• |
ide | kryesore

Veprat e famshme të artit huazohen për herë të parë

-Instant, F1, StilGaleria Kombëtare do të dërgojë 12 nga kryeveprat e saj më të mira në MB për 200 vjetorin e saj.

Ekspozita të njëkohshme do të hapen më 10 maj 2024 në 12 institucione, duke vendosur më shumë se gjysmën e popullsisë brenda një ore nga një prej kryeveprave.Disa nga pikturat nuk janë huazuar kurrë më parë nga galeria.

Planet për 200 vjetorin  përfshijnë gjithashtu një shfaqje të suksesshme të Van Gogh, krijimin e një galerie të re dixhitale për ta bërë koleksionin të aksesueshëm në të gjithë botën  dhe një rinovim të sitit të Galerisë Kombëtare në sheshin Trafalgar të Londrës.Artisti fitues i çmimit Turner, Jeremy Deller, është ngarkuar të krijojë një vepër që feston 200 vjet të artit publik.Do të ketë gjithashtu një njoftim “surprizë”  në lidhje me një nga veprat më të famshme të Galerisë Kombëtare, Luledielli të Van Gogut.

Sekretarja e Kulturës, Nadine Dorries tha se arti është “për të gjithë ne që ta ndajmë, jo vetëm për ata pak të privilegjuar”.

“Ne e kemi humbur kontaktin me atë ide të veçantë gjatë viteve, por është diçka që Galeria Kombëtare e kupton vërtet dhe është çështja qendrore që më udhëheq mua si sekretare e kulturës,” tha ajo. “Dua që të gjithë të kenë akses në artin dhe kulturën tonë të klasit botëror, pavarësisht se kush janë apo nga kanë ardhur.”

Galeria Kombëtare u krijua pothuajse 200 vjet më parë nga Parlamenti për të krijuar një koleksion pikturash për përdorim nga publiku. Por për pjesën më të madhe të dy shekujve të fundit, e vetmja mënyrë që publiku mund ta shihte artin ishte personalisht në Londër.

I gjithë koleksioni është zhvendosur vetëm një herë, për ta mbrojtur atë nga bombat gjermane dhe jo për t’u angazhuar me një audiencë më të gjerë. Në Luftën e Dytë Botërore, pikturat u transportuan në vende të përkohshme në Uells përpara se të gjitha 2000 fotografitë të fshiheshin në një ish gurore në Snowdonia për t’u ruajtur.

12 thesaret kombëtare
A Young Woman standing at a Virginal – Vermeer
The Supper at Emmaus – Caravaggio
The Toilet of Venus – Velázquez
The Fighting Temeraire – JMW Turner
The Water-Lily Pond – Monet
Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria – Artemisia Gentileschi
The Umbrellas – Renoir
The Hay Wain – Constable
Whistlejacket – Stubbs
Venus and Mars – Botticelli
The Wilton Diptych – unknown
Self Portrait at the Age of 34 – Rembrandt/Lapsi.al

Richard II presented to the Virgin and Child by his Patron Saint John the Baptist and Saints Edward and Edmund ('The Wilton Diptych') (about 1395-9) is the second work going on loan for the first time

Inmates in a women's prison had the chance to see Artemisia Gentileschi's Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria (about 1615-17), when it went on tour in 2018Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *