• |
ide | kryesore

Privatizimi i publikes si varfërim i demokracisë sonë

1, Arkiva, Ide
Blendi Kajsiu


Në shkrimin e tij të fundit për vitin 2023 kolegu Bushati shprehte shqetësimin e tij për gjendjen problematike në të cilën ndodhet demokracia shqiptare teksa identifikonte mungesën e traditës sonë demokratike si një nga shkaqet kryesore të kësaj situate. Mendoj që analiza e Bushatit është e rëndësishme minimalisht si një ftesë për të menduar përse pas më shumë se tridhjetë vitesh demokracia jonë nuk frymëzon as shpresë dhe as pjesmarrje tek popullata.
Ndonëse arësyet janë të shumta, duke përfshirë edhe mungesën e traditës demokratike që përmend Bushati, për mendimin tim shkaku kryesor i krizës sonë demokratike qëndron tek privatizimi i hapsirës publike. Me hapësirë publike nuk nënkuptoj thjesht territoret publike qe privatizohen nga bizneset afër pushtetit, qoftë me ligjin Shqipëria një euro dje apo me ligjin e investitorëve strategjik sot. Hapësira publike përfshin të gjitha ato sfera ku formësohet ndërveprimi dhe vullneti kolektiv që nga politika deri tek media dhe tek akademia.
Në fakt privatizimi i tokës publike është thjesht një nga pasojat e shumëta dhe perverse të privatizimit të pushtetit politik, mediatik dhe akademik. Privatizimi i terreneve publike nuk do ishte i mundur pa privatizimin e ekzekutivit, të partive politike, të mediave apo të arësimit publik. Të gjitha këto janë hapësria publike po aq të rëndësishme për demokracinë sa edhe toka, në mos më shumë.
E megjithatë gjatë 30 viteve të fundit të gjitha këto hapësira janë privatizuar dhe funksionojnë gjithnjë e më shumë sipas llogjikës së interesit personal duke fshirë gradualisht edhe vetë konceptin e interesit publik. Ky proces privatizimi është më i qartë se kudo tek partitë politike që mbeten institucionet themelore të demokracisë.
Nuk e kam fjalën thjesht për partizat e vogla që tashmë kanë marrë emrin e pronarit, partia e Mediut, e Metës, e Doshit apo e Dukës. Privatizimi i partive politke, që në thelb janë hapësira politike publike, tashmë është thelluar si tek Partia Socialiste në pushtet edhe tek Partia Demokratike dhe fragmentet e saj në opozitë.
Lufta për vulën që prej kohësh po zhvillohet tek PD-ja më shumë se një luftë politike, ideologjike apo programore i ngjan një çështje prone që palët po e zgjidhin në gjykatë, me të gjitha zvarritjet juridike që shfaqin përplasje të tilla në sistemin tonë të drejtësisë. Të dyja palët, Basha nga njëra anë dhe Berisha nga ana tjetër, pretendojnë se janë pronarë të ligjshëm të PD-së. Madje janë zënë me gurë dhe trungje edhe për godinën e saj, ashtu sikurse me mijëra shqiptarë në tranzicion janë sherrosur dhe vrarë për një kufi, truall apo plazh.
Lufta Basha – Berisha tashmë është reduktuar tek përpjekja për të pasur secili copën e tij të PD-së, sado e vogël dhe e pafuqishme qoftë ajo përballë pushtetit të Ramës. Debati themelor nuk është mbi llojin e opozitarizmit që duhet ndërtuar përballë pushtetit por mbi pronësinë e tij. Nuk ka si shpjegohet ndryshe insistimi i Bashës për të vazhduar në krye të PD-së zyrtare edhe pse nuk prodhon asnjë aksion apo ligjërim politik opozitar që do justifikonte rikthimin e tij.
Po kështu Foltorja e Berishës, siç e thotë edhe vetë emri, është një hapësirë familjare ku doktori këndon bëmat e tij në vetën e tretë; “Sali Berisha e tmerron Edi Ramën”, “Sali Berisha mbron kushtetutën dhe demokracinë” ose “Sali Berisha nuk jepet”, deklaron ai pa pushim. Hapësira në të cilën politikanët i referohen vetvetes në vetën e tretë nuk është as politike dhe aq më pak publike, është thjesht një zgjatim i egos së tyre personale.
I njëjti proces ndonëse në mënyrë më pak evidente dhe më graduale po zhvillohet edhe tek Partia Socialiste që si kurrë më parë është reduktuar tek lideri i saj. Më shumë se një hapësirë publike politike e të majtëve PS-ja sot është transformuar në një podium që shërben për të lartësuar liderin e saj. Një pjesë e mirë e fjalimeve në kongresin e fundit socialist fillonin me shprehjen e famëshme “Nën udhëheqjen e kryeministrit Rama…”.
Nuk kemi të bëjmë thjesht me identifikimin e partisë me liderin nëpërmjet ideologjisë, siç ndodhte në kohën e Enverit, por me privatizimin e saj, sepse Partia Socialiste sot mund të marrë çdo formë politike, ideolgjike apo strukturore që asaj i jep lideri. E thënë ndryshe ajo sot më shumë se kurrë i ngjan një prone private me të cilën lideri mund të bëjë çfarë të dojë, pasi nuk ka asnjë limit politik, statutor apo ideolgjik që mund ta kufizojë atë. Madje as humbja elektorale.
Janë të shumtë ata që mendojnë se pushteti i Ramës buron nga sukseset e tij elektorale dhe qeverisëse. Por kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë. Së pari, sepse suksesi elektoral i Ramës është shumë më i vogël se ai i Partisë Socialiste, edhe pse ai e monopolizon atë tërësisht. Së dyti, sepse forca reale e Ramës tashmë qëndron tek mungesa e konkurrencës ndaj tij brenda PS-së. Ashtu sikurse Berisha sot, edhe Rama nesër, nëse humbet zgjedhjet mund të thotë që nuk ka më mirë se ai sepse ky është realiteti që ai vetë ka krijuar në PS.
Eleminimi i çdo konkurrence politike brenda partisë, transformimi i liderit në domosdoshmëri politike, monopolizimi i suksesit elektoral të saj, dhe fshirja e çdo lloj ideologjie politike që mund ta de-personalizojë partinë janë disa nga elementët kyç të privatizimit të saj. Në këtë mënyrë partitë reduktohen tek personaliteti, vizioni, dëshirat dhe tekat e liderit.
Nga privatizimi i partisë buron edhe privatizimi i pushtetit, që është një tjetër hapësirë publike. Këtu natyrisht kemi të bëjmë me një traditë të herëshme të politikës shqiptare. Idea se pushteti i përket një individi del qartë tek shprehjet tona popullore, “Në kohën e Zogut”, “Në kohën e Enverit”, apo “Në kohën e Berishës”. Nëpërmjet privatizimit të partisë kryeministri kontrollon jo thjesht ekzektuvin por edhe legjislativin, që tashmë kthehet në zgjatim privat të tij.
Në këtë pikë të shumtë janë ata që do më thonë se njësimi i partisë me liderin është diçka normale në demokraci, sepse lideri duhet të imponojë vizionin e tij për të qeverisur. Ka pasur liderë të fuqishëm si Margaret Thatcher që kanë formësuar politikisht dhe ideologjikisht partitë e tyre, dhe madje i janë imponuar nëpërmjet sukseseve të mëdha elektorale.
Ama në asnjë moment nuk i kanë privatizuar ato. Mjafton të kujtojmë se Partia Konservatore Britanike e shkarkoi si udhëheqëse Margaret Thatcher kur ishte kryeministre, edhe pse ajo kish fituar tre palë zgjedhje të përgjithëshme dhe ishte politikania më e famëshme konservatore jo vetëm në Britani por edhe në botë.
Efektet perverse të privatizimit të hapësirës publike politike dallohen lehtësisht. Në momentin që partia transformohet në pronë private të kryetarit ajo tërheq dhe prodhon mediokritet politik. Llogjika dhe aksioni politik i antarëve të partisë reduktohet tek llogjika dhe interesi personal. Karriera politike reduktohet tek përmbushja e interesit të ngushtë personal të politikanit brenda interesit personal të kryetarit. Në këto kushte i vetmi orientim politik është forca dhe pushteti sepse normat apo idealet politike nuk mund të ekzistojnë në mungesë të artikulimit të interesit publik.
Shfaqjen më të shëmtuar të këtij fenomeni e pamë tek fragmentimi i PD-së ku lëvizjet e një pjese të mirë të deputetëve të nivelit të lartë nuk kishin asnjë llogjikë politike, parimore apo ideolgjike. Ata thjesht rrjeshtoheshin me më të fortin e rradhës. Kur mendonin se Basha do fitonte sepse kishte nga pas amerikanët rrjeshtoheshin me Bashën dhe shanin Berishën. Kur Berisha shfaqej më i fuqishëm rrjeshtoheshin me të për të denoncuar Bashën.
Ky është tipi i politikanit që tërheq dhe prodhon një parti e privatizuar nga lideri. Është politikani që jo vetëm nuk di ta artikulojë interesin publik por mendon se vetë koncepti është një trillim fantastik. Është një specie pa verb dhe pa artikulim politik sepse politikja në thelb ka të bëjë me identifikimin dhe artikulimin e interesit publik dhe jo të atij privat.
Këtë specie politike e gjejmë sot sa tek PD-ja aq edhe tek PS-ja në pushtet. Skandalet korruptive të qeverisë aktuale janë në thelb pasojë e një klase politike në pushtet që ka si far ndriçues interesin e ngushtë personal edhe kur ky dhunon rëndë interesin publik. Makutëria që u shfaq në rastin e inceneratorëve, përmasa e vjedhjes dhe mungesa totale e funksionimit të tyre janë provë e nivelit të degradimit politik të pushtetarëve që i “ndërtuan” ato. Ky është lloji i politikanit që prodhon një parti e privatizuar nga kryetari.
Fatkeqësisht privatizmi i hapësirës publike nuk është një fenomen që kufizohet tek partitë politike. Ky proces dhe efektet e tij perverse janë shtrirë mjaft thellë edhe në hapsirën mediatike, një tjetër hapësirë publike pa të cilën funksionimi i demokracisë bëhet pothuajse i pamundur. Privatizimi i hapësirës mediatike është normalizuar deri në atë pikë saqë tashmë nuk na bën përshtypje.
Muri ndarës që duhet të ekzistonte teorikisht mes pronarëve dhe gazetarëve është shembur prej vitesh. Biznesmenët pronarë të mediave janë kthyer në gazetarë dhe gazetarët janë transformuar në biznesmenë. Për pasojë në shumë raste gazetaria është reduktuar në zëdhënëse të interesave të biznesit. Gazetari apo gazetarja e suksesshme është ai apo ajo që di të lexojë mirë interesat e pronarit, të autocensurohet duke mos prekur tema apo çështje që bien ndesh me interesat e biznesit që e financojnë.
Natyrisht në këto media shpesh artikulohet dhe mbrohet interesi publik, por vetëm për aq kohë sa nuk bie ndesh me interesin privat të pronarëve, sepse media shikohet jo si një e mirë publike por si një pronë thellësisht private. E thënë ndryshe nëse ekziston një përplasje mes interesit publik të shoqërisë dhe interesit privat të pronarëve të gazetës, gjithmonë mbizotëron kjo e fundit.
Pikërisht për këtë arësye mediat e privatizuara në funksion të interesave të bizneseve që i financojnë kanë një censurë shumë më të rreptë sesa mediat e rrjeshtuara qartësisht politikisht por që janë në pronësi të gazetarëve. Mjafton të shikosh mënyrën se si media thellësisht të rrjeshtuara si Tema e Mero Bazes apo Lapsi.al i Andi Bushatit rëndom botojnë artikuj që bien ndesh me linjën e tyre editoriale apo me qëndrimet politike të pronarëve të gazetës.
Kjo për faktin e thjeshtë sepse është me lehtë të tolerosh një qëndrim apo ide sesa një interes të ndryshëm nga i yti. Pluraliteti i qëndrimeve dhe tolerimi i ideve të ndryshme është i natyrshëm për gazetarinë dhe demokracinë. Ndërkohë për biznesin është sa e pamundur po aq edhe e papërgjegjëshme të tolerojë qëndrime që dëmtojnë interesin e tij ekonomik. E thënë thjesht, një pronar nuk mund të lejojë kritikën e një politikani që i mundëson biznesin dhe aq më pak lavdërimin e një politikani që ia prish atë. Diçka e tillë bie ndesh me llogjikën bazë të biznesit, që është krejt e ndryshme nga llogjika mediatike.
Kjo është njëra nga arësyet se përse pushtimi i hapësirës mediatike nga llogjika e interesit personal të biznesit që e financon atë e ka deformuar thellë median shqiptare. Nëse privatizimi i partive politike ka prodhuar politikanë mediokër që promovohen se i shërbejnë shefit, privatizimi i hapësirës mediatike prodhon gazetarë të frikësuar që specializohen në nuhatjen e interesave të pronarit më shumë se në leximin e shqetësimeve të publikut.
I njëjti fenomen zhvillohet prej kohësh edhe në botën e arësimit dhe shkencës. Për këdo që ka eksperiencë në mësimdhënie në universitetet tona publike është e qartë mënyra se si ato privatizohen nga shefat që nga niveli i departamentit deri tek niveli i rektoratit. Shumica e përplasjeve që ndodhin në arsimin e lartë publik nuk kanë të bëjnë shumë me debate akademike sa me interesa për të kontrolluar një institut kërkimor, departament, dekanaturë apo rektorat në mënyrë që shefi i rradhës ta mbushë me njerëzit e tij apo të saj.
Shembulli i fundit i këtij procesi të shëmtuar ishte mbyllja e Akademisë së Studimeve Albanologjike (ASA) dhe kalimi i aseteve të saj tek Akademia e Shkencave që tashmë është në pronësinë e Skënder Gjinushit. Ky i fundit u rizgjodh në krye të Akademisë në fund të vitit 2023 për një mandat të dytë me 98% të votave, në një proces zgjedhor të mbyllur, ku ai ishte kandidat i vetëm, dhe pa praninë e mediave. (shiko Pa garë dhe me vetëm një kandidaturë, Skënder Gjinushi rizgjidhet në krye të Akademisë së Shkencave – Gazeta Shqiptare Online).
Mbyllja e Akademisë së Studimeve Albanologjike (ASA) nuk erdhi si pasojë e një diskutimi të gjerë akademik, apo e një vlerësimi të studimeve të saj të shumta akademike të botuara edhe në revista shkencore ndërkombëtare. Me një sinqeritet të admirueshëm vetë Gjinushi ka treguar se i gjithë procesi u krye pas një bisede të tij me Ramën, i cili ishte fillimisht skeptik, por më pas u bind nga Gjinushi për kalimin e ASA-ës tek Akademia e tij.
Pra i gjithë procesi i ristrukturimit të Akademisë së Studimeve Albanologjike (ASA) u bë si një negociatë mes dy pronarëve, Rama dhe Gjinushi, ku i pari i kalon të dytit asetet, buxhetet dhe vendet e punës të ASA-ës. Roli i Ministrisë së Arësimit dhe i Parlamentit Shqiptar u reduktua në zbatimin e marrëveshjes Rama-Gjinushi, shpesh në shkelje të ligjit dhe duke injoruar ekspertizën dhe protestën e dhjetra akademikëve shqiptarë dhe të huaj, brenda dhe jashtë vendit.
Ky privatizim i pareshtur i arësimit dhe kërkimit shkencor publik prodhon largimin edhe të atyre pak akademikëve serioz që kanë mbetur në Shqipëri, të cilët nuk mund të pranojnë që karriera e tyre akademike të përcaktohet nga interesat e Gjinushit apo nga partia e Ramës. Ashtu sikurse privatizimi i partive politike mban larg cdo politikan idealist, parimor dhe të aftë që nuk mund të pranojë një karrierë politike të dhuruar nga familja Berisha, Rama apo Basha. Në të njëjtën mënyrë reduktimi i mediave tek interesat e biznesit që i financon largon gazetarët dhe gazetaret profesioniste që e marrin seriozisht idenë se media është megafon i interesit publik dhe jo mburojë e interesit personal.
Në këto kushte demokracia shqiptare kalbet sepse asnjë nga sferat e rëndësishme të hapësirës sonë publike nuk është e aftë ta ushqejë atë. Si pasojë e privatizmit të hapësirës publike ajo nuk arrin të rigjenerojë as klasën politike, as atë intelektuale dhe as atë mediatike. Secila nga këto sfera largohet gjithnjë e më shumë nga shqetësimet e publikut teksa merret me shqetësimet e pronarëve të saj.
Pushteti socialist është vënë tërësisht në funksion të vizionit të Ramës për rrugë, ndërtime dhe aeroporte pa kuptuar se shqiptarët tashmë nuk mund të ushqehen thjesht me infrastrukturë. Shumica e shqiptarëve janë të pakënaqur me qeverisjen aktuale sepse zhvillimin ekonomik që ajo ka prodhuar e kanë përjetuar si inflacion më shumë se si rritje të ardhurash. Rritja marramendëse e çmimeve të apartamenteve në Tiranë, një shenjë e qartë e zhvillimit të kryeqytetit, është fitimprurëse për një pakicë pronarësh por është një grusht ekonomik për shumicën e qytetarëve dhe sidomos të brezave të rinj.
Ndërkohë opozita shqiptare merret më shumë me hallet e Berishës sesa sa me krizën socio-ekonomike në të cilën ndodhet shumica e shqiptarëve. Ashtu sikurse mjaft media kryesore shpesh merren më shumë me hallin e pronarit sesa me atë të qytetarit dhe për pasojë humbasin besueshmërinë në sytë e publikut. Shumica dërrmuese e gazetarisë shqiptare sot zhvillohet brenda unazës së vogël të Tiranës.
Ngushtimi i hapësirës publike tek interesat e pronarëve të saj e bën të pamundur zhvillimin e demokracisë si një sistem politik në qendër të të cilit ndodhet agora e lashtë greke, që në thelb ishte një hapësirë publike. Në momentin që agorat politike, mediatike apo akademike privatizohen nga shefi politik, mediatik apo akademik i rradhës gara politike reduktohet tek servilizmi ndaj shefit, gazetaria transformohet në autoparlant të pronarit dhe akademia kufizohet tek rroga. Në këto kushte demokcracia reduktohet në një lojë të ngushtë interesash private ndërsa publiku në një spektator cinik dhe pasiv.

Artikull i shkruar enkas për lapsi.al nga Blendi Kajsiu


27 Comments

 1. Nje verejtje kam per Kaisiun. Keto shkrime kaq brilante ti beje me te gjata se nuk ngopemi se

  lezuari shkrimet e tij jo vetem persa i perket ideve qe ai i percjell, por edhe stilit gazetaresk me

  nje ngjyrim te theksuar letraro-artistik te niveleve te larta. Gjithashtu i sygjeroj qe ti meshoje

  akoma me teper demskimit dhe goditjes ndaj opozites dhe ti beje me jehone sukseseve te

  jashtezakonshme te qeverisjes socialiste dhe sidomos z.Edi Rama qe me aftesite e tij po i ben

  Shqiperise ate qe nuk ka arritur kush tia beje gjate shekujve.

 2. Pamja e Berishës dje ne ballkon me flamuj dhe duke mbajtur fjalim, më kujtojë Lad Marksistin. Ndërsa çeta Haxhiqamiliste poshtë pallatit që thërrisnin: O Sali, O hero gjithë Shqipëria ty të do!

  Më ngjasonte me pensionistët e Frontit Demokratik, të rinjtë e grupit brainwash të PD me kryetarin Mustafa dhe të tjerë që nuk bëheshin më shumë se 100 vetë dukeshin si vullnetarët e Enverit në 1991.Nga trute e salihut i ke o shpellkarii 16:21,njeriu shkon ku i do kari o kari salihut dhe nuk pyet salihun e ramen

  1. Ti more byth zgjut e 16:28. Njeriu shkon ku i do kari, eshte e vertete.
   A te ka shku ndonjehere ne mendje pse nuk i do kari gjermanit apo anglezit te lere Gjermanine dhe te shkoje ku t’i doje kari ne Shqiperine e liderit global?

 3. YMER KELLIRA NE NATEN I VITIT TE RI 2024 JA FUTI KARIN NE BYTH FRRYK CYPIT ,EDI RAMES ,ALEXANDER VUCIC DHE DULLA KOTIT thotë:

  YMER KELLIRA EDHE VITIN 2024 DO TE VAZHDOJ DUKE JA FUTUR KARIN NE BYTH
  FRRYK CYPIT
  MUT VELIUT DRITAN HALE-
  KAR BOLES BOLINO
  KOL KYCIT
  KRESHNIK SPAHIUT
  DENIS MINGES
  LENC VANGJELIT
  ERGYS MERTIRIT
  BATON STABISHIQIT
  YLLI PATES

 4. Nderkohe Arben Ahmetaj “Tigri” i Ekonomise e zevendes-Rama ne qeverine e Rilindjes ka humbur mandatin e deputetit pasi mbush 6 muaj ne arrati !
  (Mandati do ti kaloje nje tjeter “Rilindasi” qe do ta vene te betohet se do vjedhe me lezet)
  Eshte zevendes-Kryeministri i Rames i arratisur mbase ne Mars a Jupiter…se te ishte ne planetin Toke me nje kerkese drejtuarInterpolit, ky e sjell ne Rinas per 2 dite…
  …por a i duhet ne Bangen e te akuzuarve “Tigri” Ahmetaj ketij pusht-Shteti apo i duhet larg vendit, kete vetem Kryetarka e Parlamentit Maloke Nikolla nuk arrin ta kuptoje dot akoma…

 5. YMER KELLIRA ME NJE DOSJE TE RE PER EDI RAMEN:ALEXANDER VUCIC BABA I ZAHOS -SONTE KOL BALLA SALLAKSI DO TE MASTURBON LIVE NE REAL STORY ABC thotë:

  YMER KELLIRE I KA NGORDH NJE QEN NE STOMAK SE PO I MBAN GOJA ERE MUTI DHE PRANDAJ NUK I OFROHET ASNJE FEMER AFER NE PLANET SE E QELBE YMERI PRANDAJ E TALLIN KEQ ANDI BUSHATI ARMAND SHKULLAKU ENTON ABILEKAJ DHE FATOS LUBONJA

 6. Per zoterine e Listes. Na kenaqe me kete listen, te jemi mirenjohes qe here pas here

  na i kujton ato emra te denje per gazetarine b..leprese. Por nje verejtje e kam se po

  le jashte liste gazetare qe e meritojne plotesisht te nderohen duke i bere pjese te

  listes. psh.si mund te lihet jashte liste Skenderos Minxhzis, apo Dritanos Mutos Hilas

 7. YMER KELLIRA EDHE VITIN 2024 E FILLOJ DUKE JA FUTUR KARIN NE BYTH FRRYK CYPIT DHE DUKE ULURITUR ZENI I BABIT NE SHTRAT ME ARMINA MEVLANIN UNE NGELA DUKE JA FUTUR LLAPEN NE BYTH EDI RAMES DHE KARIN NE BYTH FRRYK CYPIT thotë:

  SKENDER MINXHOZIT JA FUT KARIN NE BYTH GERON XHAFAJ DHE KOL BOLJA BALLA E MASTURBON NE SURRAT LIVE NE ABC REAL STORY
  SA I TAKON DRITAN Hale-s KETIJ JA FUT KARIN NE BYTH ADRIATIK DOBICI DHE ROLAND CAFOKU

 8. ANDI BUSHATI ,ARMAND SHKULLAKU,FATOS LUBONJA DHE ANDI BEJTA E TALLIN KEQ ZAGARIN E FRUSTRUAR SEXUAL MANJAKUN SEXUAL YMER KELLIREN thotë:

  NE DARKE VONE KUR TE GJITHE FUTEN NE SHTEPI-PALLATE YMER KELLIRA IK DHE MASTURBON AFER KOSHIT TE PLEHRAVE AFER PALLATIT TE ARMINA MEVLANIT DHE ZENI TE BABIT

 9. gazetari Zamir Dule që ka 27 vite i gjymtuar nga dhuna e Berishës, tek Ziso Kristopulli në Ksamil i dhunuar e rrënuar, tek Remzi Hoxha që nuk dihet se ku ‘fle’… Të tre viktima të dhunës politike të Saliut, që sot ankohet për gjykim politik. Të këtij njeriu që dhunuesit që kishte në krye të SHIK, Bashkim Gazideden dhe Arben Sefgjinin, kur u bë sërish ‘nuse’ i veshi me pushtet si drejtorë Arkivash e Tatimesh.Ti more bythqir e morr i kuq i salihut o ores 15:40 qe ne jeten tende te ndyre ke shkerdhyer motren vajzen e mamken vete qe salihu te luturohesh,kete ju beri salihu ju o shpellkare prandaj ju solli ne tirone dhe incesti te ishte puna juaj qe rraca juaj e qelbur te shtohej,dhe salihu kete pune ka bere ne vicidol,prandaj Haloperidoli e ka shoqeruar gjithe jeten,ju vazhdoni ti sgkerdheni motrat mamkat e vajzat tuaja se nje salih i ri do dale

 10. YMER I KUJT ESHTE GREGU ? ESHTE I KRISTAQ RAMES APO I EDI RAMES ? KETE PYETJE PO TE BENE ANDI BUSHATI ,ARMAND SHKULLAKU FATOS LUBONJA DHE ENTON ABILEKAJ thotë:

  YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH IDAJET BYTHQIRIT FRRYK CYPIT MUT VELIUT KAR BOLES BOLINO DHE EDI RAMES

 11. Ministrat që nuk i dilnin zot skandaleve të tyre s’postoheshin ose shikoheshin me dyshim.

  Nën këtë prizëm Sokol Olldashi u bë i padurueshëm për berishët pikërisht se ishte përleshur me djalin e tij i cili u kërkonte nga 40 për qind bizneseve që kërkonin koncesione nga qeveria për të qenë investitorë.

 12. GREG KRISTAQ RAMA ,ANDI BUSHATI FATOS LUBONJA E TALLIN KEQ YMERIN thotë:

  HAHA HAHHA YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH IDAJET BYTHQIRIT FRRYK CYPIT MUT VELIUT DHE KAR BOLES BOLINO

 13. Nuk e kuptoj Lapsin që vazhdon akoma t’i botojë këtij zerdelisë shkrimet që janë tërë pejzashe letrare që përfundimisht kthehen në mendim politik e të bëjë fajtor gjithnjë opozitën. Këtë detyrë ka. Hiqu opinionist i pavarur, bën sikur i di të gjitha dhe atë që di më mirë vazhdon postulatin e rilindjes që ne jemi të këqinj por më të këqinj janë ata të opozitës!!!

  1. 06/01/2024 te 11:43
   Pas Berishës, edhe Kim Jong-un nxjerr “trashëgimtaren e emëruar të fronit”Jane leshuar morrat e kuq te salihut bashke me grupin e shpellkareve cecene neper komente nen efektin e Haloperidolit fuani veten nga doza e larte o morrat e kuq te bojatisur me blu nga salihu.

 14. ARRESTOHET YMER KELLIRA :POLICIA E KAPI YMERIN DUKE JA FUTUR KARIN NE BYTH IDAJET BYTHQIRIT AFER PALLATIT TE ARMINA MEVLANIT DHE ZENI TE BABIT-Info Andi Bushati thotë:

  YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH FRRYK CYPIT DHE KAR BOLES BOLINO SE PIDH NUK DOT KURRRRRRR OR YMER SE TE MBANE GOJA ERE MUTI HAHA

 15. Disa prej bizneseve kanë nxjerrë në shitje hapësirat dhe mallrat e tyre, pasi kanë vënë re se këto ditë ka rënë ndjeshëm xhiroja, por edhe fitimi.

  Një prej operatorëve të lokaleve në zonë, bëri të ditur “se po e shes biznesin se kemi kater dite qe na vijne ca njerez qe pasi porosisin, ne fund nuk pranojne te paguajne se jemi ne mosbindje civile”.Shkoni o bythqira e morra te kuq te salihut blini bizneset te rruga e salihut oo i shesin se rraca juaj e qelbur shpellkaresh vetem per shkatarrim jetojne,ju more pjella te dala nga incestet qe cecenet kane bere me motrat makat e vajzat e tyre ne keto vite

 16. ARRESTOHET YMER KELLIRA POLICIA E KAPI YMERIN DUKE JA FUTUR KARIN NE BYTH TAO BALLES AFER PALLATIT TE SALI BERISHES -Info Ab thotë:

  YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH DRITAN HALE-e IDAJET BYTHQIRIT KAR BOLES BOLINO DHE PETRO KOQES

 17. Kur arrestoheshin nga Partia Socialiste këta dilnin dhe thoshin drejtësia po funksionon, ndërsa kur arrestohen djathtas thonë që drejtësia drejtohet nga Edi Rama. Unë them se Rama ka hallin e tij dhe jo të Berishës dhe s’ ka se çfarë t’i bëjë SPAK. Saliu duhet të jap llogari, ka ikur koha kur vendimet merreshin në shtëpinë e Ilir Metës dhe Sali Berishës.

 18. YMER KELLIRES I MBANE GOJA ERE MUTI PRANDAJ E TALLIN TE GJITHE SE NUK KA FEMER NE PLANET E CILA I OFROHET AFER -QKA BENE YMERI JA FUT KARIN NE BYTH RRAHMAN RRAJES thotë:

  YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH HALIT VALTERIT DHE FRRYK CYPIT E MOS SHJRUEJ KETU TE LAPSI

 19. Mbyllja e Berishës në shtëpi dhe sidomos shfaqja e tij në ballkon, si “babi i Argitës në majë të Thanës”, ka prodhuar një situatë tragjikomike për partinë e tij.

 20. YMERI EDHE KUR MASTURBON NGA KARI I RRJEDHE QELBESIRE DHE MUT ME QIME NGA BYTHA E FRRYK CYPIT-KURSE NGA GOJA NXJERRE NJE ERE MUTI PO NDODHI JE AFER YMERIT TE TRONDITE ZAGARI thotë:

  YMER IK FUTJA KARIN NE BYTH OLSI RAMES VELLAIT TE GREG KRISTAQ RAMES

 21. Kot meresh me këtë rrugaçin që në vend të kokës që i ka dhënë Zoti për të menduar, përdor organin e ujderdhjes.
  Kaq për një nga fundërinat që poston për cilindo shkrim që lexon tek Lapsi, gjithë arsenalin e gjuhës banale të një gjysëm analfabeti.

  Sa për shkrimin e Kajsiut, më duket se kësaj rradhe “kajsia” është goxha më e pjekur.
  Zotëria shkruan me një gjuhë shqipe të pastër e të kjartë komunikuese për të gjithë, ndonëse jo gjithmonë afër realiteteve.
  Sa i takon raportit të pronës private me ate publike, duket kjartazi se zotërisë i tërheq kraba nga mendësia majtiste e mbivlerësimit të pronës publike.
  Epërsia e sistemit të tregut të lirë kapitalist perëndimor si një sistem demokratik , e ka burimin në epërsinë e ndërmarjeve peivate jo vetëm të prodhimit por edhe të shërbimeve sociale.
  Kush nuk e ka kuptuar se evolucioni gjigand i shoqërisë njerëzore ka ardhur nga konkurenca e afrësive e vlerave, e ka të vështirë të kuptojë rëndësinë e inisiativave private si faktor zhvillimi.
  Sigurisht që kur flasim për inisiativat private, nuk duhet ti identifikojmë ato me pasurimin në rrugë korruptive e kriminale por në rrugë ligjore.
  Z.Kajsiu do të bënte mirë që me aftësitë e tij gazetareske analitike, të futej studimit të psikollogjisë së shqiptarëve për nocionin e pronës.
  Për indicie , do ti rekomandoja të na zbërthente se deri në çfarë mase humbi nocioni i privates gjatë sistemit monist komunist e pse shqiptarët me përmbysjen e atij sistemi, shkatëruan të gjitha pronat shtetërore industriale e bujqësore pa e kuptuar se me këtë kishin shkatëruar pronat e tyre të gllabëruara nga shteti komunist.

 22. Salianji rrëmbeu shkopin e bejsbollit kundër njerëzve të Berishës, Grida përdori gjithë logorenë e saj kundër Berishës, dhe çfarë nuk kuptohej nga fjalët kuptohej nga vrenjtja e vetullave, Gazmend Bardhi përdori gjithë qartësinë e tij kundër Berishës, Ina Zhupa provoi dorën sefte për kameramane të Lulit kundër Berishës, Roland Bejko provoi sefte dhunën e Berishës kundër tij si armik

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *