• |
ide | kryesore

Skandal në Katar 2022, The Guardian denoncon: “Më shumë se 6.500 migrantë kanë humbur jetën në kantiere”

-Instant, F1, Sport

Më shumë se 6,500 punëtorë kanë humbur jetën në 11 vjet – një mesatare prej 12 në javë – gjatë ndërtimit të stadiumeve të Kupës së Botës 2022 në Katar. Bëhet fjalë për një mesatare prej 12 vdekjesh në javë dhe ky fakt është denoncuar nga një hetim i The Guardian, i cili zbuloi kasaphanën së bashku me fondacionin Humanity United. Burimet janë qeveritare.


SHIFRAT ZYRTARE — Sipas komitetit organizator të Katar 2022, në të vërtetë janë 37 vdekjet mes punëtorëve që lidhen drejtpërdrejt me ndërtimin e stadiumeve, 34 në aksidente “që nuk lidhen me punën”. Por duke parë statistikat e vendit gjatë 10 viteve të fundit, del se punëtorët migrantë që vdiqën në vend në dekadën e fundit janë shumë më tepër: 2,711 nga India, 1,018 nga Bangladeshi, 1,641 nga Nepali dhe 557 nga Sri Lanka; dhe në mënyrë specifike dëshmohet se 5,927 punëtorë migrantë vdiqën në periudhën 2011-2020. Këtyre u shtohen ato të siguruara nga ambasada pakistaneze në Katar, e cila raportoi vdekjen e 824 bashkëqytetarëve. E ka migrantë nga vende të tilla si Kenia dhe Filipinet, të dhënat e të cilave nuk dihen.


PROJEKTI – Në funksion të Kupës së Botës 2022 në Katar, 7 stadiume të reja dhe infrastruktura të tjera kryesore janë duke u kompletuar si rrugë, sisteme transporti publik, hotele, një aeroport dhe madje edhe një qytet artificial, Lusail, i cili do të presë 250,000 banorë dhe do të jetë selia e ngjarjes. Nick McGeehan, drejtor i Projekteve FairSquare që mbron të drejtat e punëtorëve në Gji, kujtoi se regjistrat e vdekjeve në Katar nuk japin detaje në lidhje me punësimin ose vendin e punës, por shumë prej tyre ka të ngjarë të përfshijnë njerëz të punësuar në zhvillimin e këtij projekti monumental. Sipas dokumenteve të marra nga Guardian, 69% e këtyre vdekjeve ndodhën thjesht nga “vdekja natyrore”, shpesh u atribuohet dështimit të zemrës ose krizës akute të frymëmarrjes. Një shifër që rritet në 80% midis indianëve. Përfundime që ratifikohen pothuajse gjithmonë pa bërë autopsi ose hetime të mëtejshme.

PËRGJIGJIA — Katari hedh poshtë akuzat duke argumentuar se numri i vdekjeve është proporcional me madhësinë e fuqisë punëtore migrante të vendit dhe se janë llogaritur edhe vdekjet e emigrantëve që kanë jetuar në vend për shumë vite. Komiteti organizator i Kupës së Botës, duke iu përgjigjur pyetjes në lidhje me vdekjet në projektet e stadiumeve, u përgjigj se ai ishte “thellësisht i keqardhur për tragjeditë e ndodhura” dhe pretendoi “që kishte ruajtur transparencën e plotë mbi çështjen”, “duke kundërshtuar saktësinë e numrit të punëtorëve të vdekur në projektet tona”. Një pozicion që i është bashkuar edhe Fifa, organi më i rëndësishëm i futbollit në botë: “Frekuenca e aksidenteve në vendet e ndërtimit të Kupës së Botës ishte e ulët krahasuar me projektet e tjera të mëdha të ndërtimit në të gjithë botën”. Por pa specifikuar se cilat.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu