• |
ide | kryesore

‘The Mad Women’s Ball’, eksploron një epokë të errët të historisë mjekësore

-Instant, F1, Paparazzi

Është një përrallë aq e vjetër sa koha, Një grua nuk do t’iu përshtatet normave shoqërore, nocioneve tradicionale të feminitetit ose asaj që pritet prej saj dhe hidhet poshtë si e sëmurë. Ajo konsiderohet histerike. Dhe, si e tillë, ajo mbyllet, digjet në kunj, fshihet ose vendoset nën kontrollin e supozuar më të qëndrueshëm të burrave.


Është luajtur në jetën reale, si dhe në libra të panumërt, shfaqje televizive dhe filma. Tipari origjinal francez i Amazon ‘The Mad Women’s Ball’, i cili u shfaq premierë në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Toronto dhe në Amazon Prime, është shtesa më e fundit në kanun.


Drejtuar dhe skenarizuar nga Melanie Laurent, dhe bazuar në romanin e Viktoria Mas me të njëjtin emër, drama e kostumeve të pasura kinematografike ndjek historinë e Eugénie Cléry (Lou de Laâge), një vajze franceze që jetonte në Belle Époque Paris në 1885. Eugénie është e zgjuar, një lexuese e zjarrtë dhe një personazh rebel me një interes për spiritualizmin. Ajo gjithashtu sheh njerëz të vdekur.

Mospërfillja e saj ndaj konventës dëshmon shumë për familjen e saj. Kundër vullnetit të Eugénie, dhe zemërimit të vëllait të saj (Benjamin Voisin), babai i saj François (Cédric Kahn) e angazhon atë në një klinikë neuro-psikiatrike, spitalin famëkeq-dhe të vërtetë-Spitalin Pitié-Salpêtrière. Është një institucion ku gratë që konsiderohen të papërshtatshme për jetën publike do të “shtrohen” dhe do t’i nënshtrohen mbikëqyrjes klinike dhe trajtimeve eksperimentale të udhëhequra nga pioneri i famshëm i neurologjisë Dr. Charcot (Grégoire Bonnet).

Këtu, Eugénie e gjen veten midis grave të tjera “të çmendura”, shumë prej të cilave janë shtyrë në gjendje depresive ose psikotike nga të njëjtët burra që pretendojnë se po kujdesen për to.Aty është Louise (Lomane de Dietrich), e cila u dërgua në azil pasi foli për xhaxhain e saj abuzues seksual, vetëm për t’u ngacmuar nga një prej mjekëve; Marguerite (Lauréna Thellier), një ish -xhepiste dhe punëtore seksi që “vuan” nga shpërthimet e zemërimit; dhe Therese, një grua e moshuar e cila u soll në spital pasi e shtyu burrin e saj në lumin Seine.

Pavarësisht nëse janë të sëmurë mendorë ose thjesht viktima të traumave, abuzimeve ose shfrytëzimeve, pacientët trajtohen si objekte që duhen nxitur dhe studiuar, duke vënë në pah misogjininë e neuroshkencës së hershme dhe mjekësisë në përgjithësi. (Ndërsa koncepti i “histerisë” u shfaq në periudhën mesjetare, ai u bë i spikatur në mjekësinë dhe kulturën evropiane në shekullin XIX.)

Një nga shfaqjet më të hapura të filmit të këtij çnjerëzimi – ‘The Mad Women’s Ball’ – bazohet në një ngjarje aktuale ku, vetëm për një natë, shtresat e larta të shoqërisë franceze u ftuan të shikojnë banorët e klinikës të veshur zbukurimet e tyre.

Ndërsa është vënë nën kujdesin e infermierit të sanatoriumit Geneviève (i luajtur nga vetë regjisorja Laurent), Eugénie përpiqet të përshtatet me jetën në Salpêtrière. Ajo është e bindur se nuk i përket institucionit, megjithëse ngadalë pyet se çfarë dhe kush saktësisht, është i çmendur: shoqet e saj të burgosura brenda, ose ata jashtë, duke ushtruar kontroll dhe duke mos treguar empati?

Kur shpirti i motrës së vdekur të një infermiere fillon të komunikojë me Eugénie, edhe Geneviève fillon të pyesë se ku qëndron çmenduria dhe nëse një botë përtej asaj të prekshme mund të jetë e mundur në fund të fundit.

Mënyra se si Laurent portretizon këtë heshtje të imponuar është një nga aspektet më bindëse të filmit. Skenat e përqendruara në përvojën e pacientëve femra në institucionin patriarkal dhe sistemin e tij distopian të shtypjes janë ndër më të mprehtat dhe më zemërueset e prodhimit dhe një kujtesë e pakëndshme se si kultura jonë ka demonizuar prej kohësh “gruan histerike”.

Por ‘The Mad Women’s Ball’, gjithashtu shkakton një lloj tjetër negocimi etik për shikuesin. Me gjithë mendjen e saj të shpejtë, aftësia e Eugénie për të folur me të vdekurit është e vështirë të kuptohet për këdo që e vlerëson shkencën mbi besimin. Në letër, ajo nuk është “mirë”, megjithatë ta quash të çmendur nuk duket as e përshtatshme. Ky dualitet e bën personazhin e saj – dhe filmin – edhe më sfidues, pasi na kërkohet të luftojmë me atë racionale dhe irracionale, të pranueshme dhe të botës tjetër.

©LAPSI.AL

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu