• |
ide | kryesore

Krijohet një vrimë e zezë në diell, shkencëtarët pa përgjigje

Arkiva, Stil
djelli.jpgNuk ka patur fishekzjarre për fillimin e 2015-ës. Përkundrazi, një vrimë e madhe është “hapur” në zonën e polit të jugut të Diellit. Pamjet janë publikuar nga “Solar Dynamic Observatory” dhe tregojnë një zonë shumë më të errët se pjesa tjetër e sferës. Fenomeni krijohet nga disa grimca të cilat shkëputen me një shpejtësi të madhe nga sipërfaqja e zjarrtë e diellit. Shpejtësia maksimale e lëvizjes së tyre arrin deri në 800 kilometra në orë. Arsyet pse ndodh kjo, shkencëtarët ende nuk kanë një përgjigje. Por ky është nje fenomen që ka ndodhur edhe në të shkuarën. Fotot e para të fenomenit u fiksuan nga astronautët në fillim të viteve ’70. Mendohet që shpejtësia e madhe e lëvizjes së këtyre grimcave, mund të shkaktojë stuhi gjeomagnetike të fuqishme dhe aurorat në Tokë./lapsi.al/