• |
ide | kryesore

Google ofron opsione të reja

-Instant, Stil

Google tani do të ofrojë opsione të reja për të hequr informacionin personal të identifikueshëm nga Google Search. Lajmin e njoftoi vetë Google në një postim në blog.


Siç raportohet nga CNET, Google duke qenë motori më i madh i kërkimit në botë përpunon mbi 8.5 miliardë kërkime në ditë. Ndërsa shumica e këtyre rezultateve janë të padëmshme, ndonjëherë ato mund të jenë shumë të vlefshme për kriminelët kibernetikë, duke çuar në vjedhje të identitetit dhe mashtrim.


Disa madje i kanë përdorur këto rezultate kërkimi për doxing – një proces përmes të cilit informacionet personale të identifikueshme, si fotografitë, përdoren për të ndjekur, ngacmuar ose frikësuar dikë.

Rrjedhimisht, Google tani u ka dhënë përdoruesve mundësinë për të kërkuar që disa rezultate të kërkimit të hiqen.

Së fundmi, Google shtoi kategori informacionesh që do t’i hiqte sipas kërkesës, si numrat e telefonit, adresat e postës elektronike dhe adresat e banimit.

“Disponueshmëria e informacionit të kontaktit personal në internet mund të jetë e bezdisshme dhe mund të përdoret në mënyra të dëmshme, duke përfshirë kontaktin e drejtpërdrejtë të padëshiruar apo edhe dëmtimin fizik,” shkroi drejtuesja e politikës globale të Google për kërkimin, Michelle Chang, në një postim në blog pak ditë më parë.

Google është gati të miratojë kërkesat për heqjen e informacionit që rrit kërcënimet e hakerimit, si fjalëkalimet. Ai gjithashtu i lejon përdoruesit të heqin informacione të tilla si detajet e llogarisë bankare ose imazhet e nënshkrimit të tyre personal.

Kategoritë e tjera përfshijnë imazhe jokonsensuale, të dhëna mjekësore, fotografi të të miturve dhe “pornografi të parëndësishme”.

Për të hequr një link kërkimi, përdoruesit do të duhet të paraqesin një kërkesë, duke ndarë URL-të e faqeve që mbajnë informacionin e tyre. Mund të përfshihen edhe screenshote. Pasi Google të vlerësojë kërkesën, përdoruesit do të marrin një njoftim në lidhje me çdo ndryshim.

Chang tha, megjithatë, se në një rast kur heqja do të ndikojë në aksesin në informacione të disponueshme publikisht dhe të dobishme si një artikull lajmesh, Google nuk do ta heqë.


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.