• |
ide | kryesore

Gjykata e Lartë e SHBA-së synon ndarjen e kishës nga shteti

-Instant, Planet

Gjykata e Lartë e SHBA-së me shumicë konservatore ka shkatërruar murin që ndan kishën nga shteti në një seri vendimesh të reja, duke gërryer traditat ligjore amerikane që synojnë të pengojnë zyrtarët qeveritarë të promovojnë ndonjë besim të veçantë.


Në tre vendime në tetë javët e fundit, gjykata ka vendosur kundër zyrtarëve qeveritarë, politikat dhe veprimet e të cilëve janë ndërmarrë për të shmangur shkeljen e ndalimit të Amendamentit të Parë të Kushtetutës së SHBA për miratimin qeveritar të fesë i njohur si “klauzola e themelimit”.


Gjyqtarët konservatorë të gjykatës, të cilët kanë një shumicë 6-3, në veçanti kanë pasur një pikëpamje të gjerë të të drejtave fetare. Ata dhanë gjithashtu një vendim të premten që u përshëndet nga konservatorët fetarë duke përmbysur vendimin e 1973 Roe Wade që legalizonte abortin në mbarë vendin megjithëse ai rast nuk përfshin klauzolën e themelimit.

‘MURI I NDARJES’

Ishte Presidenti Thomas Jefferson ai që tha në mënyrë të famshme në një letër të vitit 1802 se klauzola e themelimit duhet të përfaqësonte një “mur ndarjeje” midis kishës dhe shtetit. Dispozita e ndalon qeverinë nga krijimi i një feje shtetërore dhe e ndalon atë të favorizojë një besim mbi një tjetër.

Në tre vendimet e fundit, gjykata vendosi se veprimet e qeverisë që synonin të ruanin ndarjen e kishës nga shteti kishin shkelur të drejtat e veçanta për lirinë e fjalës ose ushtrimin e lirë të fesë të mbrojtura gjithashtu nga Amendamenti i Parë.

Por, siç shkroi drejtësia liberale Sonia Sotomayor në çështjen Maine, një qasje e tillë “na çon në një vend ku ndarja e kishës nga shteti bëhet shkelje kushtetuese”.

Opinionet ndryshojnë në lidhje me atë se sa fleksibilitet kanë zyrtarët qeveritarë në lejimin e shprehjes fetare, qoftë nga punonjësit publikë, në tokën publike apo nga njerëzit gjatë një procesi zyrtar. Ata që favorizojnë një ndarje të rreptë të kishës nga shteti janë të shqetësuar se precedentët historikë të Gjykatës së Lartë, duke përfshirë një vendim të vitit 1962 që ndalonte lutjen në shkollat ​​publike, mund të viheshin në rrezik.

©LAPSI.AL

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.