• |
ide | kryesore

Pasaportat më të fuqishme në botë për vitin 2021

-Instant, Planet

Hendeku global në liritë e udhëtimit nuk ka qenë kurrë më i gjerë, thuhet në raportin e fundit nga firma këshilluese për qytetarinë dhe vendbanimin global me bazë në Londër, Henley & Partners.
Indeksi i pasaportave Henley, bazuar në të dhënat ekskluzive të ofruara nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), ka monitoruar rregullisht pasaportat më të përshtatshme për udhëtime në botë që nga viti 2006.
Rritja e barrierave të udhëtimit që janë prezantuar gjatë 18 muajve të fundit të pandemisë Covid kanë rezultuar në hendekun më të madh global të lëvizshmërisë në historinë 16-vjeçare të indeksit.
Indeksi nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme, kështu që duke lënë mënjanë aksesin aktual aktual të udhëtimit, mbajtësit e pasaportave në krye të renditjes së tij — Japonia dhe Singapori — janë në gjendje, në teori, të udhëtojnë pa viza në 192 destinacione. .
Kjo është 166 destinacione më shumë se shtetasit afganë, të cilët janë në fund të indeksit të 199 pasaportave dhe mund të hyjnë në vetëm 26 vende pa kërkuar vizë paraprakisht.


Europa dominon

Më poshtë në top 10, renditja mbetet praktikisht e pandryshuar ndërsa hyjmë në tremujorin e fundit të 2021. Koreja e Jugut është e barabartë me Gjermaninë në vendin e dytë (me një rezultat 190) dhe Finlanda, Italia, Luksemburgu, Spanja janë të gjitha së bashku në vendin e tretë (me rezultatin 189).


Vendet e BE-së dominojnë në krye të listës si zakonisht, me Austrinë dhe Danimarkën në vendin e katërt dhe Francën, Irlandën, Holandën, Portugalinë, Suedinë në vendin e pestë.

Zelanda e Re, e cila njoftoi këtë javë se po largohej nga strategjia e saj e eliminimit të Covid-19 në favor të një sistemi certifikate vaksinash, është në vendin e gjashtë së bashku me Belgjikën dhe Zvicrën.

Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar, të cilat mbanin vendin e parë së bashku në vitin 2014, tani janë më modeste në renditje. Ata janë në numrin 7, krahas Republikës Çeke, Greqisë, Maltës dhe Norvegjisë, me qasje pa viza ose vizë sipas kërkesës në 185 destinacione.

Australia dhe Kanadaja janë në vendin e tetë, Hungaria është e nënta, dhe Lituania, Polonia dhe Sllovakia së bashku kanë hyrë në vendin Nr.10, me një rezultat 182.

Pasaportat më të mira për të mbajtur në vitin 2021 janë:

1. Japoni, Singapor (192 destinacione)
2. Gjermania, Koreja e Jugut (190)
3. Finlandë, Itali, Luksemburg, Spanjë (189)
4. Austria, Danimarka (188)
5. Francë, Irlandë, Holandë, Portugali, Suedi (187)
6. Belgjikë, Zelanda e Re, Zvicër (186)
7. Republika Çeke, Greqia, Malta, Norvegjia, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara (185)
8. Australi, Kanada (184)
9. Hungaria (183)
10. Lituani, Poloni, Sllovaki (182)

Pasaportat më të këqija për të mbajtur

Disa vende anembanë botës kanë akses pa viza ose viza në momentin e mbërritjes në më pak se 40 vende. Kjo perfshin:
109. Koreja e Veriut (39 destinacione)
110. Nepali dhe territoret palestineze (37)
111. Somali (34)
112. Jemeni (33)
113. Pakistan (31)
114. Siri (29)
115. Irak (28)
116. Afganistan (26)

©LAPSI.AL

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu