• |
ide | kryesore

Tatimi i profesioneve të lira, administrata sqaron përditësimin e kodit ekonomik për bizneset

Lajme, Të fundit


Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka sqaruar se bizneset që nuk ofrojnë shërbime profesionale sipas përcaktimeve të vendimit me listën analitike, por ndërkohë figurojnë të regjistruar si shërbim profesional, duhet të përditësojnë online kodin ekonomik të aktivitetit.

Nga bizneset gjetja e kodit ekonomik në përputhje me listën e miratuar nga Këshilli i Ministrave verifikohet lehtësisht në e-Filing në rubrikën ku deklarohen tatimet. Ndërsa ndryshimet bëhen online nëpërmjet e-Albania.

“Me ligjin e ri “Për tatimin mbi të ardhurat” nga janari 2024 do të tatohen edhe disa profesioni aktiviteti i të cilëve është me qarkullim vjetor deri në 14 milionë lekë. cilët janë këta profesione: mjekët, juristët, inxhinierët e IT, avokatët, dentistët, etj që ofrojnë shërbime profesionale. Pavarësisht formës ligjore përfshihen të gjitha kategoritë. Biznesi im është i regjistruar prej vitesh. Si mund ta kuptoj që duhet të paguaj tatim? Verifiko kodin ekonomik, i cili duhet të jetë i përshtatur me aktivitetin që ushtron.

Thjesht fare në llogarinë tende në e-filing, ku deklarohen tatimet. Verifiko kodin në listën e publikuar në faqen e tatimeve dhe ndryshoje nëse është i pasaktë.

Gjej kodin ekonomik që përputhet me aktivitetin tënd dhe përditësoje në shërbimet online dhe e-Albania. Aplikim për ndryshim të personit fizik. Aplikim për ndryshime në të dhënat e regjistrimit për shoqëritë me përgjegjësi të kufizuar (SHPK)”, sqarohet në videon e shpërndarë nga Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve.

Kodi ekonomik për bizneset e profesioneve të lira sipas shërbimeve të ofruara gjendet në listën analitike të vendimit të qeverisë e botuara në Fletoren Zyrtare më dhjetor 2023.

Lista për profesionet e lira është e ndarë në 26 lloje aktivitetesh, dhe përmban 262 profesione.

Sipas vendimit, në rastet kur tatimpaguesit nuk janë të qartë në lidhje me kategorizimin e veprimtarisë ekonomike që ushtrojnë, apo për normën e tatimit mbi të ardhurat në lidhje me veprimtarinë e tyre, Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, bazuar në Nomenklaturën e Veprimtarive përcakton ndarjen dhe aktivitetin në të cilën bën pjesë tatimpaguesi përkatës

Sipas ndarjes në aktivitete në taksimin e ri do të përfshihen llojet e veprimtarisë, si: Filma, video dhe prodhimi i programeve televizivë, regjistrimi i zërit dhe aktivitete të prodhimit të muzikës; Shërbime të teknologjisë së informacionit; Aktivitete të shërbimit të informacionit; Aktivitete të shërbimeve financiare, përveç sigurimeve dhe financimit të pensioneve; Sigurimi, risigurimi dhe financimi i fondeve të pensioneve, përjashtuar sigurimin shoqëror të detyrueshëm; Aktivitete ndihmëse të ndërmjetësimit financiar përveç sigurimit dhe financimit të pensioneve; Aktivitete të pasurive të paluajtshme; Aktivitete juridike dhe të kontabilitetit; Aktivitete arkitekture dhe inxhinierike; Aktivitete të kontrolleve dhe analizave teknike; Publiciteti dhe kërkimet e tregut; Aktivitete të tjera profesionale, shkencore dhe teknike; Aktivitete veterinare; Aktivitete të marrjes e dhënies me qira; Aktivitete të punësimit; Agjenci udhëtimi, operator turistik dhe të tjera aktivitete të shërbimit të rezervimit; Administrim zyrash mbështetje administrative dhe të tjera aktivitete mbështetëse; Administrimi publik dhe mbrojtja; Sigurimi social i detyrueshëm; Arsimi; Aktivitete të shëndetit; Aktivitete të qendrave të kujdesit mjekësor e social; Aktivitete të kujdesit social pa akomodim; Aktivitete krijuese; Arte dhe aktivitete çlodhëse; Aktivitete sportive argëtuese dhe çlodhëse; Aktivitete të tjera shërbimi.

Marrë nga Monitor


7 Comments

  1. Poplli nuk e ka kuptuar akoma qe rritja e tatimeve do shkoje ne rritjen e cmimeve perfundimtare.. Gezohuni o punonjes shteti, por pasmataja vjen mbrapa..

  2. Nuk kam pare kurre ne jeten time nje qeveri qe e mbyll vitin ne suficit dhe jo vetem qe nuk i investon gjekundi fjala vjen te ule ndonje takse, por ben te kunderten : fut ne skemen e taksave te gjithe shteesen e mesme dhe ja u taksen aq te larte sa mezi do mbijetojne! Shumica e ketyre profesioneve do ikin jashte, dhe keshtu me vepra Shqiperia shpopullohet me shpejt! Ndiej nje urrejtje shume te madhe ndaj te gjithe atyre qe votojne kanibalet e PS, po na merrni ne qafe per 10 mije lek te vjetra voten o te mbaruar! Dhe prostituta ka me shume nder se ju o burra kurva, o te humbur!

  3. kam dalë për herë të parë pas rrëmbimit, vrasjes dhe zhdukjes së kufomës së Ervis Martinajt kam thënë: Edhe shteti ka qenë i interesuar që ai të zhdukej. Por më shqetëson se përse Sali Berisha nuk flet, sepse e ka mik familjar”.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *