• |
ide | kryesore

BE: Furnizimi dhe përdorimi i drogës u rrit pas pandemisë

Arkiva, Lajme, Të fundit

Agjencia e BE-së për Drogën, EMCDDA, zbuloi ditën e sotme Raportin Evropian të Drogës 2022, Trendet dhe Zhvillimet, i cili tha se përdorimi i drogës ishte rritur për shkak të disponueshmërisë së lartë në të gjithë Bashkimin Evropian dhe në disa raste i ka tejkaluar nivelet para pandemisë.


Sipas të dhënave për përdorimin e drogës, ka shenja të një kthimi në nivelet para pandemisë dhe analiza e ujërave të zeza ka gjetur një rritje të përdorimit të kokainës, krak, amfetaminës dhe metamfetaminës në disa qytete të BE-së midis 2021 dhe 2022.


Një problem i madh me një substancë të re psikoaktive 

Problem i madh janë edhe substancat e reja psikoaktive, të cilat vazhdojnë të shfaqen në BE një herë në javë.

Gjatë vitit 2021 janë raportuar për herë të parë rreth 52 lloje të reja barnash, duke e çuar numrin total në 880.

Në vitin 2021, gjashtë opioidë të rinj sintetikë, gjashtë katinone sintetike dhe 15 kanabinoidë të rinj sintetikë u raportuan për herë të parë.

Ata deklarojnë se në vitin 2020 kanë sekuestruar një rekord prej 6.9 ton lloje të ndryshme droge.

Sa i përket kanabisit, droga e paligjshme më e njohur në BE, produktet e tij po bëhen më të larmishme për shkak të shfaqjes së ekstrakteve, ekstrakteve të ngrënshëm dhe produkteve CBD.

Ata shtojnë se politika e BE-së për kanabisin po ndryshon, kështu që shtrirja e politikës së kanabisit po rritet, e cila përfshin kontrollin e përdorimit të paligjshëm dhe rregullimin e kanabisit për përdorim mjekësor dhe përdorim tjetër.

Sipas rezultateve të vitit 2020, janë mbyllur më shumë se 350 laboratorë për prodhimin e drogave të paligjshme, duke përfshirë fabrikat për prodhimin e kokainës, metamfetaminës dhe katinonit.

Në BE, në vitin 2020 u kapën një rekord 213 ton kokainë dhe u shkatërruan 23 laboratorë.

Vlerësohet se në vitin 2020 ka pasur 5800 vdekje për shkak të mbidozës 

Paralajmërohet se ka një rritje të dukshme të disponueshmërisë së amfetaminave dhe në vitin 2020 janë sekuestruar 21 tonë dhe janë mbyllur 78 laboratorë.

Raporti vuri në dukje një numër në rritje të bimëve për prodhimin e metamfetaminës.

Raporti gjithashtu vuri në dukje se blerja e drogës në rrjetin Darknet është në rënie, dhe në vitin 2021 të ardhurat e vlerësuara ranë në 30,000 euro në ditë (në vitin 2020 ishte një milion euro në ditë).

Raporti bën thirrje gjithashtu për një nevojë më të madhe për të rritur numrin e shërbimeve për trajtimin e varësisë dhe reduktimin e dëmit në BE për përdoruesit e drogës intravenoze.

Vlerësohet se kishte një milion përdorues të opioideve me rrezik të lartë në BE në vitin 2020 dhe thuhet se ofrimi i trajtimit është ende i nënpërfaqësuar në shumë shtete anëtare.

Vlerësohet se në vitin 2020, ka pasur 5800 vdekje nga mbidozat e drogës dhe shumica e tyre lidheshin me toksicitetin e disa llojeve të barnave.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.