• |
ide | kryesore

Gjykata Kushtetuese vendos për mandatin e Olta Xhaçkës

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit
oltaGjykata Kushtetuese ka dhënë sot në vendimin për çështjen e mandatit të deputetes Olta Xhaçka. Gjykata ka vendosur të pranojë kërkesën e grupit “Alibeaj” dhe të konsiderojë të papajtueshëm me Kushtetutën vendimin e Kuvendit, i cili nuk miratoi kërkesën e deputetëve të PD-së që për mandatin e Olta Xhaçkës të shprehej Kushtetuesja. Sipas këtij vendimi, Kuvendi detyrohet ta dërgojë çështjen në Gjykatën Kushtetuese dhe çështja e mandatit të Xhaçkës të shqyrtohet në themel nga kjo gjykatë.

Ndërsa kërkesa tjetër e grupit të deputetëve të përfaqësuar nga Agron Shehaj është pushuar për shkak të vendimit të marrë më parë dhe se duhet të shprehet një herë Kuvendi. Ky grup kërkonte që Kushtetuesja të shprehej direkt për  çështjen pa e rikthyer edhe një herë në Kuvend. 

Ministrja e Jashtme Olta Xhaça akuzohet se ka votuar në konflikt interesi në mbledhjen e qeverisë për të shpallur investitir strategjik bashkëshortin e saj Artan Gaçi i cili ka përfituar një hapësirë toke në bregdetin e jugut. Sipas opozitës ajo nuk mund të votonte në një rast të tillë për shkak të konfliktit të interesit. Vetë Xhaçka thotë se nuk ka shkelur asnjë ligj. 

VENDIMI 1 (Për kërkesën e Alibeajt)

Gjykata Kushtetuese në datën 18.01.2023, në orën 10:00, mori në shqyrtim në seancë plenare publike çështjen me nr. 9 (NJ) 2022 Regjistri Themeltar, me kërkues jo më pak se 1/10 e deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë, me objekt: “Zgjidhja e konfliktit të kompetencave ndërmjet Kuvendit të Shqipërisë dhe subjektit kushtetues në konflikt, jo më pak se 1/10 e deputetëve. Deklarimi i vendimeve nr. 83, datë 17.11.2022 “Për mosmiratimin e raportit të pakicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” dhe nr. 84, datë 17.11.2022 “Për miratimin e raportit të shumicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” të Kuvendit të Shqipërisë, si të papajtueshme me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë”, në mbështetje të neneve 131, shkronja “ç”, si dhe të neneve 54, 55, 56, 72 e vijues të ligjit nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar, me shumicë votash,

VENDOSI:

1. Pranimin e kërkesës.

2. Zgjidhjen e konfliktit/mosmarrëveshjes së kompetencës ndërmjet Kuvendit të Shqipërisë dhe subjektit kushtetues në konflikt, jo më pak se 1/10 e deputetëve.

3. Shfuqizimin e vendimeve nr. 83, datë 17.11.2022 “Për mosmiratimin e raportit të pakicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” dhe nr. 84, datë 17.11.2022 “Për miratimin e raportit të shumicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” të Kuvendit të Shqipërisë, si të papajtueshme me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë.

Ky vendim është përfundimtar dhe hyn në fuqi ditën e botimit në Fletoren Zyrtare.

Vendimi përfundimtar do të shpallet i arsyetuar brenda afateve ligjore të parashikuara nga ligji nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, i ndryshuar dhe nga Rregullorja për procedurat gjyqësore të Gjykatës Kushtetuese.

VENDIMI 2 (për kërkesën e Shehajt)

Gjykata Kushtetuese e Republikës së Shqipërisë në datën 18.01.2023, në orën 13:45, mori në shqyrtim në seancë plenare publike çështjen me nr. 10 (NJ) 2022 Regjistri Themeltar, me kërkues 1/5 e deputetëve të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, me objekt: “1. Shfuqizimin e vendimeve nr. 83/2022, datë 17.11.2022 të Kuvendit të Shqipërisë “Për mosmiratimin e raportit të pakicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” dhe nr. 84, datë 17.11.2022 “Për miratimin e raportit të shumicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka”, si të papajtueshme me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë. 2. Konstatimin e papajtueshmërisë në ushtrimin e mandatit të deputetes Olta Xhaçka””.

Në përfundim të shqyrtimit, Gjykata Kushtetuese vlerësoi se:

1. Për kërkimin e parë, sipas objektit të kërkesës, që lidhet me shfuqizimin e vendimeve nr. 83/2022, datë 17.11.2022 të Kuvendit të Shqipërisë “Për mosmiratimin e raportit të pakicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka” dhe nr. 84, datë 17.11.2022 “Për miratimin e raportit të shumicës parlamentare në Këshillin për Rregulloren, Mandatet dhe Imunitetin, me objekt konstatimin e pavlefshmërisë dhe mbarimit të mandatit të deputetes Olta Xhaçka”, gjykimi duhet të pushohet, pasi me vendimin e mëparshëm të saj, nr. 1, datë 23.01.2023, Gjykata Kushtetuese vendosi shfuqizimin e këtyre vendimeve.

2. Për kërkimin e dytë, sipas objektit të kërkesës, që lidhet me konstatimin e papajtueshmërisë në ushtrimin e mandatit të deputetes Olta Xhaçka, gjykimi i çështjes duhet të pushohet, pasi për këtë kërkim do të duhet të shprehet më parë Kuvendi i Republikës së Shqipërisë.

Për këto arsye, Gjykata Kushtetuese e Republikës së Shqipërisë, bazuar në nenet 131, pika 1, shkronja “e”, të Kushtetutës, si dhe në ligjin nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar, me shumicë votash,

VENDOSI

Pushimin e gjykimit të çështjes.

/LAPSI.al10 Comments

 1. U pa, vendosi pushimin e ceshtjes! Pra fitoi Xhacka. U bej thirrje te gjitheve qe kane 1 cop pushtet ta shfrytezojne, dhe te marrin cte mundet! O burra mbaroni pune sa me shpejt se me kete popull pa dinjitet gjemb nuk ju hyn ne kembe! Q*ja nenen popullit o qeveri, sill polica neper shtepi tu marresh edhe leket e bukes

 2. Shiheni me kujdes. Kushtetuesja i jep te drejte opozites qe i eshte refuzuar diskutimi i ceshtjes ne parlament. Pra nuk ka nje vendim parlamenti qe GJK ta gjykoje. Sigurisht mazhoranca do votoje kunder nismes se opozites. Ne kete moment, opozita e con ne GJK dhe atehere do shihet roli i saj.

 3. Po eshte e vertete ju jeni shume robuste.
  Shekujt shkojne e vitet vijne por keta memedhetare te shpifur nuk u ngopen kurre duke e mjelur vendin e tyre.
  Edhe Zogjte ne fole, ate zog qe e ben gocilene ne fole brenda, e hedhin nga foleja poshte. ( Nestbeschmutzer)
  A kane shqiptaret me pak tru se trumcaket? Nuk do ta pranoja kurre por s`me mbetet gje tjeter vec te shikoj e te qesh, te qesh e te mundohem te them nje fjale per ato qe shoh, por e kam shume te veshtire o Hajdute te shqiperise.

  Hajde o “Ushtar” i vjeter e merrja edhe nje here Kenges:

  se mjaft ne roberi
  o e mjera shqiperi
  o djem rrembeni lugete
  ja mish – ja kabuni

 4. Iku edhe Paloma e Olsi-Edvin -Kristaq -mavria!Pas saj e ka radhen Edvin MAVIJA – njeriu me I korruptuar I planetit pas George Soros!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *