhi Botëror i Gallup.

Vendi nordik dhe fqinjët e tij, Danimarka, Norvegjia, Suedia dhe Islanda të gjitha shënojnë shumë mirë në masat që përdor raporti për të shpjeguar gjetjet e tij: jetëgjatësi e shëndetshme, PBB për frymë, mbështetje sociale në kohë krize, korrupsion i ulët dhe besim i lartë shoqëror dhe liri për të marrë vendime kyçe të jetës.

Danimarka vjen në vendin e dytë në renditjen e këtij viti, e ndjekur nga Islanda në vendin e tretë. Suedia dhe Norvegjia janë respektivisht në vendin e shtatë dhe të tetë.

Zvicra, Holanda dhe Luksemburgu zënë vendet nga 4 deri në 6, me Izraelin në vendin e 9-të dhe Zelandën e Re që përmbyll 10-shen e parë.
Kanadaja (nr. 15), Shtetet e Bashkuara (nr. 16) dhe Mbretëria e Bashkuar (Nr. 17) hynë të gjitha në top 20.

©LAPSI.AL


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.