• |
ide | kryesore

Raporti: Hartëzimi i kokainës në Evropë, situata aktuale në shtetet kyçe

Lajme, Të fundit


Një rritje e përdorimit të kokainës vërehet në Evropë, ku është droga e dytë më e përdorur pas kanabisit. Sipas raportit të Qendrës Evropiane të Monitorimit të Drogës “Kokaina – Situata aktuale në Evropë” trafikimi nga grupet e krimit të organizuar, përveç përdorimit të kontejnerëve komercialë, varion, evitohet nga zbulimi.

Përveç kësaj, trafikantët e kokainës po synojnë gjithnjë e më shumë portet më të vogla në vende të tjera të BE-së dhe në vendet në kufi me Bashkimin Evropian, të cilat mund të jenë më të prekshme ndaj aktiviteteve të trafikut të drogës. Disa vende të Evropës veriore, duke përfshirë Suedinë dhe Norvegjinë, raportuan sekuestrime rekord të kokainës në porte në vitin 2023. Përpunimi i paligjshëm i produkteve të kokainës ndodh në disa vende anëtare të BE-së.

Kohët e fundit janë identifikuar disa instalime relativisht të mëdha. Për shembull, një laborator i përpunimit të kokainës i çmontuar në Spanjë në vitin 2023 u raportua se kishte një kapacitet prodhimi ditor prej 200 kilogramësh të drogës. Mbetjet e kokainës në ujërat e zeza urbane u rritën gjithashtu në dy të tretat e qyteteve me të dhënat për 2023 dhe 2022.

Ky fakt, i kombinuar me informacione të tjera, sugjeron se ndërsa kokaina është bërë më e disponueshme, po ashtu është bërë edhe shpërndarja e saj gjeografike dhe sociale. Shqetësues i veçantë është fakti se përdorimi i kokainës duket se po bëhet më i zakonshëm në mesin e grupeve më të margjinalizuara në disa vende.

Në Bashkimin Evropian, sondazhet tregojnë se pothuajse 2.5 milionë njerëz të moshës 15 deri në 34 vjeç (2.5% e kësaj grupmoshe) kanë përdorur kokainë vitin e fundit. Nga 13 vendet evropiane që kryen sondazhe nga viti 2021 e në vazhdim dhe siguruan intervale besimi, 5 raportuan vlerësime më të larta se anketa e tyre e mëparshme e krahasueshme dhe 8 prej tyre raportuan një prirje të qëndrueshme. Në Greqi, përdorimi i kokainës në të njëjtën grupmoshë është tashmë 0.6%.

Pas një analize të 1,849 shiringave të përdorura nga rrjeti ESCAPE në 12 qytete evropiane në 11 vende të BE-së ndërmjet viteve 2021 dhe 2022, u zbulua se, në total, një e treta e shiringave përmbanin mbetje të dy ose më shumë klasa të barnave, një fakt që tregon përdorimin e shpeshtë të shumë ilaçeve ose ripërdorimin e pajisjeve për injektim. Kombinimi më i zakonshëm ishte një përzierje e një stimuluesi dhe një opioid.

Kokaina u zbulua në më shumë se 50% të shiringave të analizuara në Athinë , Këln, Dublin dhe Selanik , ndërsa kombinimi më i shpeshtë i gjetur ishte një përzierje kokaine dhe heroine. Në vitin 2022, Shtetet Anëtare të BE-së raportuan 84,000 konfiskime kokaine, që korrespondojnë me 323 ton (nga 303 ton në 2021), një sasi rekord për të gjashtin vit radhazi. Belgjika (111 ton), Holanda (51.5 ton) dhe Spanja (58.3 ton) përbënin 68% të sasisë totale të sekuestruar.


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *