• |
ide | kryesore

“Lista e bardhë” e Britanisë/ Plani: Azilkërkuesit nga vendet e sigurta dëbohen

-Instant, Lajme, Të fundit
azilkërkuesit që mbërrijnë në Britaninë e Madhe, shqiptarët e Britanisë

Të gjithë azilkërkuesit nga vendet që konsiderohen të sigurta nga Ministria e Brendshme do të gjurmohen shpejt për t’u larguar si pjesë e planeve për të luftuar krizën e emigrantëve në Kanal, ka mësuar The Times. Suella Braverman, sekretarja e brendshme e Britanisë, po kërkon të ringjallë një listë të vendeve të përcaktuara “të sigurta”. Kjo pasi ka vendosur se kërkesat për azil nga qytetarë të këtyre vendeve do të konsiderohen të pabaza. Kërkuesit e refuzuar nuk do të kenë të drejtë të apelojnë.


Lista do të përfshijë Shqipërinë, kombësinë që ka llogaritur numrin më të madh të varkave të vogla përgjatë Kanalit këtë vit. Kujtojmë se më shumë se 12,000 nga 43,000 persona që kanë mbërritur në Britani ishin shqiptarë.


The Times mëson se Home Office po kërkon të imitojë një politikë të kryer nga qeveria e re Laburiste në fillim të viteve 2000. Aty trajtoheshin kërkesat e azilkërkuesve nga vendet e ashtuquajtura “lista e bardhë” brenda dhjetë ditësh.

Emigrantët që mbërrijnë me varka të vogla që janë nga vendet në listë do të ndalohen në vendin e përpunimit të Manston në Kent. Kërkesat e tyre për azil do të përshpejtohen.

Javën e ardhshme Braverman pritet të udhëtojë në Francën veriore për të takuar ministrat e brendshëm nga grupi i kombeve Calais, i cili përfshin Francën, Belgjikën dhe Holandën. Ata do të diskutojnë bashkëpunimin e mëtejshëm në trajtimin e kontrabandës së njerëzve.

Kërkesat për azil nga vendet në “listën e bardhë” do të supozohen si “qartësisht të pabazuara” nga zyrtarët e Home Office. Përveç nëse një individ ofron prova të kundërta. Qasja e re do t’i mundësonte Home Office t’i përpunojë këto kërkesa për azil dukshëm më shpejt. Po ashtu azilkërkuesit do të pajisen me një certifikatë që shpjegon se nuk do të kenë të drejtë ankese.

Procesi i apelimit për pretenduesit nga vendet “të sigurta” u shtrëngua sipas Aktit të Kombësisë dhe Kufijve këtë vit. Kërkesat për azil do të shqyrtoheshin vetëm nëse ata pretendonin se ishin persekutuar nga shteti, nga bandat ose grupet terroriste.

“Lista e bardhë” aktuale, e cila nuk është përdorur vitet e fundit për shkak të sfidave ligjore kundër përdorimit të saj, përfshin të gjitha vendet e BE-së plus Shqipërinë, Maqedoninë, Moldavinë, Bosnjë dhe Hercegovinën, Serbinë, Malin e Zi, Indinë, Mongolinë, Afrikën e Jugut, Koreja dhe disa vende të Amerikës së Jugut.

Një listë e dytë e “përcaktimit të pjesshëm” deklaron disa vende të sigurta për burrat, por jo gratë dhe fëmijët. Këto përfshihet: Gana, Nigeria, Gambia, Kenia, Liberia, Malavi, Mali dhe Sierra Leone.

Një tjetër opsion që kuptohet se është në shqyrtim është ndalimi i të gjithë azilkërkuesve meshkuj. Kjo duke përfshirë ata nga vende në të dyja listat. Po ashtu edhe trajtimi i kërkesave të tyre si “qartësisht të pabaza”. Po mendohet lejimi i kërkesave nga gratë dhe fëmijët nga ato vende që po kërkojnë të përparojnë si normale.

Megjithatë, Home Office mund të hasë ende pengesa ligjore. Masa u konsiderua nga Priti Patel kur ajo ishte sekretare e Brendshme. Ajo nuk u ndërmor për shkak të frikës se nuk do të përputhej me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.
Politika gjithashtu do të dështonte të parandalonte atë që ministrat e kanë përshkruar si një “abuzim” në rritje i legjislacionit modern të skllavërisë.

Ndërkohë, Ministria e Brendshme ka injoruar paralajmërimet për shpërthimin e sëmundjeve infektive. Kjo sidomos në qendrën e përpunimit të azilit Manston në Kent. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar ka konfirmuar 50 raste të difterisë në mesin e migrantëve.


1 Comment

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.