• |
ide | kryesore

Çfarë simbolizon Halloween

Paparazzi, Slider

Kostume të frikshme, kunguj të ndriçuar dhe fantazma… këto janë disa simbolet e festës së Halloween.
Por si lindi kjo festë e frikshme dhe çfarë simbolizon?
Halloween mbahet çdo vit më 31 tetor dhe i ka rrënjët tek traditat e vjetra evropiane. Filloi me festivalin e lashtë kelt të Samhainit, kur njerëzit do të ndiznin zjarre të mëdha dhe do të vishnin kostume për të shmangur fantazmat.
Dita e Gjithë Shenjtorëve përfshinte disa nga traditat e Samhainit. Mbrëmja e parë ishte e njohur si ‘All Eve Hallows’, dhe më vonë si Halloween.
Me kalimin e kohës kjo festë ka evoluar në të gjithë botën, njerëzit vazhdojnë të hyjnë në sezonin e Halloween-it me tubime, kostume dhe trajtime të ëmbla.


ORIGJINA E VJETËR E HALLOWEEN:

Origjina e Halloween daton në festivalin e lashtë Keltik të Samhain.
Keltët, që jetonin 2,000 vjet më parë në zonën që tani është Irlanda, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca veriore, festuan vitin e tyre të ri më 1 nëntor.
Kjo ditë shënonte fundin e verës, korrjen dhe fillimin e dimrit të errët, dimrit të ftohtë, në një kohë të vitit që shpesh shoqërohej me vdekjen e njerëzve.
Keltët besonin se në natën para vitit të ri, kufiri ndërmjet botës së të gjallëve dhe të vdekurve u bë i paqartë. Në natën e 31 tetor ata festuan Samhain, kur besohej se fantazmat e të vdekurve u kthyen në tokë.
Përveç shkaktimit të telasheve dhe të dëmtimeve të të lashtave, Keltët mendonin se prania e shpirtrave të botës tjetër e bënte më të lehtë për priftërinjtë keltë të bënin parashikime për të ardhmen.
Për një popull plotësisht të varur nga bota e paqëndrueshme natyrore, këto profeci ishin një burim i rëndësishëm si rehati dhe drejtim gjatë dimrit të gjatë e të errët.
Për të përkujtuar ngjarjen, druidët ndërtonin zjarrfikëse të mëdha të shenjta, ku njerëzit u mblodhën për të djegur të korrat dhe kafshët si sakrifica të hyjnive keltike.
Gjatë kremtimit, keltët mbanin veshur kostumet, të cilat zakonisht përbëheshin nga krerët e kafshëve dhe lëkurat, ku dhe përpiqeshin ti tregonin fatin e njëri-tjetrit.
Kur kremtimi mbaronte, ata rregullonin zjarret e tyre, të cilat i kishin shuar më parë atë mbrëmje.Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *