• |
ide | kryesore

Ndërron jetë në moshën 103-vjeçare prokurori i fundit i Nurembergut

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit
Nurembergut

Ka ndërruar jetë në moshën 103-vjeçare prokurori i fundit i mbijetuar nga gjyqet e Nurembergut të pas Luftës së Dytë Botërore. Ben Ferencz ishte vetëm 27 vjeç kur u angazhua për dënimin e oficerëve nazistë për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit. Më vonë ai mbrojti krijimin e një gjykate ndërkombëtare për të ndjekur penalisht krimet e luftës, një qëllim i realizuar vetëm në vitin 2002.


Ferencz vdiq i qetë në gjumë të premten në mbrëmje në një azil të moshuarish në Boynton Beach në Florida. Duke konfirmuar vdekjen e tij, Muzeu i Holokaustit i SHBA tha se bota kishte humbur “një lider në kërkimin e drejtësisë për viktimat e gjenocidit”. Ferencz lindi në Transilvani – pjesë e Rumanisë – në vitin 1920, por familja e tij emigroi në SHBA kur ai ishte i ri për t’i shpëtuar antisemitizmit, duke u vendosur më vonë në Nju Jork.


Benjamin B. Ferencz (1920 – ထ) – The Jackson List

Pas diplomimit në Shkollën Juridike të Harvardit në 1943, ai u regjistrua në Ushtrinë Amerikane dhe mori pjesë në zbarkimin e aleatëve në Normandi. Ai u ngrit në gradën e Rreshterit dhe në fund iu bashkua një ekipi të ngarkuar me hetimin dhe mbledhjen e provave të krimeve të luftës naziste. Ekipi ishte i vendosur bashkë me ushtrinë në Gjermani dhe do të hynte në kampet e përqendrimit kur ata u çliruan. Aty ai mbajti shënime për kushtet dhe duke intervistuar të mbijetuarit.

Në një rrëfim të mëvonshëm të jetës së tij, Ferencz foli për gjetjen e trupave “të grumbulluar si dru kadifeje” dhe “skelete të pafuqishëm me diarre, dizenteri, tifo, turbekluloz, pneumoni dhe sëmundje të tjera, të shtrirë me kokat e tyre të pushtuara nga morrat ose teksa qëndronin në tokë vetëm me sytë e tyre që luteshin për ndihmë”. Ai e përshkroi Buchenwald – një nga kampet më të mëdha brenda Gjermanisë – si një “shtëpi me tmerre të papërshkrueshme”.

“Nuk ka dyshim se jam traumatizuar në mënyrë të pashlyeshme nga përvoja ime si hetues i krimeve të luftës në qendrat e shfarosjes naziste”, ka shkruar ai. “Unë ende përpiqem të mos flas apo të mendoj për detajet”.

Last Nuremberg trials prosecutor Ben Ferencz dies aged 103 – DW – 04/09/2023

Pas luftës, ai u kthye në Nju Jork për të praktikuar ligjin, por pak më vonë u rekrutua për të ndihmuar në ndjekjen penale të nazistëve në gjyqet e Nurembergut, pavarësisht se nuk kishte përvojë paraprake në gjyqe. Ai u emërua kryeprokuror në gjyqin e anëtarëve të Einsatzgruppen, skuadrat e lëvizshme SS të vdekjes që vepronin në Evropën Lindore të pushtuar nga nazistët dhe që vlerësohet se kanë vrarë më shumë se 1 milion njerëz.

Pas Luftës së Dytë Botërore, u ngritën akuza kundër 24 zyrtarëve të lartë nazistë. 19 u dënuan, 3 dolën të pafajshëm. 12 u dënuan me vdekje dhe 10 u ekzekutuan. Pas përfundimit të gjyqeve, Ferencz – i cili fliste rrjedhshëm 6 gjuhë, duke përfshirë edhe gjermanishten – mbeti në Gjermaninë Perëndimore dhe ndihmoi grupet hebreje të merrnin një zgjidhje për dëmshpërblimet nga qeveria e re.

It was as if I had peered into hell': the man who brought the Nazi death squads to justice | War crimes | The Guardian

Në vitet e tij të mëvonshme, ai u bë profesor i së drejtës ndërkombëtare dhe bëri fushatë për krijimin e një gjykate ndërkombëtare që mund të ndiqte penalisht liderët e qeverive që zbuloheshin se kishin kryer krime lufte. Ai shkroi disa libra mbi këtë temë. 

Në vitin 2002, Gjykata Ndërkombëtare Penale u krijua në Hagë të Holandës, megjithëse efektiviteti i saj është kufizuar nga refuzimi i disa vendeve të mëdha, përfshirë SHBA-në, për të marrë pjesë. Ferencz la pas 1 djalë dhe 3 vajza. Gruaja e tij – e dashura e fëmijërisë Gertrude Fried – vdiq në vitin 2019. ©LAPSI.al5 Comments

 1. Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck
  europe Fuck europe Fuck europe Fuck
  europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe

 2. Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe Fuck europe

 3. Difekti me i madh i paskomunizmit shqiptar eshte mungesa e nje gjyqi te ngjashem me

  ate te Nurenbergut , ku te denoheshin kriminelet komuniste per krimet e perbindshme

  mbi popullin shqoiptar gjate 45 vjeteve te krahasueshme vetem me kulcedrat naziste.

  Mungesa e ketij gjykimi, beri qe mijera e mijera krime te mbeten pa u denuar. Autoret

  e tyre dhe pasardhesit e tyre jo vetem nuk moren ndeshkimin por nje ndjese nuk doli

  kurre nga goja e tyre, kurre nuk shfaqen nje brejtje ndergjegje per krimet monstruoze.

  Perkundrazi ato krime jane mburrja dhe krenaria e tyre, jane fijet qe i ben ata bashke.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *