• |
ide | kryesore

Mikro-mashtrimi, ose tradhtia e bardhë; si e dëmton marrëdhënien në çift

StilTradhtia e bardhë, ose mikro-mashtrimi, siç sugjeron emri i tij, është një mashtrim shumë shumë i vogël. Aq sa nuk mund të quhet në të vërtetë një tradhti, por një mashtrim i pjesshëm, i aftë të kalojë përmes ndërgjegjes sonë (në fund të fundit nuk kemi bërë asgjë të keqe), por që në të njëjtën kohë mund të shkaktojë dëme në një marrëdhënie.

Të qenit “pothuajse” i sinqertë dhe fajtor për një “mikro-mashtrim” përkthehet gjithmonë në një dështim për besimin reciprok dhe në paktin e ekskluzivitetit që na lidh me partnerin tonë. E njëjta gjë, edhe pse në terma më të lëmuar, mund të vlejë edhe për marrëdhëniet miqësore, kur me sjellje apo fjalë të papërshtatshme nuk arrijmë të ruajmë besnikërinë që duhet të na bashkojë reciprokisht.

ÇFARË DO TË THOTË TRADHTIA E BARDHË

Siç thotë fjalë për fjalë kuptimi i saj, mikro-mashtrimi është një tradhti e vogël. Me fjalë të tjera, mund ta përshkruajmë si një tradhti me mendimin, pa u pasuar qëllimi nga një akt i vërtetë tradhtie, por që mund të jetë në qëllimet. Edhe nëse në fakt nuk krijohet intimitet fizik me personin tjetër përveç partnerit, krijohet njëfarë pabesie emocionale, e cila në mënyrë efektive thyen paktin e besimit dhe besimit reciprok që na bashkon me të (ose me të). Pikërisht për shkak se përfshin sferën emocionale, mund të jetë edhe më e vështirë për t’u pranuar dhe kapërcyer sesa arratisja banale fizike dhe mund të çojë në një krizë marrëdhëniesh.

A ËSHTË GJITHMONË TRADHTIA E BARDHË NJË TRADHTI?

Mikro-mashtrimi mund të ketë shumë fytyra dhe të kryhet në mënyra të ndryshme. Ndonjë shembull? Kryerja e bisedave të gjata dhe tërheqëse me një person dhe më pas fshirja e gjithçkaje në mënyrë që partneri juaj të mos e vërë re. Ose organizoni mbrëmje për dy me dikë tjetër, duke u shtirur me partnerin tuaj se jeni në zyrë, apo edhe përjetoni momente të besimit emocional dhe përvojave tërheqëse pa marrë pjesë apo pa e ditur partneri juaj. Me pak fjalë, të gjithë elementët e tradhtisë “klasike” janë të pranishme pa u konsumuar fizikisht. A jemi të sigurt se mund të themi se “asgjë nuk ka ndodhur vërtet”? Mikro-mashtrimi është gjithmonë diçka që duhet të na bëjë të vëmë në dyshim shëndetin e marrëdhënies sonë, për shembull pse ndihemi të tërhequr emocionalisht nga një person tjetër përveç partnerit tonë, pse nuk mund të ndajmë pasionet dhe emocionet me të dhe mbi të gjitha pse jemi të shtyrë gënjejmë (të paktën me lëshim) për të marrë atë që duam.

SI TË ZBULOJMË NJË TRADHËTI TË BARDHË

Si çdo tradhti, edhe mikro-mashtrimi lë shenja: telefonata jashtëzakonisht të gjata që partneri i trajton me konfidencialitet të pazakontë, angazhime në momente të pazakonta, zakone të reja që janë të vështira për t’u shpjeguar, gjuhë trupi. Në këtë pikë, shqisa e gjashtë fillon të dërgojë mesazhe rreziku dhe na bën veçanërisht të vëmendshëm ndaj sinjaleve që mezi janë të perceptueshme, por të afta të alarmojnë. Nëse më pas e pyesim për këto gjëra që na duken të çuditshme dhe na bëjnë të dyshimtë, sjellja e partnerit që dyshojmë se e tradhton do të ndezë drita te tjera alarmi tek ne: ai me siguri do ta mohojë dhe do të gjejë më shumë argumente sesa do të duheshin për të shpjeguar sjelljet mbi të cilat po hetojmë.

EFEKTET E MIKRO-MASHTRIMIT NË NJË MARRËDHËNIE

Ndikimi i tradhtisë së bardhë në një marrëdhënie mund të jetë edhe më shkatërrues sesa zbulimi i një lidhjeje fizike jashtëmartesore. Në rastin e dytë, gjithçka mund të kufizohet në sferën e kimisë së pastër dhe madje mund të jetë më e lehtë për t’u kapërcyer, por kur sfera emocionale hyn në lojë, fraktura rrezikon të jetë edhe më e thellë dhe më e vështirë për t’u riparuar. Megjithatë, tradhtia e bardhë nuk është domosdoshmërisht një shenjë se një marrëdhënie ka mbaruar: nëse është një ngjarje e përkohshme, për të cilën dy partnerët janë në gjendje të dialogojnë, kriza mund të kapërcehet. Në fund të fundit, mund të thuhet se nuk është bërë asnjë gabim “fizik” dhe, duke apeluar në mirëkuptimin dhe tolerancën e partnerit, momenti mund të shndërrohet në një mundësi për ndërgjegjësim dhe rritje reciproke. Pas zbulimit të tradhtisë, qoftë e bardhë apo fizike, çështja është pikërisht këtu: është një fakt që duhet kapërcyer dhe falur, apo një sinjal se historia ka arritur aty ku nuk mban më dhe duhet t’i jepet fund? Përgjigja, natyrisht, i lihet vendimit të të gjithëve.

SI TË KALONI DHE TË FALNI TRADHTINË E BARDHË

Edhe në këtë rast, si për një marrëdhënie fizike, nuk ka një recetë që vlen për të gjithë, por çdo çift është i ndryshëm. Nëse kemi zbuluar se jemi mashtruar nga partneri ynë, sigurisht që do të ndiejmë vuajtje intensive, një ndjenjë humbjeje, xhelozi dhe zemërim. Këto janë ndjenja krejtësisht të ligjshme, të cilat nuk duhet të përpiqemi t’i mohojmë dhe të cilat duhet t’i diskutojmë me partnerin tonë. Pa iu dorëzuar dëshirës për hakmarrje, është më e dobishme të mendojmë me mendje të kthjellët: prandaj presim një moment të përshtatshëm, në të cilin ne dhe partneri ynë jemi në gjendje të mirë mendore dhe përpiqemi të analizojmë3 Comments

  1. Çfarë i keni këto idiotizma?
    Murgj doni të na bëni?
    Oj,tradhëti me mendim thotë…po si mund të mos tundohesh kur ka plasur sheshit dhe në mënyrën më banale bëhet propagandë seksuale ngado,në çdo media,në çdo orar,në çdo bisedë vetëm aludime të tilla bëhen.
    Karakter nuk është të mos tundohesh o bërryl,por ti tejkalosh tundimet ,të mos u dorëzohesh atyre.
    Më duket sikur këto shkrime përhapen nga njerëz që nuk dinë asgjë nga mardhëniet intime .

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *