• |
ide | kryesore

Tkurret forca e punës, mungojnë zgjidhjet

-Instant, Lajme, Të fundit

Bizneset në të gjithë sektorët pohojnë se mungesa e punonjësve është problem serioz, për zgjidhjen e të cilit nuk kanë përvojë dhe as mjete. Ekonomia shqiptare, kurrë më parë, nuk është përballur me këtë fenomen.


Qeveria e konsideron emigrimin si një fenomen normal. Nga ana tjetër, nuk i ka bërë më të lehta procedurat për sjelljen e punonjësve të huaj në mënyrë të organizuar. Disa biznese e kishin konsideruar si një mjet zëvendësimin e punonjësve shqiptarë me të huaj. Procesi është i vështirë dhe me kosto që aktualisht nuk i plotësojnë emergjencat e momentit.


Një rrugë emigrimi me gomone drejt Britanisë këtë vit ka zbrazur vendin me shpejtësi.

Në dhjetëvjeçarin e fundit, popullsia në moshë pune ka përfshirë rreth dy të tretat e së gjithë popullsisë së vendit. Në forcën e punës janë përfshirë 63.6% të popullsisë në moshë pune, rreth 1.3 milionë individë, ndërsa pjesa e mbetur përbën popullsinë ekonomikisht joaktive.

Në vitin 2015, për herë të parë që nga përfshirja e vendit tonë në ekonominë e tregut të lirë, popullsia në moshë pune kapi shifrën 2 milionë. Viti 2018 shënoi frenimin e trendit rritës prej mesatarisht 0.4% në vit, që e karakterizoi këtë tregues nga viti 2009.

Rënia e popullsisë nën 34 vjeç po shënon edhe rënien totale të forcës së punës në vend. Sipas projeksioneve të reja të popullsisë 2019 – 2031, për tre nënndarje të grupmoshës së të rinjve, për vitet 2018-2021, sipas të dhënave të mbledhura dhe projeksioneve të INSTAT, shihet qartë që prurjet e moshave 15-19 dhe 20-24 vjeç paraqesin rënie të dukshme në vijim.

Në fillim të vitit 2022, të dhënat zyrtare mbi popullsinë tregojnë se në grupmoshën 15-29 vjeç pati tkurrje me 27,707 persona vetëm në një vit.

Vitin e kaluar, vendi ynë për herë të parë shënoi shtesë natyre negative, ku vdekjet ishin më të shumta se lindjet, duke e bërë të parikuperueshme humbjen e popullsisë.

Oferta dhe kërkesa për punë e zhbalancuar

Sipas të dhënave të AKPA, në fund të vitit 2021, në Zyrat e Punës rezultojnë të regjistruara 46,544 biznese, prej tyre 2,635 subjekte ose 6% janë regjistruar për herë të parë gjatë vitit 2021. Nga të dhënat e regjistrit të subjekteve të regjistruar si punëdhënës, rezulton se rreth 73% e punëdhënësve janë subjekte me 1 – 5 të punësuar dhe 22% me 6 – 50 të punësuar.

Sipas të dhënave të burimeve administrative, në fund të vitit 2021 rezultonin të regjistruar pranë Zyrave të Punësimit 70,646 Punëkërkues të Papunë nga 92,326 në fund të vitit 2020.

Ndërsa gjatë vitit 2021, janë shpallur 24,965 vende të lira pune në zyrat e punësimit, prej tyre 63% janë siguruar nga vizitat e specialistëve në subjekte, 22% nga vetë raportimet e subjekteve dhe 15% e vendeve të lira janë siguruar në mënyra të tjera. Gjithashtu, prej totalit të vendeve të lira shpallura, 19,244 vende të lira ose 77% e totalit janë poste të reja dhe 5,721, ose 23% e totalit, janë zëvendësime.

Mospërputhja e ofertës dhe kërkesës për punë është e gjithanshme sipas të dhënave nga AKPA. Numri i ofertave për punë mbulon vetëm 29% të numrit të punëkërkuesve të papunë të regjistruar në të gjitha ZP, por nëse në qarqet Tiranë dhe Durrës, kjo shifër shkon përkatësisht 48% dhe 51%, në qarqet Kukës dhe Dibër varion nga 6-12% të totalit të punëkërkuesve të papunë të regjistruar.

Krahasuar me fundin e vitit 2020, numri i vendeve të lira të punës sipas kategorive profesionale ka pësuar rënie në kategoritë e menaxherëve, specialistëve me arsim të lartë, nëpunësve dhe punonjësve të shitjeve dhe shërbimeve, dhe ka shënuar rritje në kategoritë e zejtarëve dhe zanatçinjve dhe profesioneve elementare.

Sipas aktiviteteve ekonomike kanë pësuar rënie informacioni dhe komunikacioni, shërbimet administrative dhe mbështetëse, dhe aktivitete të tjera shërbimi, kanë shënuar rritje industria përpunuese, ndërtimi, transporti, furnizimi me ujë dhe energji elektrike.

60% e të punësuarve në Shqipëri të pakënaqur, 53% mendojnë të emigrojnë

Në vitin 2022 rreth 60% e punonjësve në Shqipëri ishin të pakënaqur me vendin e punës dhe për këtë shkak rreth 53% e tyre planifikojnë të largohen në emigrim. Rezultatet dolën nga sondazh që zhvilloi kompania Ep & Partners Consultancy (EPPC) me 1434 të punësuar në Shqipëri dhe në Kosovë.

Rezultatet treguan se në Shqipëri, niveli i pakënaqësisë së punonjësve ishte shumë më i lartë se në Kosovë dhe kjo gjendje kishte mbetur e pandryshuar që nga viti 2019. Ndërsa në Kosovë shihet një rënie e konsiderueshme e nivelit të pakënaqësisë në punë më 2022 me 43% nga rreth 60% që ishte ky tregues në vitin 2019. Gjithashtu pësoi rënie edhe numri i personave që ishin shumë të kënaqur me vendin punës në 5% më 2022 nga 7% që ishin më 2019.

Në Shqipëri, nga totali i të anketuarve 8% e tyre ishin të pakënaqur me punën që bënin dhe në anën tjetër vetëm 7% e pjesëmarrëse në sondazh ishin shumë të kënaqur. Ekspertët që prezantuan sondazhin vunë në dukje se pakënaqësia në punë mbizotëron te punonjësit shqiptarë dhe kjo ka qenë edhe më theksuar në shkuarën.

Erald Pashaj, administrator dhe themelues i EPPC, tha: “Kënaqësia dhe angazhimi në punë lidhen drejtpërdrejt me rezultatet dhe cilësinë e punës së punonjësit. Me 60% forcë pune të pakënaqur dhe të paangazhuar, largimet janë të shumta, kosto e ripunësimeve dhe zhvillimit është shumë e lartë dhe cilësia e shërbimit të ofruar është mediokër”.

Ndër dhjetë arsyet kryesore të pakënaqësisë në punë në Shqipëri mbizotëron pamundësia për karrierë, mungesa e mundësive për trajnim dhe e treta ishte paga, më tej dominuan vlerësimi, atmosfera dhe respekti.

Në Kosovë, kënaqësia në vendin e punës është përmirësuar ndjeshëm, pasi shumica e punonjësve ndihen mirë me punën që bëjnë. P.sh., nga viti 2019 deri në vitin 2022 pati rënie të konsiderueshme të punonjësve shumë të pakënaqur me punën nga 12% në 4%. Në të njëjtën periudhë, përqindja e punonjësve që ishin shumë të kënaqur në punë arriti në 14% në vitin 2022 nga 9 % në vitin 2019

Niveli i pakënaqësisë është më i lartë në grupmoshat e reja. Nga punonjësit 18-29 vjeç, 63% e tyre ishin të pakënaqur, ndërsa te punonjësit mbi 55 vjeç ishin 57% të pakënaqur. Punonjësit e moshës 30-55 vjeç ishin 58% të pakënaqur.

Në Shqipëri, pakënaqësia është mjaft e përhapur në mesin e administratës publike. Niveli i pakënaqësisë përfshin rreth 70% e punonjësve të administratës dhe 58% të punonjësve në sektorin privat.

88% e punonjësve në Shqipëri janë me kontratë pune përkundrejt 84% që ishin në 2019. Ende 12% e forcës së punës janë të pambrojtur sipas Kodit të Punës në fuqi. Industritë me mungesë kontrate pune janë Shitje me shumicë dhe shpërndarje, Hoteleri, bare dhe restorante dhe Ndërtimi./ Monitor


4 Comments

 1. Carje trapi me biznese erald pashaj dhe sondazhet e karit

  Pakenaqesia vjen nga drejtimi. Vjen nga kultura propoga da dhe pritshmerite idiote te shqiptareve

  Nje administrate e tej fryre ku 99% i bie me dore tere diten dhe ankohet por per ca karin ankohet? Le te kapi telefonin ne call center nese do me shume leke, le te ulet e te mesoje se ca kerkohet sot ne treg. Infermiere? Te shkoje te mesoje. programues te shkoje te mesoje, hidraulike te mesoje, te kapi kutine e veglave dhe to japi drejtim jetes

  Shumica sdine as ca dun se u jan bo trut dhalle nga propaganda e rampjelles. Show cdo gje reklame, tallje percmim vese me shumice por asnje virtyt.

  Fillohet nga A,
  back to the basics sic i thone amerikanet qe rama dhe rampjella ngrejne ne qiell.

  Kultura qe i jepet brezit te ri eshte kurvelluku maskaralleku droga dhuna abuzimi vjedhja korrupsioni

  Enderra e cdo te punesuari ne shtet eshte te behet drejtore qe te vjedhe.
  ua ka rrafshu trurin propaganda dhe modeli rampjelles
  Po ke do vidhni mo gomere afrikanet, asiatiket europianet apo prinderit te afermit shoket tuaj komshinjte tuaj?
  Pse budallenj jane bota qe punojne ? Apo shqiptari me mendt e rames eahte me i zgjuar? Po pse rama eahte me i zgjuar se merkel erdogan apo makron?

  O te mjere

  Sa per bizneset , ti therresin mendjes se i kan hyp gomarit mbrapsht.
  Puna eshte pune, respekt per punetorin. Mos ja hani hakun se do ngelni pa brigada pune

  Pa njerez e sdo ju hyjne ne pune as mjetet as bizneset e as pasuria

 2. Me par nuk kishte profesinist ju kujtoet tani nuk ka as puntor ne europ puntor tan jan profesionis apo jo po tallt trapin me puntoret ketu pas 10 vitesh edhe pensionist nuk dote ket se i marin femij dhe ju bejn bashkim familjar dhe boll e kan ate pension social andej

 3. Problemi (ne se mund te quhet i tille) mund te zgjidhet fare lehte duke iu referuar thelbit te punesimit dhe arresyes pse shqiptaret po emigrojne.
  Pse ikin shqiptaret ? Per pagese me te mira, per kushte pune me te mira dhe per siguri e jete me dinjitoze.
  Pavaresisht kronikave me droge, krim e prostitucion, shumica e atyre qe emigrojne, bejne pune te ndershme, te njejte apo te ngjashme me ate qe kane bere edhe ne Shqiperi. Ne ndertim, bujqesi e pune te tjera shpesh me te pakualifikuara nga ato qe bejne ketu. Paguajne taksat, qerate, ushqim e veshmbathje dhe u mbeten edhe pak kursime.
  Cfare u ofrohet nga “bismesmenet” ne Shqiperi.?
  Paga qesharake per te njejten pune, pune pa kontrata afatgjata, mungese trajnimesh, qera shtepie e cmime mallrash te paperballueshme, pasiguri per te sotmen e te ardhmen.
  Punedhenesit shqiptare duan norma fitimi per vehte sa ato te perendimit ne mos me te larta. Shesin apartamente me cmimin e metropleve europiane por me cilesi disa here me te ulet. Cmimet e ushqimeve jane te njejta apo me te larta se ne tregun europian, per te mos folur per cilesine.
  Zgjidhja pra eshte e thjeshte, paguajini punemaresit si atje ku ata emigrojne dhe ata do te rrine ketu. Ne fund te fundit produktet tuaja qe shisni ne tregun vendas apo te huaj, kanenivel te njejte me ato te vendeve te tjera, pse pagesat e punetoreve te mos jene si ne vendet e tjera.?
  Pjesa e atyre qe punojne ne administraten publike nuk ja vlen te analizohet. Vete ata e dine se ato vende nuk i kane se i meritojne por si rezultat i nderhyrjeve e rryshfeteve.
  Shume e rendesishme eshte edhe cilesia e jetes, mungesat e ujit te pijshem, energjise, ndotja, mosrespektimi i te drejtave etj qe jane detyre e shtetit. Por shtetin duhet ta detyrojne ti permbushe keto detyrime po keta “bisnesmene”, sepse kjo lidhet me moreqenien e punonjesve te tyre. Dihet fakti se edhe lopeve qe te prodhojne me shume qumesht i krijojne kushte jetese komode, deri edhe muzike.
  Pra keta “bisnesmenet” vendas, 90% te pa shkolle, qe nderrojne fuoristradat sipas modes, te mos na bejne te cuditurin, por ta gjejne zgjidhjen tek vehtja.

 4. Analize as mish as peshk prej analistesh impotent, te tredhur apo LGTBQ, tipike per Monitor.
  Po cili vend ka paga me te uleta se ne qe te lere vendin e tij e te vije te punoje ketu. Pa llogaritur se keta punetoret e huaj duben edhe strehuar.
  Edhe ai me mbaruari i Bangladeshit, kur te beje gjithe ate rruge per te ardhur ketu cfare e pengon te shkoje pak me larg ne Europe apo se paku ne vendet rreth nesh.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.