• |
ide | kryesore

Arsyeja përse duhet aktivizuar “airplane mode” kur fluturoni

-Instant, F1, Stil
Arsyeja


Arsyeja përse duhet aktivizuar “airplane mode” kur fluturoni. Të gjithë e dimë rutinën përmendësh: “Ju lutemi sigurohuni që sediljet tuaja të jenë në pozicionin e drejtë, tavolinat të vendosura pas sediljes, xhamat e dritareve janë lart, laptopët të ruhen në kanatet e sipërm dhe pajisjet elektronike të vendosen në modalitetin e fluturimit.”

Tani, katër të parat janë të arsyeshme, apo jo? Hijet e dritareve duhet të ngrihen në mënyrë që të mund të shohim nëse ka ndonjë emergjencë, si zjarri. Tavolinat duhet të mbyllen dhe sediljet duhet të vendosen drejt, në mënyrë që të mund të dalim shpejt nga rreshti. Laptopët mund kthehen në t% dëmshëm në rast urgjence, pasi xhepat e pasmë të sediljeve nuk janë mjaftueshëm të fortë për t’i mbajtur ato.

Dhe telefonat celularë duhet të vendosen në modalitetin e fluturimit, në mënyrë që të mos shkaktojnë një emergjencë për aeroplanin, apo jo? Epo, varet kë pyet.

Arsyeja

Teknologjia ka përparuar shumë

Navigimi dhe komunikimi i aviacionit mbështetet në shërbimet e radios, të cilat janë koordinuar për të minimizuar ndërhyrjet që nga vitet 1920.

Teknologjia dixhitale në përdorim është shumë më e avancuar se disa nga teknologjitë më të vjetra analoge që kemi përdorur edhe 60 vjet më parë. Hulumtimet kanë treguar se pajisjet elektronike personale mund të lëshojnë një sinjal brenda të njëjtit brez frekuencash si sistemet e komunikimit dhe navigimit të avionit, duke krijuar atë që njihet si ndërhyrje elektromagnetike.
Por në vitin 1992, Autoriteti Federal i Aviacionit i SHBA dhe Boeing, në një studim të pavarur, hetuan përdorimin e pajisjeve elektronike në ndërhyrjet e avionëve dhe nuk gjetën probleme me kompjuterët ose pajisje të tjera elektronike personale gjatë fazave jo kritike të fluturimit. (Ngritjet dhe uljet konsiderohen si faza kritike.)

Komisioni Federal i Komunikimeve i SHBA-së filloi gjithashtu të krijojë breza të rezervuar të brezit të frekuencave për përdorime të ndryshme, të tilla si telefonat celularë dhe navigimi dhe komunikimi i avionëve, në mënyrë që të mos ndërhyjnë me njëri-tjetrin. Qeveritë në mbarë globin zhvilluan të njëjtat strategji dhe politika për të parandaluar problemet e ndërhyrjes në aviacion. Në BE, pajisjet elektronike janë lejuar të qëndrojnë të ndezura që nga viti 2014.

Lexo Edhe:

Fotot që tregojnë shkatërrimin e aeroplanit më të madh në botë në Ukrainë

2.2 miliardë pasagjerë

Pse atëherë, me këto standarde globale në fuqi, industria e aviacionit ka vazhduar të ndalojë përdorimin e telefonave celularë?

Wirless Network janë të lidhura me një sërë kullash; rrjetet mund të mbingarkohen nëse pasagjerët që fluturojnë mbi këto rrjete tokësore përdorin të gjithë telefonat e tyre. Numri i pasagjerëve që fluturuan në vitin 2021 ishte mbi 2.2 miliardë, dhe kjo është gjysma e numrit të pasagjerëve të vitit 2019.

Sigurisht, kur bëhet fjalë për rrjetet celulare, ndryshimi më i madh në vitet e fundit është kalimi në një standard të ri. Rrjetet aktuale me valë 5G, të dëshirueshme për transferimin e të dhënave me shpejtësi më të lartë, kanë shkaktuar shqetësim për shumë njerëz brenda industrisë së aviacionit.

Gjerësia e brezit të frekuencës së radios është e kufizuar. Industria e aviacionit thekson se spektri i gjerësisë së brezit të wirless nwtwork 5G është jashtëzakonisht afër spektrit të gjerësisë së brezit të rezervuar të aviacionit, i cili mund të shkaktojë ndërhyrje në sistemet e navigimit pranë aeroporteve që ndihmojnë në uljen e avionit.

Në fund të fundit, nuk mund të anashkalohet “tërbimi” i ajrit

Shumica e linjave ajrore tani u ofrojnë klientëve shërbime Wi-Fi që janë ose me pagesë ose falas. Me teknologjitë e reja Wi-Fi, pasagjerët teorikisht mund të përdorin telefonat e tyre celularë për të bërë thirrje gjatë fluturimit.

Përdorimi i telefonave gjatë fluturimit nuk dëmton aktualisht aftësinë e avionit për të operuar. Por ekuipazhet e kabinës mund të preferojnë të mos vonohen në ofrimin e shërbimit gjatë fluturimit për të gjithë pasagjerët, ka shumë njerëz për t’u shërbyer.

Megjithatë, teknologjia 5G po cenon gjerësinë e brezit të radios të sistemeve të navigimit të avionëve; do të na duhen më shumë kërkime për t’iu përgjigjur pyetjes 5G në lidhje me ndërhyrjen në navigimin e avionëve gjatë uljeve. Mos harroni se kur po diskutojmë dy fazat më kritike të fluturimit, ngritjet janë fakultative, por uljet janë të detyrueshme.

©LAPSI.AL
CNN


Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *