• |
ide | kryesore

Gabimi i thjeshtë që bëjnë 16% prej nesh

-Instant, Arkiva, F1, Stil
Gabimi

Kur kirurgu britanik i trurit Henry Marsh u ul pranë shtratit të pacientit të tij pas operacionit, lajmi i keq që ai do të jepte buronte nga gabimi i tij. Burri kishte një nerv të bllokuar në krahun që kërkonte një operacion – por pasi bëri një prerje në vijën e mesme në qafën e tij, Marsh kishte shpuar nervin në anën e gabuar të shtyllës kurrizore.


Gabimet mjekësore të parandalueshme shpesh përfshijnë kirurgji të anës së gabuar: një injeksion në syrin e gabuar, për shembull, ose një biopsi nga gjiri i gabuar. Këto “ngjarje” – aksidente serioze dhe kryesisht të parandalueshme për sigurinë e pacientëve – theksojnë se, ndërsa shumica prej nesh mësojnë si fëmijë si të dallojnë të majtën nga e djathta, jo të gjithë e kuptojnë siç duhet.


Ndërsa për disa njerëz, të dallosh majtas nga e djathta është po aq e lehtë sa të thuash lart nga poshtë, një pakicë e konsiderueshme – rreth një në gjashtë persona, sipas një studimi të fundit – kanë vështirësi me dallimin. Edhe për ata që besojnë se nuk kanë probleme, shpërqendrimet si zhurma e ambientit ose nevoja për t’iu përgjigjur pyetjeve që nuk kanë lidhje, mund të pengojnë të bëjnë zgjedhjen e duhur.

“Askush nuk e ka të vështirë të thotë [diçka është] përpara dhe mbrapa, ose lart dhe poshtë,” thotë Ineke van der Ham, asistent profesor i neuropsikologjisë në Universitetin Leiden në Holandë. Por të dallosh të majtën nga e djathta është ndryshe, thotë ajo. “Është për shkak të simetrisë, dhe sepse kur kthehesh, është anasjelltas, dhe kjo e bën atë kaq konfuze”. 

Diskriminimi majtas-djathtas është në fakt një proces mjaft kompleks, që kërkon kujtesën, gjuhën, përpunimin vizual dhe hapësinor dhe rrotullimin mendor. Në fakt, studiuesit sapo kanë filluar të kuptojnë saktësisht se çfarë po ndodh në trurin tonë kur ne e bëjmë atë – dhe pse është shumë më e lehtë për disa njerëz sesa të tjerët.

(Ish-presidenti i SHBA Donald Trump u hutua për pak kohë kur liderëve iu kërkua të kryqëzonin duart në një samit në Filipine në 2017) 

“Disa individë mund të dallojnë nga e djathta, nga e majta në mënyrë të lindur, thjesht mund ta bëjnë këtë pa menduar,” thotë Gerard Gormley, një mjek i përgjithshëm dhe profesor klinik në Universitetin Queen’s Belfast në Irlandën e Veriut. “Por të tjerët duhet të kalojnë një proces.” Në një përpjekje për të kuptuar se çfarë ndodh në gabimet mjekësore të anës së gabuar, Gormley dhe kolegët e tij kanë kryer kërkime mbi përvojën e studentëve të mjekësisë për marrjen e vendimeve majtas-djathtas dhe kanë ekzaminuar procesin.

“Para së gjithash, duhet të orientoheni djathtas nga e majta në veten tuaj”, thotë ai. Kur përgjigjja nuk vjen menjëherë, pjesëmarrësit përshkruan teknika të ndryshme, nga krijimi i një forme L me gishtin e madh dhe gishtin tregues, deri te të menduarit se cilën dorë përdorin për të shkruar ose për t’i rënë kitarës. “Për disa njerëz është një tatuazh në trupin e tyre ose një piercing,” thotë Gormley.

Pastaj, kur të kuptoni se cila anë është e majta ose e djathta e dikujt tjetër, hapi tjetër është të rrotulloni veten mendërisht, kështu që jeni përballur në të njëjtin drejtim si personi tjetër. “Nëse jam përballë teje, dora ime e majtë do të jetë përballë dorës tënde të djathtë”, thotë Gormley. “Ideja e rrotullimit mendor të një objekti shton një shkallë shtesë kompleksiteti.” Studime të tjera tregojnë se njerëzit priren ta kenë më të lehtë të gjykojnë nëse një imazh tregon dorën e majtë ose të djathtë duke imagjinuar dorën ose trupin e tyre duke rrotulluar.

Hulumtimi i publikuar nga Van der Ham dhe kolegët e saj në 2020 zbuloi se rreth 15% e njerëzve e vlerësojnë veten si të pamjaftueshëm kur bëhet fjalë për identifikimin e majtë dhe të djathtë. Pothuajse gjysma e katërqind pjesëmarrësve në studim thanë se përdorën një strategji të lidhur me dorën për të identifikuar se cila është ajo.

Sa më asimetrik të jetë trupi i dikujt, aq më lehtë e kanë të dallojnë majtas dhe djathtas.

Studiuesit përdorën diçka të quajtur testi i diskriminimit Bergen djathtas-majtas për të gërmuar më thellë se si funksionojnë këto strategji. Pjesëmarrësit shikuan fotot e njerëzve me shkopinj, ose me fytyrë ose larg tyre, me krahët në pozicione të ndryshme dhe duhej të identifikonin dorën e tyre të theksuar si të majtën ose të djathtën. “Duket e thjeshtë, por është disi zhgënjyese nëse duhet t’i bëni njëqind nga këto sa më shpejt që të mundeni,” thotë Van der Ham.

Në eksperimentin e parë, pjesëmarrësit u ulën me duar në një tavolinë përpara tyre. “Kishte një efekt shumë të qartë nga mënyra se si u pozicionua kjo figurë e vogël me shkop,” thotë Van der Ham. “Nëse po shikonit pjesën e pasme të kokës, kështu që ajo ishte në linjë me ju, njerëzit ishin shumë më të shpejtë dhe më të saktë.” Në mënyrë të ngjashme, kur personi me shkop ishte përballë pjesëmarrësit, por i kishte duart të kryqëzuara, kështu që dora e majtë ishte në të njëjtën anë me dorën e majtë të pjesëmarrësit, njerëzit prireshin të bënin më mirë.

“Kjo na tregon se trupi me të vërtetë është i përfshirë në këtë,” thotë Van der Ham. Pyetja tjetër ishte nëse pjesëmarrësit po përdornin shenja nga trupi i tyre në kohën e testit për të identifikuar majtas dhe djathtas, ose duke iu referuar një ideje të ruajtur të trupit të tyre.

Për t’iu përgjigjur kësaj, studiuesit përsëritën eksperimentin e tyre, por këtë herë testuan katër skenarë të ndryshëm: pjesëmarrësit u ulën me duart e tyre të kryqëzuara ose të pakryqëzuara në tavolinën përpara tyre dhe i kishin duart ose të dukshme gjatë testit ose të mbuluar me një pëlhurë të zezë.

Por studiuesit zbuluan se asnjë nga këto ndryshime nuk ndikoi në performancën e testit. Me fjalë të tjera, pjesëmarrësit nuk kishin nevojë të shihnin duart e tyre në mënyrë që të përdornin trupin e tyre për të dalluar djathtas nga e majta.

“Ne nuk e kemi zgjidhur plotësisht çështjen,” thotë Van der Ham. “Por ne ishim në gjendje të identifikonim trupat tanë si një element kyç në identifikimin e së majtës nga e djathta dhe që ne të konsultohemi me përfaqësimin e trupit tonë siç e kemi në një mënyrë më statike.” 

(Gabimet e bëra gjatë procedurave mjekësore për shkak të gabimeve majtas-djathtas kanë bërë që disa kirurgë të ndërmarrin hapa shtesë për të siguruar që ata të operojnë në vendin e duhur) 

Në eksperimentet e Van der Ham, rritja e performancës që erdhi nga të qenit në përputhje me personin e shkopit ishte më e theksuar tek njerëzit që thanë se përdorin një strategji të lidhur me dorën për të dalluar të majtën nga e djathta në jetën e tyre të përditshme, si dhe te gratë në përgjithësi. Studiuesit zbuluan gjithashtu se burrat prireshin të ishin më të shpejtë në përgjigje sesa gratë, por të dhënat nuk mbështetën kërkimet e mëparshme që tregonin se burrat performojnë më mirë në përgjithësi në testet e diskriminimit majtas-djathtas.

Pikërisht pse njerëzit ndryshojnë në aftësinë e tyre për të dalluar majtas nga e djathta nuk është e qartë, megjithëse hulumtimet sugjerojnë se sa më asimetrik të jetë trupi i dikujt (për shembull, për sa i përket preferencës së shkrimit të dorës), aq më lehtë e kanë të dallojnë majtas dhe djathtas. (përktheu lapsi.al) “Nëse njëra anë e trurit tuaj është pak më e madhe se tjetra, ju prireni të keni një diskriminim më të mirë djathtas-majtas”, thotë Gormely.

Por mund të jetë gjithashtu diçka që ne mësojmë në fëmijëri, si aspekte të tjera të njohjes hapësinore, thotë Van der Ham. “Nëse fëmijët janë përgjegjës për të gjetur rrugën përreth, nëse i lini ata të ecin para jush për disa metra dhe të marrin vendimet, ata janë fëmijët që përfunduan duke qenë lundrues më të mirë,” thotë ajo.

Hulumtimi nga Alice Gomez dhe kolegët në Qendrën Kërkimore të Neuroshkencës në Lyon në Francë lë të kuptohet se diskriminimi majtas-djathtas është diçka që fëmijët mund ta kapin shpejt. Gomez krijoi një program ndërhyrjeje dy-javore, të ofruar nga mësuesit, i projektuar për të rritur përfaqësimin e trupit të fëmijëve pesë deri në shtatë vjeç dhe aftësitë motorike.

Kur ata u testuan në aftësinë e tyre për të gjetur pjesën e duhur të trupit tek vetja ose tek partneri – gjuri i tyre i djathtë, për shembull – pas programit, numri i gabimeve të diskriminimit majtas-djathtas pothuajse u përgjysmua. “Ishte shumë e lehtë për ne të rrisnim aftësitë e fëmijëve për të qenë në gjendje të lokalizonin [pjesën e trupit] në bazë të emrit”, thotë Gomez.

Një arsye për këtë mund të jetë se fëmijëve iu mësua një strategji – të mendojnë për dorën e tyre të shkrimit – kur nuk mund të mbanin mend djathtas dhe majtas. Fokusi i programit në trupin e fëmijëve është një tjetër shpjegim i mundshëm, veçanërisht pasi kërkime të tjera tregojnë se një kornizë referimi egocentrike është thelbësore kur marrim vendime majtas-djathtas.

Në një klasë tipike, fëmijët mund të etiketojnë pjesët e trupit në një diagram dhe jo trupin e tyre, sepse kjo e fundit kërkon më shumë kohë dhe është e vështirë për t’u vlerësuar për një mësues, thotë Gomez. “Është shumë e rrallë që ata të kenë kohë të jenë egocentrikë,” thotë ajo.

(Shumica prej nesh mund të dallojnë lart e poshtë në mënyrë intuitive, por të gjesh të majtën nga e djathta mund të kërkojë më shumë gjimnastikë mendore) 

Ndërsa ka shumë skenarë të përditshëm ku është e rëndësishme të njohësh të majtën nga e djathta, ka disa situata ku është absolutisht kritike. Kirurgu i trurit Marsh ishte në gjendje të korrigjonte operacionin e tij të nervit të bllokuar në anën e gabuar – por një kirurg që heq veshkën e gabuar ose amputon gjymtyrën e gabuar, për shembull, do të kishte pasoja shkatërruese.

Mjekësia nuk është e vetmja fushë ku gabimet majtas-djathtas mund të bëjnë dallimin midis jetës dhe vdekjes: është e mundur që drejtuesi që e ktheu anijen djathtas në vend të majtas, ishte një faktor kontribues në fundosjen e Titanikut.

Por ndërsa disa njerëz duhet të bëjnë më shumë përpjekje për të gjykuar majtas dhe djathtas, të gjithë kanë aftësinë t’i marrin vendimet majtas-djathtas të gabuara, thotë Gormley. Ai shpreson se më shumë ndërgjegjësim se sa e lehtë është të bësh një gabim të tillë do të çojë në më pak stigmë për ata që duhet të kontrollojnë dyfish vendimin e tyre.

“Si profesionistë të kujdesit shëndetësor, ne shpenzojmë shumë kohë duke etiketuar orientimet hapësinore: proksimale, distale, superiore, inferiore, por në të vërtetë nuk i kushtojmë vëmendje djathtas apo majtas,” thotë ai. “Por në fakt, nga të gjitha orientimet hapësinore, ky është më sfiduesi.” 

BBC, përshtati në shqip ©LAPSI.AL 


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.