• |
ide | kryesore

Shumë shqiptarë rrezikojnë pensionin, ulen ndjeshëm vitet e nevojshme të kontributit

Lajme, Të funditPër të përfituar pension të plotë pleqërie në vitin 2023 duheshin 37.5 vite pune me sigurime të paguara, por ata që dolën në pension kishin mesatarisht vetëm 27 vite pune me sigurime.

Personat që dolën në pension në vitin 2012 kishin paguar mesatarisht 34 vite sigurime dhe në vitin 2023 vetëm 27. Mosplotësimi i kriterit të viteve të punë me sigurime ul në mënyrë të jashtëzakonshme përfitimet nga pensioni.

Në njërën anë pensionistët e rinj kanë gjithnjë e më pak vite me kontribute dhe nga ana tjetër vit pas viti bashkë me moshën e daljes ne pension rritet edhe periudha e viteve me kontribute. Vitin e kaluar duheshin 38 vite sigurime për të përfituar pension të plotë dhe deri në vitin 2030 do të duhen 40 vite për të përfituar pension të plotë.

Por me ritmet aktuale pensionistët shqiptarë nuk do të plotësojnë as gjysmën e viteve me kontribute duke bërë që pagesat e tyre në të ardhmen të jenë shumë të ulëta, gati sa pensioni minimal.

Me reformën e re të pensioneve që hyri në fuqi në vitin 2015 pensioni mujor i pleqërisë përbëhet nga një shumë bazë dhe nga një shtesë.

Shuma bazë llogaritet si raport i periudhës së sigurimit që ka realizuar personi me periudhën e sigurimit të kërkuar sipas nenit 92, shumëzuar me pensionin social.

Shtesa është 1% për vit sigurimi shumëzuar me bazën mesatare të vlerësuar që personat e siguruar kanë arritur nëpërmjet kontributeve.

Por duke qenë se tani kriteri i viteve me kontribute po plotësohet gjithnjë e më pak, pensionet e reja të pleqërisë rezultojnë ngjashme me pensionet sociale, duke dekurajuar kështu pagesën e kontributeve nga punonjësit aktual vërën Fondi Monetar Ndërkombëtar në rishikimin e fundit të Marrëveshjes me Shqipërinë.

Pensionistet, që nuk përmbushin vitet e punës dhe nuk arrijnë të përfitojnë një pension të plotë pleqërie, po rriten me shpejtësi.

Sipas të dhënave zyrtare në vitin 2022 pensionistët me pagesë të pjesshme përbënë 48% të totalit të personave që përfitojnë pension pleqërie nga 45% me 2021.

Më 2022 në të gjithë vendin numëroheshin 481,420 përfitues të pensionit të pleqërisë nga të cilët 231,734 morën pagesa të pjesshme.

Rritja më shpejtësi e përfituesve me pension të pjesshëm tregon se mosha e tretë rrezikon varfërinë e ekstreme, teksa inflacioni ka qenë i lartë dy vitet e fundit./MONITOR5 Comments

  1. reforma e pensioneve e ish “ministrit”Veliajt eshte abuzive dhe pa sens. Sa vite duhet te punoje njeriu qe mbaron shkollen dhe a i mberrin gjithe vitet e punes me kontribute?

  2. S’ka problem se i paguajnë në ato në favor të pensioneve të vendeve ku kanë emigruar!!
    Kjo dhuratë e Ramës për zbrazjen e Shqipërisë dhe shkatërrimin e ekonomisë.

  3. Pagimi i kontributeve që të përfitosh pension është një mashtrim i madh dhe fyerje për ata që nuk e gëzojnë atë që kanë paguar me dekada. Nga ana tjetër është si puna e firmave piramidale që lekët që paguaj unë ia jep dikujt tjetër. Fakti që është e detyrueshme, e bën akoma më të dyshimtë.

    Gjithsesi, imagjino sikur kontributet ti t’i fusësh çdo muaj në një depozitë personale bankare dhe le të themi të ngrirë për 30 vjet. A s’do ishte më mirë se sa detyrimi socialist që na bëjnë për të paguar kontributet?

    Merruni me sipërmarrje (sado të vogla të jenë), vetëm kështu do pasuroheni e s’do keni nevojë për atë që quhet “pension”, të paktën edhe nëse nuk i gëzoni asetet ju, i gëzojnë fëmijët tuaj.

  4. Punuan fshataret tere jeten ne kooperativat bujqesore e marrin 100 mije leke te vjetra ne muaj e prape votojne Ramen.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *