• |
ide | kryesore

Raporti i BE për drogërat: Rritje e madhe trafiku dhe cilësie, treg rekord 30 miliardë eurosh

Arkiva, Kryesore, Lajme

Bashkimi Europian nxorri sot raportin për drogërat. Gjetjet kryesore lidhen me rritjen e trafikut të drogërave të forta në kontinent.


Ka qenë Komisionerja e BE për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson, e cila përmblodhi disa fakte në fjalën e saj për raportin. Fakte si rruga e Ballkanit është furnizuesja kryesore e heroinës në BE, apo se përdorimi i drogërave po rritet eksponencialisht, vit pas viti. (Raporti më poshtë)


Komisionerja thekson edhe se droga në Europë është bërë mjaft shqetësuese, një treg 30 miliardë eurosh. Dhe fitimet qarkullojnë në banka dhe grupet e krimit të organizuar po fuqizohen duke blerë njerëz dhe duke blerë fuqi. E kështu krimi i organizuar minon shoqërinë dhe demokracise tonë, u shpreh Johansson.

“Në fillim të pandemisë, furnizimi me drogëra ra. Në disa shtete anëtare që kjo solli dhe një rritje të dhunshme të kriminalitetit. Njerëzit filluan të përdorin droga të ndryshme dhe më të fuqishme. Grupet e krimit të organizuar shpejt u adaptuan dhe gjetën modele të reja biznesi. Pavarësisht bllokimit, pavarësisht kufijve të mbyllur, pavarësisht kufizimeve për njerëzit që largohen nga shtëpitë e tyre, trafikantët e drogës gjetën mënyra për të shpërndarë drogë te klientët e tyre.

Kur kriminelët gjejnë mënyra të reja dhe përshtaten, zbatuesit e ligjit nuk mund të mbeten prapa. Inteligjenca që ofron Agjencia e Drogës do të na ndihmojë të qëndrojmë një hap përpara. Ju vini në dukje trendet në raportin tuaj. Policia po kap dërgesat e mëdha të drogës. Kjo tregon se trafikantët po depërtojnë në zinxhirët e furnizimit të ligjshëm të mallrave dhe në porte të mëdha.” – u shpreh Johannson, e cila thekson se problemi i kokainës dhe heroinës në Evropë po përkeqësohet.

“Vitin e kaluar policia kapi 181 ton kokainë, në 110,000 aksione – më shumë se kurrë më parë. Sasia e heroinës së kapur është gati dyfishuar. Evropa është gjithashtu gjithnjë e më shumë një prodhuese e drogave sintetike, si MDMA. Në tërësi: ky raport tregon se drogat e paligjshme mbeten një kërcënim për shëndetin dhe sigurinë e qytetarëve të BE-së. Ndonjëherë njerëzit më pyesin: pse doni të luftoni trafikimin e drogës kaq keq? Çfarë rëndësie ka, nëse njerëzit bëjnë disa droga? Unë do t’ju tregoj pse ka rëndësi.

Droga nuk është vetëm një kërcënim i sigurisë por edhe një kërcënim shëndetësor. Mijëra evropianë vdesin nga mbidozimet çdo vit. Mbi një milion marrin trajtim për abuzimin e substancave. Ku ka drogë, shpesh ka edhe armë, krim të dhunshëm dhe vrasje.” – shtoi komisionerja. Sipas Ylva Johansson, me 30 miliardë euro në vit, tregtia e paligjshme e drogës është tregu më i madh kriminal në Bashkimin Evropian.

Raporti i Drogave EMCDDA 2020

Gjetjet kryesore:

  1. Në vitin 2018, sasia e rrëshirës (resin) së kanabisit e sekuestruar në Bashkimin Evropian u rrit në 668 ton nga 468 ton në 2017
  2. Sasia e kokainës së kapur në Bashkimin Evropian arriti nivelet më të larta të regjistruara ndonjëherë në 2018, duke arritur në 181 ton (138 ton në 2017).
  3. Në 2018 sasia e heroinës së kapur në Bashkimin Evropian u rrit në 9.7 ton, nga 5.2 ton në 2017, kryesisht për shkak të konfiskimeve të mëdha individuale të bëra në portin e Anversës.

I – Konfiskimet e kanabisit: sasia e rrëshirës së kanabisit rritet, sasia e hashashit luhatet 

– Në vitet e fundit, tendenca në vëllimin e konfiskimeve ka qenë në rritje. Pas një rënieje në 2015, sasia e kanabisit bimor të sekuestruar ka qenë luhatur në shumë vende.

– Rritja e përgjithshme midis 2016 dhe 2017, kryesisht për shkak të rritjeve të raportuara në Greqi, Spanjë dhe në veçanti në Itali, nuk u mbështet në 2018.

– Sidoqoftë, një numër vendesh që zakonisht kapnin sasi të vogla të kanabisit bimor treguan rritje të konsiderueshme në 2018. Një shembull është Belgjika, ku sasia e kapur prej 17.3 tonë ishte 18 herë më shumë se ajo në vitin e kaluar.

Konfiskimet 339,000 në BE + 2 dhe 318,000 vetëm në BE

Sasia 702 tonë në BE + 2 668 ton vetëm në BE

——-

II – Konfiskimet e kokainës arrijnë nivele rekord 

– Në 2018 numri i konfiskimeve të kokainës dhe sasia e sekuestruar në Bashkimin Evropian arriti nivelet më të larta të regjistruara ndonjëherë, me më shumë se 110 000 konfiskime të kokainës të raportuara, që arrinin në 181 ton.

– Sasia e kokainës së kapur tejkaloi rekordin e mëparshëm, nga 2017, me më shumë se 42 tonë (shih Figurën 6).

– Belgjika (53 tonë), Spanja (48 ton) dhe Hollanda (40 tonë) së bashku përbënin 78% të sasisë së përgjithshme të sekuestruar në BE-së në 2018, por sasi të mëdha u raportuan gjithashtu nga Franca (16.3 ton), Portugalia (5.5 ton) dhe Italia (3.6 tonë).

-… pastërtia e kokainës ka qenë në një trend rritës gjatë dekadës së kaluar dhe në 2018 arriti një nivel 44% më të lartë se viti indeksues i vitit 2008. Gjatë së njëjtës periudhë, çmimi me pakicë i kokainës ka mbetur i qëndrueshëm. Të konsideruara së bashku me të dhënat e konfiskimit, këta tregues sugjerojnë se disponueshmëria e kokainës në Evropë është në një nivel të paparë.

Konfiskimet 116.000 në BE + 2 dhe 110.000 vetëm në BE

Sasia 182.4 tonë në BE + 2 dhe 180.8 ton vetëm në BE

——-

III – Sasia e heroinës së kapur brenda Bashkimit Evropian dyfishohet 

– Heroina hyn në Evropë përgjatë katër rrugëve kryesore të trafikimit, nga të cilat rruga Ballkanike konsiderohet si më e rëndësishmja.

– Që atëherë, konfiskimet në Bashkimin Evropian janë stabilizuar kryesisht, me 37 000 konfiskime të raportuara në 2017 dhe 2018. Sidoqoftë, sasia e kapur në Bashkimin Evropian në 2018 u rrit në 9.7 ton, nga 5.2 ton në 2017, kryesisht për shkak të konfiskime të mëdha individuale të bëra në portin e Anversës (Belgjikë)

Konfiskimet 56.000 në BE + 2 (36.000) vetëm në BE

Sasia 28.3 ton në BE + 2 (9.7 ton vetëm në BE)

2 Comments

  1. Sali Berisha: ndyrësirë, qelbësirë, orgji, kërmë, lëtyrë, vrasës, narkotrafikant, drogaxhi, hajdut… janë fjalët më të përdorura prej tyre.

    Sali Berisha, një mjek i djallëzuar zemre e di mirë se materiali i servirur si ushqim për njerëz që mendojnë nga mesi e poshtë, pra me instikte, u ngjall frikën kundërshtarëve politikë. Prandaj, duke nisur që me shkrimet anonime në RD-në e viteve ’90 e deri më sot sa ishte në Kuvend, nëpër media e rrjete sociale, u ofron militantëve dhe të ngjashmëve çorbën që e kanë dëshirë ta mbllaçisin e ta përshtyjnë edhe më fort se ai.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu