• |
ide | kryesore

Flet nga qelia imami Bujar Hysa: Lidhjet e mia me ISIS dhe si më dënuan amerikanët

I pakategorizuar
bujar-hysa-ylli-rakipi.jpg

Kush janë ekstremistët që u dënuan si nxitës dhe rekrutues për kryerjen e veprave terroriste?! Akuzat për një proces të montuar dhe dëshmitë ekskluzive prapa hekurave me besimtarët e dënuar. “Ne, të dënuarit e besimit”, në emisionin “Të Pakespozuarit” nga Ylli Rakipi.

Intervista

Rakipi: Bujar, ku keni lindur dhe sa pjesëtar të familjes keni qenë?

Hysa: Unë kam lindur në fshatin Bastar të Tiranës dhe rreth 17 kilometra nga Tirana. Familja ime është babai im, nëna ima ka 5 vite që ka ndërruar jetë, kam dhe tre vëllezër të tjerë, intelektualë me arsim të lartë kam dhe dy motra, njëra prej tyre mësuese në Laprakë. Unë vetë kam mbaruar shkollën e lartë për mësues gjeografie për shkollat e mesme në Universitetin Histori-Filologji në Tiranë, në vitin 2006-2008, partime.

Rakipi: Ku keni kryer shkollën fillore dhe të mesme?

Hysa: E kam kryer në fshat, në Bastar.

Rakipi: Më bëri përshtypje Bujar, se ju quheni Ebu Osama. Pse e keni vendosur këtë emër?

Hysa: Ebu Osama do të thotë “babai i Osamës”. Unë kam një djalë, kam tre vajza. Djali im quhet Osama, që në shqip do të thotë Luan. Dhe Ebu Osama, babai i Osamës.

Rakipi: Në botën arabe, emri Osama është shumë i përdorur. A ka ndonjë qasje me Osama Bin Laden?

Hysa: Ka lidhje me një profet Osama Iben Ized.

Rakipi: Si ka qenë fëmijëria juaj?

Hysa: Jam 45-vjeç dhe kam jetuar në kohën e komunizmit. Çfarë do ti kujtojë njeriu asaj kohe, ka qenë diktaturë., vetëm të zeza ka pasur, fukarallëk. Familja ime s’ka qenë e varfër, pasi babai im ka punuar 23 vite shitës në fshatin Bastar të Tiranës.

Rakipi: Kur e keni përqafuar besimin Islam dhe kush ka qenë personi që ju ka inspiruar në këtë rrugë?

Hysa: Unë nuk qenë mysliman, në kuptimin praktikant. Islami është me vepra. Në vitin 1991, kur kam qenë 20 vjeç. Për besimin tim ka ndikuar një person nga fshati që po bën një vit e ca që ka vdekur, quhet Sinan Beka. Ai më ka ndihmuar për të kuptuar fenë se nuk e kisha njohur për Islamin.

Rakipi: Jeni i martuar, sa fëmijë keni?

Hysa: Kam katër fëmijë, tre vajza dhe një djalë.

Rakipi: Fëmijët, ndjekin shkollën apo mësimet fetare?

Hysa: Vajza e madhe ka mbaruar klasën e nëntë, djali ka mbaruar klasën e shtatë. Ata ndjekin shkolla jo publike, private, jo shkolla fetare.

Rakipi: Ju keni qenë besimtar i rregullt në xhamin e rrugës së Kavajës, kur u larguat nga aty?

Hysa: Unë jam larguar rreth vitit 2012. Unë kam pasur një biznes në rrugën e Kavajës, kisha një agjenci turistike, paguaja taksat rregullisht. Si kam mbetur shtetit asnjë qindarkë borxh. 10 vite kam punuar dhe kam qenë administrator i shoqërisë turistike “Vëllazërimi” shpk. Kam organizuar Haxhin për besimtarët mysliman. Zyrën e kisha afër rrugës së Kavajës dhe duke pasur zyrën atje, faljen e Namazit e bëja në atë xhami.

Rakipi: Jeni ju iniciatori apo nismëtar për ndërtimin e xhamisë së Mëzezit? Nëse po me çfarë fonde e keni rregulluar dhe kush ju ka ndihmuar?

Hysa:  Unë përpara se të vija në Mëzez, kam banuar në Institutin Bujqësor. Aty u mblodhëm disa besimtarë dhe i blemë tokën pronarëve të ligjshëm, jo duke grabitur siç kanë bërë në disa vende. Blemë pronat dhe blemë tokën për xhaminë dhe një investitor nga Kuvajti ndërtoi Xhaminë. Në vitin 2004 ka filluar ndërtimi i xhamisë. Në konkluzionet e prokurores thuhet se e kanë vendosur xhaminë në një zonë të populluar, por në atë kohë, ai vend nuk ka qenë i banuar. Kishte edhe besimtarë që u shpërngulën nga vende të tjera dhe u vendosën aty.

Rakipi: Ka një akuzë që ju jeni pa shkollë?

Hysa: Bëhet për të na përfolur.

Rakipi: Kush ju emëroi Imam në atë xhami?

Hysa: Xhamia është ndërtuar në vitin 2004 nga një besimtare që ju thash, në juridiksionin e shoqatës “Ringjallja e Trashëgimisë Islame”, që ka qenë e regjistruar në shtet. Kjo shoqatë bashkë me besimtarët e xhamisë më kanë emëruar imamë.

Rakipi: Kujt sekt i përkiste xhamia juaj?

Hysa: Ne i përkasim sektit Syni. Siç janë edhe në Komunitetin Mysliman. Problemi është se kur është inaugurua xhamia, përfaqësues të KMSH-së kanë qenë, sepse Ylli Gurra, që është edhe Imam i Tiranës, ka thënë se shkela në Xhaminë e Mëzezit pas 14 vitesh. Kur u ndërtua xhamia, Gurra ka qenë në Dragostinjë, mblidhte dru me gomar dhe i shiste.

Rakipi: Pse nuk pranuat që ju dhe xhamia e Mëzezit t’i bashkohet Komunitetit Mysliman Shqiptar?

Hysa: Është shumë e vërtetë. Si mund të jesh pjesë e KMSH-së kur ata i shkelin të drejtat në statusin e tyre.

Rakipi: Pse nuk keni besim tek Komuniteti Mysliman-!?

Hysa: Zgjedhjet që bëhen në KMSH janë me keq sesa zgjedhjet që bëhen në partitë politike, ku partitë politike i bëjnë formalisht zgjedhjet, por në Komunitet, i vjedhin, vjen i katapultuar personi. Edhe ky që është kryetar, në status thuhet se duhet të jesh anëtarë i kryesisë për 10 vjet. Se njeh kush Skënder Bruçajn.

Rakipi: Kush e ka sjellë?

Hysa: Se di se kush e ka sjellë, thuhet se shkollën e ka mbaruar në Amerikë.

Rakipi: Në KMSH thuhet se ju keni qenë i vetëemëruar.

Hysa: Jo, ne kemi pasur një shoqatë “Horizonte dhe Kultura”, e cila specifikon aty që unë si sekretar i i përgjithshëm kam të drejtë të ndihmoj muslimanët, të hap xhami. KMSH-ja është vetëm një shoqatë, asgjë më shumë, ashtu siç kam qenë edhe unë shoqatë.

Rakipi: Xhamia që ju drejtoni, për ndërtimin e të cilës ju investuat, tani ka kaluar nën administrimin dhe kontrollin e Komunitetit Mysliman. Ç’mendoni për këtë gjë?

Hysa: Fatkeqësi. Sepse nuk më duket se ata janë aq të pacipë. Ata janë të gatshëm ta shembim xhaminë dhe të ndërtojnë një pallat. Ata janë hajdutë. Nuk më përfaqësojnë ata mua.

Rakipi: Duket se jeni në luftë me KMSH-në.

Hysa: Ata kanë luftë me mua, ata kanë çuar letra. Ja këto këtu (tregon një shkresë). KMSH-ja i bën kërkesë shteti që këto xhami nuk janë në juridiksionin tonë. Ata kanë thënë se ne jemi jashtë juridiksionit.

Rakipi: Ti kthehemi arrestimit, jeni prangosur mëngjesin e të datës 11 mars 2014. Në banesë policia ka gjetur sende të ndryshme si dhe në xhaminë ku ju predikoni është gjetur një çantë ushtarake kamuflazhi, 15 fishekë apo edhe fatura e certifikata pronësie të ndryshme. Ç’donin këto objekte në xhami?

Hysa: Të ndalemi pak te arrestimi, pasi është bërë në mënyrë skandaloze. Ata kanë ardhur në orën 5 pa 20 të mëngjesit sikur unë të kisha vrarë gjysëm e Tiranës. I binin dyerve dhe dritareve me qyta armësh. Fëmijët e mi janë të mitur, më e vogla ishte vetëm disa muajsh. Edhe fëmijët u tremben. Në atë kohë ishte natë akoma. Fëmijët më thanë babai erdhën hajdutët. Jo u thash, nuk janë hajdutët. Qetësohuni u thash. Hapa derën dhe u thash hajderi brenda dhe nuk bëra rezistencë, pasi rezistencë bën ai që ka bërë krime. U thash avash, ça bëni kështu. Sa hapa derën direkt më vunë prangat dhe mi shtrënguan shumë, sa që këtu mu bë me gjak. Fëmijët u trembën dhe u mblodhën rreth nënës së tyre sepse menduan që mamaja do ti mbrojë, pasi e shikonin pa pranga. Nuk u mjaftuan vetëm me veprimin që bënë, më morën dhe më futën te kalamajtë dhe i thanë Osamës, që ishte 11 vjeç në atë kohë, dhe i thanë: shikojeni babanë tuaj për herë të fundit. E kthyen shtëpinë përmbys. Tani kush është ky terrorist, unë po ata. Pse duhet ta bënin me kaq zhurmë, pse duhet të na teorizonin. Unë jam terroristi, po fëmija terrorist është. Kur dolëm jashtë, babanë e kishin bllokuar, nuk e linin të falej, 85-vjeç. Më futën tek babai dhe i thanë që ky ka folur keq për Amerikën, flet keq për xhihadin. Baba u tha “ore a ka vrarë njeri çuni im”. Jo i thanë atë, të kishte vrarë do të ishte më mirë, po ky ka folur keq për Amerikën.

Çanta ushtarake nuk më është gjetur në xhami, por në zyrën tim. Ishte një çantë me 15 fishekë të vitit 1997. Faturat janë tokës që jam aty, janë gjetur në shtëpinë time. Kam një dy tre toka që i kam blerë me hipotekë. Në Xhami janë gjetur faturat që unë i kam paguar shtetit taksa nga shoqëria turistike, i kisha në zyrë.

Rakipi: Policia ka gjetur edhe një libër – “Asgjësimi i teorisë së përzierjes së fesë Islame me fetë e tjera”! Ky libër thotë prokuroria “nxit e urrejtjen ose grindjen”, pasi bëhet fjalë për luftë ndaj besimeve te tjera. Si mendoni?

Hysa: Nuk është e vërtetë. Ky libër është botuar në Arabinë Saudite. Është përkthyer. Libri tregon që nuk lejohet përzierja, ti ke fenë tënde unë kam timen. Kjo është. S’ka asnjë gjë për të luftuar të krishterët, pasi nuk lejohet.

Rakipi: Prokuroria në oborrin e xhamisë, ka gjetur një fouristradë që mendohet se është e një personi nga Kosova që ka ikur në Siri. Sa e vërtetë është kjo?

Hysa: Pse se mori fuoristrdën kur ishte e dyshimtë. Ata kanë marrë fuoristradën e kunatit tim te shtëpia ime. Dhe kur dola u thash se kjo është makina time, “Benz 190”, jo thanë ata çfarë na duhet ne kjo. Morën makinën e kunatit tim.

Rakipi: Sa besimtar mysliman, keni drejtuar të shkojnë në Siri?

Hysa: Në radhë të parë unë kam folur në xhami për masakrat që janë bërë në Siri, për dhunimët që kanë bërë ushtarët e Bashar Al Asadit, për motrat myslimane në burgjet e tyre, madje kanë mbetur edhe shtatzënë. Besimtarët duke u nxituar nga krimet që ka bërë Bashari, nuk rekrutohet besimtari, ata janë të lirë të vendosin, dhe kanë ikur me familjet e tyre. Skam rekrutuar njeri, unë kam folur për xhihad, ta them troç.

Rakipi: Po përgjimet e prokurorisë?

Hysa: Ajo më solli dy dëshmitarë, Bledi Veshnja dhe Ermal Doçi, të cilët shkuan në Siri dhe u kthyen dhe dhanë deklaratë për mënyrën sesi kanë ikur. Ku është problemi. Ata shkuan dhe u kthyen. Ata tashmë rrinë jashtë, dhe shyqyr që janë jashtë, dhe unë jam brenda.

Rakipi: Ju në procesin gjyqësor, keni thënë se nuk keni dërguar ndonjë besimtar por keni bërë thirrje që të ndihmohen vëllezërit dhe motrat myslimane në Siri nga regjimi i Bashar Al-Asadit. Ç’do të thotë kjo? Ju Flisni kundër Amerikës, por ndërkohë bëni këtë që bën Amerika dhe ajo kundër Bashar Al-Asadit është.

Hysa: Se ka ndihmuar Basharin. Amerika ka ndihmuar grupet opozitare në mënyrë që ta hidhte Basharin dhe kur këto grupe u forcuan, atëherë Shteti Islam u forcua shumë. Amerika tha; Bashari është shumë i keq, por Shteti Islam është edhe akoma më keq. Grupet e tjera në raport me ISIS-in janë shumë pak, janë si pika e ujit në oqean, janë shumë pak.

Rakipi: Ju jeni për ISIS-in?

Hysa: Unë se kam vënë në dyshim asnjëherë, që unë e mbështes atë grup që do të vendosë ligjin e Zotit mbi tokë.

Rakipi: Po kufomat e vrara, që cilave ju është prerë koka, i keni parë?

Hysa: Unë nuk kam TV në dhomë, por kam dëgjuar që ka bërë prerje kokash. Unë flas gjatë kohës që kam qenë në burg. Por, ka prerë kokat e kriminelëve.

Rakipi: I ka vrarë pa gjyq?

Hysa: Çfarë gjyqi, i ka vrarë me gjyq islam.

Rakipi: Lavdërim Muhaxheri nuk është gjyqtar.

Hysa: Nuk është gjyqtar.

Rakipi: Po shtetasi anglez, Xhejmsi, nuk është gjyqtar.

Hysa: Pse ne fokusohemi shumë te shteti islam, ndërkohë që masakrat që ka bërë Bashari janë shumë më të mëdha se shteti islam. Pse nuk i thotë dikush Basharit terrorist. Amnisty International tha që në 98 përqind e të vrarëve të Basharit janë civilë, 2 përqind janë ushtarë. Atje janë interesa mes Rusisë dhe SHBA-së, nuk u intereson sesa vriten.

Rakipi: Gjatë procesit, ju asnjëherë nuk keni respektuar solemnitetin e gjykatës, duke mos u ngritur në këmbë, duke qëndruar ulur kur flisnit dhe duke mos marre avokat, edhe pse problemet proceduriale të ligjit ju nuk I njihnit. Perse?

Hysa: Për mosngritjen në këmbë, kjo është e ndaluar nga ana fetare. Kur ne hyjmë në sallë dhe vëllezërit tanë janë brenda. A na ngrihen në këmbë ata, jo nuk na ngrihen. E ka ndaluar profeti. Pse ti ngrihesh në këmbë dikujt, të gjithë njerëzit janë të barabartë. Pse është gjyqtar dhe duhet ti ngrihesha në këmbë, po ata më dënuan 18 vjet. Gjyqtarët dhe prokurorët në Shqipëri janë më hajdutët

Rakipi: Ju thatë në fillim të procesit se nuk duam avokat se na mbron Allahu, por gjykata ju dënoi me 18 vite burg. Çfarë ndodhi me mbrojtjen tuaj?

Hysa: Ata do ti çojnë luftën e tyre deri në fund, po ditët do të ndërrohen. Zoti thotë në Kuran se ditët ndërrohen, sot e kanë ata dhe do ta çojnë luftën deri në fund.

Rakipi: Në përgjime, prokuroria thotë se ju përveç se udhëzonit besimtarët të shkojnë në Siri në disa raste edhe i keni ndihmuar me të holla, duke i paguar rrugën, pasaportën etj. Është e vërtetë kjo?

Hysa: Nuk është e vërtetë. Unë do të jem i sinqertë, atë që e kam bërë e kam bërë. Unë kam folur për xhihadin. Xhihadi është i përmendur në Kuran. Kam nxitur që njerëzit të shkojnë të ndihmojnë myslimanët që po dhunohen në Siri. Kjo është feja ime, i pëlqen Perëndimet apo jo.

Rakipi: Keni informacion sa besimtar mysliman shqiptarë kanë ikur në Siri?

Hysa: Kam informacion, nga mediat e kam dëgjuar. Mendoj. Flas si luftëtarë pasi janë me fëmijët dhe gratë. Janë rreth 30 luftëtarë. Gjithsej mund të jenë, me gra dhe fëmijë, shkojnë 100 veta.

Rakipi: Ju sa prej tyre keni ndihmuar?

Hysa: Unë u kam folur për të lëvizur, të gjithë besimtarëve. Dikush është përgjigjur dhe dikush jo. Skam pasur mundësi, nëse do kisha para do ti kisha ndihmuar.

Rakipi: Në darkë, pas faljes, thuhet se ju dhe disa besimtar mblidheshit në xhami dhe shikonit video ne Youtube te masakrave ndaj popullatës civile ne Siri dhe më pas i bindnit ata besimtar që ti bashkohen luftës në Siri. Ne gjykimin tuaj, kush i ka kryer masakrat ne Siri ndaj civilëve?

Hysa: Asadi. Ne kishim një kafe aty afër xhamisë dhe aty dhe diskutonim për problemin që është në Siri. Nuk ka terrorist më të madh se Bashari, ka vrarë 500 mijë vetë., Presidenti që Mbështetit nga Rusia.

Rakipi: Po ISIS-i?

Hysa:  Nuk kam numër. ISIS-i nëse ka varë ka vrarë ushtarë, flas gjithmonë sipas IA.

Rakipi: Unë kam transmetuar Bujar një film të një rrjeti të rëndësishëm Amerikan, të një gazetari të rëndësishëm lufte dhe ka treguar si funksionin Shteti islamik. Në fakt aty, transferimet, largimet, dëbimet masive të të krishterëve ishin masive. Duhet të paguanin edhe para nëse donin të qëndronin ata aty.

Hysa:  Në radhë të parë të krishterët në shtetin Islam kanë të drejtë të jetojnë dhe të banojnë.

Rakipi: Po nuk ka ndodhur diçka e tillë.

Hysa: Nëse ka pasur disa prej tyre që kanë gabuar. Nuk lejohet nga ana fetare që të krishterin të vrasësh nga ana fetare.

Rakipi: Në disa biseda telefonike ndër të tjera rezulton se ju udhëzonit Shkëlzen Dumanin si të largohet nga Shqipëria bashkë me dy fëmijët pa lejen e bashkëshortes?

Hysa: Nuk është e vërtetë. Pse nuk nxirret që Shkëlzen Dumani është ndihmuar nga dy oficerë të Policisë në Rinas sesi të largohet, i ka pasur prokuroria. Pse oficeri e ndihmoi për të ikur.

Rakipi: Si e dini ju këtë që e ka ndihmuar oficeri i policisë?

Hysa: Është te dosja e prokurorisë, 5000 faqe, ka marrë lekët dhe e ka ndihmuar. Unë kam folur me Shkëlzen Dumanin kur ai ka ikur dhe më ka kërkuar ndihmë aman mos të bie në ndonjë grup që të më vrasin.

Rakipi: Janë vrarë rreth 14 shtetas shqiptar në Siri e janë plagos shumë të tjerë, çmendoni për ata që janë vrarë?

Hysa: Janë vrarë 22. I lutem Zotit që ti ketë pranuar tek ai. Ata kanë shkuar për të luftuar dhe për ta dhënë jetën për Allahun në mënyrë që padrejtësia ndaj atyre njerëzve të vihet në vend.

Rakipi: Ju mendoni se ajo është një zgjidhje e drejtë e tyre?

Hysa: Shumë e drejtë.

Rakipi: Disa prej tyre kanë lënë bashkëshortet dhe fëmijët në Siri, çfarë bëhet me ata?

Hysa: Ata jetojnë normalisht, me fëmijët e tyre. Jetojnë normalë fare, shpenzimet jua paguan ISIS.

Rakipi: Shteti Islamik është zvogëluar pak, po ta keni vënë re lajmet e kohët e fundit.

Hysa: Nuk është çudi, pasi janë katër superfuqi të botës, Rusia, Amerika, edhe Bashari vetë, edhe Arabia Saudite, edhe Kurdët nga ana tjetër, normalë që do të tkurret.

Rakipi: Nga policia thonë se edhe nga burgu ju mbani kontakt me persona në Siri dhe në Shqipëri me të cilët ju flisni për xhihadin. Është e vërtetë?

Hysa:  Këtu jam në burg me shokët e mi, normalë që mbaj kontakte. Me njerëzit jashtë? Jo, s’është e vërtetë. S’të lënë.

Rakipi: Prokuroria thotë se Mustafa Kuçi kishte vite pa folur me familjen. Kur familja bëri denoncimin, pas tre ditëve ai merr në telefon dhe i kërkon të heqin denoncimin në prokurori ndaj të arrestuarve? Kush e njoftoi dhe kush i kërkoi të heq denoncimin?

Hysa: Normalisht, zhurma ka qenë e madhe në media. Gjyqi jonë është dhënë çdo javë dhe ata kanë mjetet e tyre të komunikimit dhe kanë dëgjuar për padrejtësinë që është bërë ndaj nesh.

Rakipi: Prokuroria kërkoi 20 vjet burg për ty, gjykata të dënoi me 18 vjet, pse më shumë se të gjithë të tjerët. Perse mendon se u dënuat me shume se të gjithë?

Hysa: Po, unë kisha edhe fishekët, për fishekët më kanë dhënë shtesë me 6 muaj.

Rakipi: Thonë që ju jeni edhe koka e këtij grupi.

Hysa: Jo s’është e vërtetë, ne na kanë cilësuar terroristë. Edhe Presidenti i Republikës, Bujar Nishani, ka deklaruar se falënderoj Policinë e Shtetit për arrestimin e tyre. Si mund të më quash terrorist pa mbaruar hetimi.

Rakipi: Pas vendimit, duke në pamje që flisni në drejtim të prokurores. A e kërcënuat? Gjatë procesit disa herë keni mallkuar e kërcënuar edhe gjykatën?

Hysa: Prokuroren? Jo asnjëherë. Unë e prisja vendimin, pasi prokurorja ka sjellë fakte të manipuluara. Manipulimi më i madh është bërë në burgun 313, kur më kanë komunikuar një vendim për zgjatjen e hetimeve. Problemi është se nuk kanë ardhur, s’na e kanë komunikuar. I kërkuam gjykatës që të merret regjistri i burgut.

Rakipi: Gjatë procesit, disa herë keni mallkuar edhe gjykatën.

Hysa: Nuk kam mallkuar asnjëherë. Unë asnjëherë. I kam thënë gjykatëses, do të vijë dita jote, do të vijë radha jote. Do të vijë një ditë drejtësia, ndoshta një ditë do të jesh ti në vendin tim.

Rakipi: Edhe kjo në një fare mënyrë është kërcënim?

Hysa: Normalë, ti kur të gjitha faktet i hedh poshtë, një ditë do të kthehet drejtësia dhe ndoshta do të kthehesh ti në burg.

Rakipi: Edhe ditën e vendimit, përfaqësues të ambasadës amerikane, SHISH-it e policia ishin prezent. Ç’mendoni?

Hysa: Mendoj që ata kanë urdhëruar trupin gjykues për dënimin tonë. Nuk kanë qenë vetëm ditën e vendimit, kanë qenë në të gjitha seancat gjyqësore.

Rakipi: Keni ndonjë kontakt me besimtarët që ndodhen në Siri, në tokën e Shamit?

Hysa:  Jo nuk kam kontakt. Unë kam pasur një numër kontakti, po këto dy tre muajt e fundit, është bërë shumë kaos.

Rakipi: Disa herë në gjyq, Fadil Muslimani ka dal hapur në mbështetje të ISIS-it dhe sulmeve në Parisë e Turqi etj, ju i keni mbështet këto akte?

Hysa: Nuk flas për Fadilin.

Rakipi: Si i gjykoni personat që sulmuan Parisin, Turqinë dhe Belgjikën?

Hysa: Unë mendoj se ajo ishte një kundërsulm. Kishin 6 muaj që Franca bombardonte mbi Raka-n. Tani kur ti më vret mua, çfarë do të presësh ti nga mua, të të falënderoj. Kryeministri i Francës tha na e lini jetën ta jetojmë. Po jetojeni more si të duash ti, po ti të më vrasësh mua. Franca bombardonte pa pushim. Çfarë do ti thuash një personi që i kanë vrarë fëmijën.

Rakipi: Raka është kryeqyteti i Shtetit Islam dhe IS është një organizim i armatosur, me ushtri dhe po bombardohet ushtria.

Hysa: Atje po bombardohen civilë, kjo është e vërteta.

Rakipi: Në Paris sulmohet një teatër, vriten njerëz të paarmatosur, të pambrojtur. Ju jeni dakord që të ndodh kjo gjë.

Hysa: Thash që ishte kundërsulm. Tani atij ia lejon konventa ndërkombëtare që një ushtri që s’ka avionë ti ta sulmosh. Çfarë do tu kërkosh atyre që kanë humbur gjithçka, gruan dhe fëmijët.

Rakipi: Dhe ti e gjete këtë shpëtim te vrasja e njerëzve në teatër, hedhja në erë e aeroportit, hedhja në erë e metrosë.

Hysa: S’ka pasur zgjidhje tjetër.

Rakipi: Po ky nuk është terrorizëm?

Hysa: Po ato atje çfarë janë, bamirësi, humanizëm. Terrorizmin e ka filluar Perëndimi përpara, këta s’kanë bërë asgjë më shumë, vetëm sa i janë kundërpërgjigjur.

Rakipi: A më sjell një rast, kur perëndimorët vrasin dhe presin kokën e një civili.

Hysa: A nuk e vrau SHBA-ja Sadam Hyseinin në Irak.

Rakipi: Po ai është dënuar.

Hysa: Po edhe këta janë dënuar me gjykatë islame. Ne nuk e dimë se çfarë vendimesh kanë marrë gjykatat islame. Këto gjykata janë ndryshe nga gjykatat e tjera.

Rakipi: Ne kemi transmetuar filmin dhe kemi parë sesi funksionon ky shtet. Kemi parë se një njeri i armatosur u pret kokat njerëzve të tjerë.

Hysa: U pret kokat luftëtarëve me gjyq islam.

Rakipi: Si e kaloni ditën në burg?

Hysa: Mirë e kalojmë me shokët e dhomës. Dalim në ajrosje 3 orë në ditë, tani ka filluar, ka rreth një javë. Por, si do ta kalosh është burg.

Rakipi: Komunikoni me familjen?

Hysa: Komunikoj shumë rrallë se është shumë shtrenjtë.

Rakipi: A do ankimoni vendimin e dënimit?

Hysa: Jo, se ankimoj. S’më intereson. Shqipëria është vend i kaosit dhe padrejtësisë. Ne jemi dënuar për shkak të besimit, s’kemi bërë krim, për çfarë ta apeloj, cili është krimi.

Rakipi: Ç’mendim keni për Osama Bin Laden, Al-Kaeden, Al-Nusren?

Hysa: Një person që e ka mbyllur jetën, sdua të flas për të. Ka qenë njeri shumë i mirë, e vranë Amerikanët dhe e hodhën në det. Al Kaeda mendoj se është një grup luftarak që lufton për të drejtat e myslimanëve.

Rakipi: Ç’farë është xhihadi sipas jush dhe a duhet të bëhet luftë për xhihad?

Hysa: Xhihad kemi disa lloj, në radhë të parë ne kemi xhihad me veten tonë, që të luftojmë veset e këqija, pastaj kemi xhihad për tu mbrojtur nga agresorët. Pra, Bashari po i vret, perëndimi po i vret. Çfarë u ka ngelur atyre. Normale, ata do të vetëmbrohen, është gjëja më normale.

Rakipi: ISIS ka bërë masakra të mëdha në Siri. Ç’mendim keni për Lavdrim Muhaxherin?

Hysa: Se njoh personalisht, e di që lufton në Siri.

Rakipi: Çfarë nuk ju pëlqen nga mënyra e jetesës së Perëndimorëve?

Hysa: Unë kam qenë në Zvicër. Kanë jetën e tyre, smë pëlqen jeta e tyre. Unë bilës kam edhe vëllain në Amerikë. Ai jeton shumë mirë, nuk është mysliman. Kur vjen në Shqipëri, tek unë rri. Ne shkojmë shumë mirë, secili ka bindjen e tij.

Rakipi: Ç’është ky ndryshim i madh, ju jeni vëllezër keni dalë nga një bark.

Hysa: S’mund t’ia imponosh tjetrit besimin, ti duhet ti flasësh për fenë, atij akoma si ka ardhur udhëzimi prej Zotit. S’ke çfarë ti bësh.

Rakipi: Dhe ti mendoj se je zgjuar mirë në këtë botë prej fesë?

Hysa: Njerëzit mendojnë se ata që janë besimtarë janë terroristë, ky është problemi. Unë jam krenar për fenë time.

Rakipi: A të pëlqen të jetosh në një shtet ku zbatohet Sheriati?

Hysa: Normale. Kjo është e domosdoshme për çdo besimtar, që të emigrojë nga një vend ku nuk zbatohet sheriati në një vend ku zbatohet ligji i zotit.

Rakipi: A ke dëshirë të jetë Shqipëria një shtet i tillë?

Hysa: Unë kam qejf që të jetë e gjithë bota me sheriat.

Rakipi: Po kur presin kokat ata, ne duhet të kemi probleme këtu.

Hysa: Çdo gjë është me etapë. Nëse tjetri nuk e pranon islamin dhe duan që të jetojnë si të krishterë dhe çifut. Vazhdo jeto si i krishterë dhe çifut. Është e drejta e gjithsecilit.

Rakipi: Po ne që s’duam, çfarë të bëjmë, të ikim?

Hysa: Ti që s’do, s’do. Mund të rrish.

Rakipi: Po ata të heqin qafe.

Hysa: S’është e vërtetë, ju besoni se çfarë thonë mediat dhe nuk besoni se çfarë thonë ligjet e Zotit. Ligjet e Zotit nuk e lejojnë vrasjen e të krishterit dhe të çifutit. Ai që ka bërë këtë veprim ka shkelur ligjet e sheriatit. Njerëzit që nuk janë myslimanë, janë të krishterë apo çifutë paguajnë një taksë dhe ta vlerësosh me taksat e sotme është e papërfillshme. Është shumë e vogël. Ky është ligji islam, të jetosh në mbrojtjen time. Kur shteti islam të ketë luftë, ti s’do të jetosh. S’do të shkosh në luftë.

Rakipi: Po këta që vjedhin këtu, çdo të bëhet këtu?

Hysa: Ai që vjedh i pritet dora, është e thjeshtë, ka një masë të caktuar.

Rakipi: Politikanët do të ishin pa duar.

Hysa: Dora për ta është pak, këta janë hajdutë dhe e rropën popullin. Kur personi e përsërit vjedhjen, i priten të dyja duart. Këta kanë vjedhur miliona euro

Rakipi: Ç’mendoni për Amerikën dhe rolin e saj në Lindjen e Mesme?

Hysa: Amerikan është një shtet i padrejtë i cili ka mëse 20 vjet që po përndjek botën arabe.

Rakipi: Perëndimi, veçanërisht SHBA, ka një tërheqje jo të vogël nga Lindja e Mesme, dhe në përgjithësi nga hallet e botës.

Hysa: Po pse në Irak nuk është Amerika. A nuk doli Tony Bleair para gjashtë muajsh që tha ne kemi gabuar me Irakun.

Rakipi: A do të të pëlqente të kishe parti Islamike në Shqipëri?

Hysa: Nuk është koha. Janë shumë pak besimtarë që fokusohen në xhami.

Rakipi: Mendoni që ata që vrasin në emër të Allahut janë Mysliman?

Hysa: Normale që mysliman janë.

Rakipi: Do të ishe i gatshëm të vdisje për kauzën që beson?

Hysa: Normale, besoj se sipas viteve që kam marrë, në burg do të vdes. Nuk ka diçka më të bukur sesa ta japësh jetën për Allahun, për Zotin tënd.

Rakipi: Kush mendon se duhet të jetë roli i gruas në shoqëri?

Hysa: Perëndimi ka probleme më të mëdha se bota arabe. Zhveshja, lakuriqësia, prostitucioni. Homoseksualiteti.

Rakipi: Ju i vrisni me gurë këta.

Hysa: Si vrasim ne, i vret ligji i Allahut këta.

Rakipi: A është e aftë një grua të drejtoje shtetin?

Hysa: Jo, nuk është e aftë.

Rakipi: Ç’mendon për qeverisjen tonë?

Hysa: Mendoj se qeveritë e 25 viteve të fundit kanë qenë hajdute. Tradhtare.

Rakipi: Si ka qeverisur Sali Berisha? Po Edi Rama?

Hysa: Më mirë sesa Edi Rama. S’bëhet fjalë. Ky (Edi Rama) është duke qeverisur, po si është duke qeverisur. Se shikon që qindra mijëra njerëz ikin nga Shqipëria, se nuk kanë çfarë të hanë.

Rakipi: Dukesh pak i djathtë?

Skam lidhje me asnjë parti. Kam qejf të jem i lirë. Në votime kam shkuar shumë kohë më para.

Rakipi: Më përshkruaj me pak fjalë Shqipërinë siç e do ti?

Hysa: Unë s’dua të jetoj me pak fjalë në Shqipëri. Nëse më japin mundësinë të largohem, do iki. Problemi është përse shteti i mban njerëzit këtu. A jemi ne ekstremistë? Të ikim ne ekstremistët dhe të rrini rehat ju. Ata na kanë bllokuar ne, ata që kanë ikur treçereku janë vrarë. Lërini të ikin dhe të jetojmë jetën.

Rakipi: Ku do të shkosh?

Hysa: Në Siri.

Rakipi: Pse nuk ike më parë?

Hysa: Ishin bllokua rrugët, janë kthyer shumë njerëz në aeroport.

Rakipi: Çmendon për ateistet?

Hysa: Ateistët janë mosbesimtarë. Vendimi është të iki nga Shqipëria.

Rakipi: Ta zëmë se Shqipëria u bë Sheriat dhe unë që jam ateist, çfarë do të bëhet me mua?

Hysa: Unë do të ikja nga Shqipëria. Ti, jeto në Shqipëri.

Rakipi: Nëse do të kishe mundësi, çfarë do ndryshojë në këtë komunitet?

Hysa: Të gjithë ata hajdutë që janë aty brenda. Në 2010, ti nuk e di se çfarë na bëmë në komunitetin mysliman.

Rakipi: Folëm se ju keni një vëlla në SHBA, që është krejt ndryshe nga ju dhe s’ka lidhje me fenë. A nuk të duket që ju jeni shumë i radikalizuar në atë që po bëni, shumë ekstremist.

Hysa: Pse jam radikal unë?

Rakipi: Në të gjitha veprimet që keni bërë.

Hysa: Jo s’është e vërtetë, unë jam mesatar.

Rakipi: Ti je pa kthim në këtë rrugë.

Hysa: Unë fenë time po zbatoj, asgjë më shumë. Ti më lër jetën tima ta jetoj ashtu siç dua unë, çfarë i kam bërë unë shtetit shqiptar, çfarë krimi kam bërë.

Rakipi: Çfarë do ti thoshit familjes tuaj?

Hysa: Kam një mesazh në radhë të parë për familjen që të bëj durim se nuk dihet se çfarë ka thënë Zoti. Nëse Zoti ka caktuar të dalë, do të dalë. Dhe një mesazh kisha për besimtarët, të jenë të kujdesshëm, të mos bien pre e provokimeve, pasi kam frikë se duan të provokojnë luftë. Shqipëria është vend i varfër, ia kam thënë edhe trupit gjykues, mos provokoni luftë, na lini të lirë dhe të jetojmë jetën tonë, ose na lini të ikim dhe ju jetojeni jetën siç ta doni ju.

Rakipi: Bujar të falënderoj që folët me mua në emisionin “Të Paekspozuarit”.

Kthehu