• |
ide | kryesore

Komisionerja e KE: Të shqetësuar për ngjarjet në Shqipëri! Autoritetet të tregojnë përmbajtje

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit

“Autoritetet shqiptare duhet të tregojnë vetpërmbajtje në menaxhimin e demonstratave dhe të sigurojnë hetime të hollësishme, të pavarura dhe efektive për të gjitha pretendimet e përdorimit të tepruar të forcës”, tha komisionerja e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatović në një deklaratë sot, duke shprehur shqetësimin për përshkallëzimin e përplasjet midis policisë dhe protestuesve pas vrasjes të një të riu nga policia gjatë ores policore javën e kaluar. “Përdorimi joproporcional i forcës është raportuar gjithashtu në lidhje me demonstratat e tjera që u zhvilluan në Shqipëri në fillim të këtij viti,” shton ajo.


“Masat ndaj pandemisë COVID-19 nuk u japin autoriteteve “çek te bardhe” për të përdorur forcën ne menaxhimin e grumbullimeve ,” thotë komisionerja. Në këtë kontekst, ajo vë në dukje përdorimin e topave të ujit, pepper spray dhe mjete të tjera që kanë çuar në plagosjen e disa protestuesve dhe ndalime në shkallë të gjerë, përfshirë fëmijët. “Ndërsa e drejta për mbledhje paqësore mund të kufizohet për të mbrojtur shëndetin publik, autoritetet duhet të mbështesin parimet e domosdoshmërisë dhe proporcionalitetit në të gjitha rrethanat. Prandaj, ndalimet ne parim i grumbullimeve publike dhe shpërndarja e demonstratave për të vetmen arsye se ato shkelin rregullat e masave kufizuese , pa marrë në konsideratë perdorimin e mjeteve te tjera, duhet të shmangen. Policia duhet gjithashtu të bëjë dallimin midis individëve të përfshirë në dhunë dhe atyre që demonstrojnë në mënyrë paqësore dhe të përmbahen nga përdorimi i rëndë ose pa kriter i forcës. Për më tepër, çdo ndalim i fëmijëve duhet të kryhet vetëm si një masë e fundit dhe duhet të respektojë plotësisht të drejtat e tyre procedurale, duke përfshirë të drejtën për t’u pyetur vetëm në prani të një avokati ose njërit prej prindërve ose kujdestarëve të tyre. “


Komisionerja rithekson që menaxhimi i demonstratave duhet të bazohet në komunikim dhe bashkëpunim me organizatorët dhe pjesëmarrësit në demonstrata dhe duhet të synojë në de-përshkallëzimin e tensioneve. “Eshtë thelbësore të sigurohet që oficerët e policisë që veprojnë në kontekstin e demonstratave të marrin trajnim të specializuar në menaxhimin e grumbullimeve dhe përdorimin proporcional të forcës.” 

Autoritetet duhet në çdo kohë të demonstrojnë tolerancë zero ndaj zyrtarëve të zbatimit të ligjit të përfshirë në përdorimin e tepruar të forcës, të cilët duhet të identifikohen, të sillen para drejtësisë dhe të sanksionohen në përputhje me praktikën gjyqësore përkatëse të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe Udhëzimet për Çrrënjosjen e Mosndëshkimi për shkeljet serioze të të drejtave të njeriut miratuar nga Komiteti i Ministrave i Këshillit të Evropës në 2011. Veshja e etiketave të dukshme të identifikimit ndihmon në sigurimin e përgjegjësisë. Për më tepër, personat që pretendojnë të jenë viktima të sjelljes së keqe të policisë duhet të jenë në gjendje të paraqesin një ankesë për të marrë dëmshpërblim.

Duke vënë në dukje se shumica e personave të ndaluar janë liruar, komisionerja u bën thirrje autoriteteve të shpejtojnë lirimin e çdo protestuesi paqësor të mbetur që mund të jetë akoma në paraburgim.

Së fundmi, komisionerja është e shqetësuar për ndalimin dhe sulmet e pretenduara ndaj disa gazetarëve që mbulojnë demonstratat. “Sulmet ndaj gazetarëve përbëjnë një shkelje serioze të lirisë së shtypit dhe të drejtës për tu informuar. Autoritetet duhet të sigurojnë që gazetarët mund të vazhdojnë të informojnë qytetarët pa frikë nga kërcënimet ose aktet e dhunës ”.3 Comments

  1. SI KOFINI PAS TE VJELAVE …. MBASI E BETE TE DESHTOI PROTESTA ME DEKLARIMET TUAJA TE MEPARSHME , TANI NA THONI SE KY E TEPROI PAAAAK FARE . KY EDHE SOT NUK PO I LE REHAT KALAMAJT NEPER SHKOLLA , EDHE GAZETARET CA PO I BLEN E CAVE PO JU BENE PRESION EDHE TENDERAT SHUMEMILIARDESHE PO I BENE . KY PALLOSH NUK NJEH GJUHE TJETER PERVEÇ DHUNES .
    KUJTON SE KA CA POLICE E CA SERVILA ME VETE E MUND TE BEJE ÇA TE DOJE .
    DHUNA KERKON DHUNE , GOZHDA DEL ME GOZHDE.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *