• |
ide | kryesore

Propozimi/ Të ndahen mënjanë të moshuarit për të frenuar Covid

-Instant, Arkiva, Lajme, Të fundit

Gjatë valës së parë të pandemisë mosha më e prekur ishte mbi 60 vjeç. Të kësaj moshe ishin edhe viktimat më të shumta. Corriere Della Sera ka botuar një studim të ekspertëve Carlo Favero, Andrea Ichino dhe Aldo Rustichini të cilët kanë propozuara që tashmë të ndahen dhe të jetojnë më vete të moshuarit.


Me “të moshuar” nënkuptohet mosha mbi 50-vjeç. Të 3 nënshkruesit e mbështesin idenë e tyre në faktin e rëndësishëm se nga mbi 37 mijë vdekje nga Covid, vetëm 409 ishin nën 50 vjeç dhe vetëm 19 ishin nën 30. Nuk ka ende të dhëna për ata që shkojnë në terapi intensive, por është e qartë se “ata që rrezikojnë të shemben janë ata mbi 50 vjeç”.


Për ata që janë më të rinj, shtrimi në spital është një përjashtim. Ata nën 29 vjeç kanë më shumë rreziqe në rrugë sesa nga virusi: 542 vdekje nga aksidentet në 2019.

Por si mund të bëhet e mundur ndarja? Sugjerimet janë shumë konkrete.

1) Mësuesit mbi 50-vjeç duhet ta kryejnë procesin në distancë.

2) Udhëtime të diferencuara për të rinjtë dhe të moshuarit në transportin publik për të shmangur mbipopullimin.

3) Ndarje me fasha oraresh nëpër dyqane dhe supermarkete.

4) Padyshim, punë nga shtëpia për ata që janë mbi 50 vjeç dhe që mund ta bëjnë këtë.

5) Ideja më interesante: kupona për të rinjtë në mënyrë që ata të mund të lëvizin përkohësisht në hotelet e shumta bosh dhe të hanë në restorantet që aktualisht nuk kanë klientë.

“Sigurisht që nuk janë sugjerime të lehta për t’u zbatuar”, thonë Favero, Ichino dhe Rustichini, por ata rendisin edhe përparësitë.

1) Shmanget një bllokim tjetër, “shumë më pak i durueshëm ekonomikisht dhe psikologjikisht”.

2) Ruhen të drejtat e një brezi të tërë të rinjsh që ne po e plaçkisim duke filluar nga e ardhmja e tij. Nëse ata takohen me njëri-tjetrin, ata nuk rrezikojnë për veten e tyre. ©LAPSI.al

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu