• |
ide | kryesore

Deklarata/ Ish-liderët e Ballkanit kundër idesë së Thaçit dhe Vuçiçit

Lajme, Të fundit

Në një konferencë rajonale në Shkup të titulluar “Integrimet europiane në udhëkryq” nën organizimin e Klubit të Podgoricës, pjesë e të cilit janë ish–Presidentë dhe Kryeministra të vendeve të rajonit të Kroacisë, Malit të Zi, Kosovës, Maqedonisë, Shqipërisë, Bosnjës dhe Sllovenisë janë kritikuar idetë për korrigjimin e kufijve

Në konferencë ku kanë marrë pjesë ish–Presidenti i Kroacisë Stipe Mesic, ish–Presidenti i Kosovës Fatmir Sejdiu, Ish–Presidentët e Shqipërisë Alfred Moisiu dhe Rexhep Meidani, ish-Presidenti i Maqedonisë Branko Crvenkovski dhe ish-udhëheqës të tjerë të rajonit është miratuar edhe një deklaratë ku theksohet se “anëtarët e Klubit të Podgoricës shprehim gatishmërinë që të bëjnë gjithçka që të parandalojnë që Ballkani Perëndimor përsëri të jetë viktimë e ideve dhe trendëve retrograde”.

Klubi i Podgoricës ndër të tjera ka theksuar se është e një rëndësie të veçantë që BE të aprovojë datën e fillimit të negociatave për anëtarësim të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në BE.
“Shtyrja e mëtejme e këtyre vendimeve në kontekstin e tashmë gjeopolitik dhe gjeoekonomik mund të ketë ndikim të dëmshëm edhe në nivel të brendshëm edhe në atë rajonal. Jemi dëshmitarë të sfidave të rendit global që bazohet në vlerat e përbashkëta dhe demokratike të shoqërive dhe mundësinë që ato të kenë ndikim negativ në Ballkanin Perëndimor”, thuhet në deklaratën e ish-Presidentëve dhe kryeministrave.

Më pas ata kanë bërë edhe një referencë direkte në lidhje me situatën në Kosovë e në Bosnjë e Serbi duke theksuar se idetë retrograde të ndarjeve që i shkojnë kundër bashkëpunimit rajonal e që nxisin izolacionizëm, politikën e kthimit prapa dhe që bazohen në popullizëm në vend se të bazohen në vlerat e përbashkëta dhe standardet europiane, për fat të keq, nuk janë vetëm kujtime të largëta historike por përbëjnë një kërcënim serioz për Ballkanin Perëndimor.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu