• |
ide | kryesore

Humbja në Gjykatën e Lartë që do ta transformonte internetin për keq, thotë Google

-Instant, Arkiva, F1, Stil
Google

Një vendim i pafavorshëm kundër Google në një çështje të Gjykatës së Lartë të vëzhguar nga afër në lidhje me motorin e rekomandimeve të YouTube mund të ketë pasoja të padëshiruara gjithëpërfshirëse për pjesën më të madhe të internetit, argumentoi gjigandi i kërkimit në një dosje ligjore të enjten.


Google, që zotëron YouTube, po lufton një betejë të fortë gjyqësore nëse rekomandimet e YouTube të krijuara algoritmikisht janë të përjashtuara nga mburoja e përgjegjësisë së nënshkrimit të Big Tech, Seksioni 230 i Aktit të Desencës së Komunikimit.


Seksioni 230 mbron gjerësisht platformat e teknologjisë nga paditë mbi vendimet e moderimit të përmbajtjes së kompanive. Por një vendim i Gjykatës së Lartë që thotë se rekomandimet e bazuara në Youtube nuk kualifikohen për këto mbrojtje mund të “kërcënojë funksionet thelbësore të internetit”, shkroi Google në përmbledhjen e tij.

“Uebsajtet si Google dhe Etsy varen nga algoritmet për të shoshitur malet e përmbajtjes së krijuar nga përdoruesit dhe për të shfaqur përmbajtje që ka të ngjarë të jetë e rëndësishme për secilin përdorues,” shkroi kompania. “Nëse paditësit mund të shmangnin [Seksionin 230] duke synuar mënyrën se si faqet e internetit klasifikojnë përmbajtjen ose duke u përpjekur t’i mbajnë përdoruesit përgjegjës për pëlqimin ose ndarjen e artikujve, interneti do të shndërrohej në një rrëmujë të çorganizuar dhe një fushë të minuar gjyqësore.” 

Përballë një vendimi të tillë, faqet e internetit mund të duhet të zgjedhin midis mbi-moderimit të qëllimshëm të faqeve të tyre të internetit, fshirjes së tyre nga pothuajse çdo gjë që mund të perceptohet si e pakëndshme, ose të mos bëjnë fare moderim për të shmangur rrezikun e përgjegjësisë, argumentoi Google.

Çështjen e nxitën pretendimet se Google ka shkelur një ligj të SHBA-së kundër terrorizmit me algoritmet e tij të përmbajtjes duke rekomanduar video pro-ISIS në YouTube për përdoruesit. Paditësit në këtë çështje janë familja e Nohemi Gonzalez, e cila u vra në një sulm të ISIS në 2015 në Paris.

Në dosje, Google tha se “YouTube urren terrorizmin” dhe citoi “veprimet e tij gjithnjë e më efektive” për të kufizuar përhapjen e përmbajtjes terroriste në platformën e saj, përpara se të këmbëngulte se kompania nuk mund të paditet për rekomandimin e videove për shkak të mburojës së përgjegjësisë së Seksionit 230.

Çështja, Gonzalez kundër Google, shihet si një pengesë për moderimin e përmbajtjes dhe një nga rastet e para të Gjykatës së Lartë që shqyrtoi nenin 230 që nga miratimi i tij në vitin 1996. Shumë gjyqtarë të Gjykatës së Lartë kanë shprehur interes për të peshuar ligjin, i cili është interpretuar gjerësisht nga gjykatat, është mbrojtur nga industria e teknologjisë dhe është kritikuar ashpër nga politikanët në të dyja palët.

Administrata Biden, në një përmbledhje ligjore muajin e kaluar, argumentoi se mbrojtja e Seksionit 230 nuk duhet të shtrihet në algoritmet e rekomandimeve. Presidenti Joe Biden ka kërkuar prej kohësh ndryshime në Seksionin 230, duke thënë se platformat e teknologjisë duhet të marrin më shumë përgjegjësi për përmbajtjen që shfaqet në faqet e tyre të internetit. Kohët e fundit të martën, Biden publikoi një shkrim të Wall Street Journal që i kërkoi Kongresit të ndryshonte Seksionin 230.

Por në një postim në blog të enjten, Këshilltarja e Përgjithshme e Google, Halimah DeLaine Prado, argumentoi se ngushtimi i Seksionit 230 do të rriste kërcënimin e proceseve gjyqësore kundër bizneseve online dhe të vogla, duke ftohur fjalimin dhe aktivitetin ekonomik në internet.

“Shërbimet mund të bëhen më pak të dobishme dhe më pak të besueshme – ndërsa përpjekjet për të çrrënjosur mashtrimet, mashtrimet, komplotet, malware, dhunën, ngacmimet dhe më shumë janë mbytur,” shkroi DeLaine Prado.

©LAPSI.AL 


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.