• |
ide | kryesore

Skandali me tenderat, Ylli Manjani thirret në Prokurori

Lajme, Të fundit

Ish-ministri i Drejtësisê, Ylli Manjani êshtë marrë nê pyetje nga Prokuroria e Tiranës në lidhje me dosjen e abuzimit me tenderë.

Disa javë më parë, u vunë nën masë sigurie, 11 zyrtarë të Ministrisë së Drejtësisë, pasi dyshimeve për abuzim me 5 tenderë të dhënë në periudhën 2016-2017.

Kallëzimi penal është bërë nga Ministria e Financave, pas auditit financiar ë kryer. Përveç Manjanit, Prokuroria pritet të marrë edhe dëshminë e Petrit Vasilit dhe Gazmend Bardhit, ndërsa është duke u verifikuar përgjegjësia e tyre

Ndaj zyrtarëve dhe ish-zyrtarëve të Ministrisë së Drejtësisë kishte nisur prej muajsh një hetim, i cili u finalizua ditën e martë me caktimin e masave të sigurisë për 12 ish zyrtarët. Ndërsa disa prej tyre ishin thirrur pak kohë më parë për t’u marrë në pyetje.

Mësohet se njëri nga të arrestuarit, drejtori i Shërbimeve Ekonomike dhe Mbështetëse në këtë ministri, Aurel Lamçe, që njëkohësisht ishte i komanduar edhe si sekretar i përgjithshëm, është shoqëruar mbrëmjen e së martës nga oficerët e Antikrimit Ekonomik.

Ai ndodhej në një lokal në afërsi të Tregut Elektrik, kur u ndalua në zbatim të urdhrit të Prokurorisë.

Nën masë sigurimi “Arrest shtëpie” është dhe ish-sekretarja e përgjithshme e Ministrisë së Drejtësisë, Juliana Hoxha. Ndërkohë, në burg janë edhe dy ekspertë të IT, Lysien Ali dhe Arlind Alika.

RAPORTI DHE SHKELJET
Hetimi është kryer për 5 tenderë, ndërsa nga raporti i inspektimit financiar që disponon gazeta “Panorama”, renditen një sërë shkeljesh të kryera nga institucioni dhe kompanitë private, të cilat kanë dalë fituese në tenderë. Kështu, referuar raportit për tenderin “Përmirësimi i sistemit të mbikëqyrjes elektronike në fushën penale”, është konstatuar se në lidhje me hartimin e specifikimeve teknike dhe llogaritjen e fondit limit, nuk rezulton të jetë ngritur grup pune për të bërë vlerësimin. “Nuk argumentohet dhe nuk dokumentohet përgatitja e tyre, e parashikuar në ligj”, shkruhet në raport.

Gjithashtu, sipas raportit, edhe urdhri i prokurimit ka dalë në kundërshtim me nenin 60 “Urdhri i Prokurimit”, të VKM-së “Për miratimin e rregullave të prokurimit publik”, sepse duke qenë kontratë shumëvjeçare, nuk përmban fondin e llogaritur të vitit buxhetor. Një tjetër shkelje e konstatuar në raport është vendosja e znj.Marsuela Aliaj, me detyrë funksionale përgjegjëse e sektorit të prokurimeve, në rolin e anëtarit të KVO.

Referuar të dhënave të raportit, kjo është në kundërshtim më përcaktimet e nenit 58 të VKM Nr. 914/2014 “Për miratimin e rregullave të prokurimit publik”, ku parashikohet: “Komisioni i vlerësimit të ofertave nuk kryen asnjë veprim tjetër, përveç atyre të përcaktuara shprehimisht në këto rregulla”.

Ndërkohë, Njësia e Prokurimit ka filluar procedurat zyrtare të prokurimit, pa pasur më parë një miratim të Degës së Thesarit në lidhje me fondet e disponueshme, duke e anashkaluar këtë kontroll, pasi urdhri i prokurimit është hartuar me vlerë më të lartë se fondi në dispozicion. “Investimi i kryer nga Ministria e Drejtësisë për kontratën “Përmirësimi i Sistemit të Mbikëqyrjes elektronike në fushën penale” nuk e ka realizuar objektivin dhe qëllimin për të cilin projekti u implementua, duke krijuar efekte financiare negative, me pasojë krijimin e dëmit ekonomik në vlerën 150.000.000 lekë, të përfituar padrejtësisht nga kontraktorët zbatues”, përfundon raporti për këtë tender.

SISTEMI ICMIS

Në lidhje me tenderin “Mirëmbajtje dhe Zhvillim i Sistemit ICMIS (Gjykatave Administrative), sipas raportit, fondi limit i vendosur në urdhrin e prokurimit në vlerën 12 405 400 lekë (pa TVSH), është i paanalizuar, i paargumentuar dhe i pavlerësuar. “Po t’i referohemi llogaritjes së mesatares së tri ofertave me vlerë më të ulët, fondi limit do të rezultonte në vlerën 8 582 497 lekë, pra më i ulët.

Duke mos bërë një proces të tillë vlerësimi dhe mirëargumentimi të fondit limit, duke marrë në konsideratë ofertat e paraqitura, eksperiencën e kontratave të ngjashme dhe ofertat e tregut të marra për këtë procedurë prokurimi, fondi limit nuk do të rezultonte në vlerën e publikuar në shumën 12 405 400 lekë, por në vlerën 8 582 494 lekë dhe 10 298 992 lekë”, argumentohet në raport. Pra, si rezultat, mosanalizimi i elementëve të sipërcituar ka rritur në mënyrë fiktive vlerën e fondit limit të prokuruar, në shumën 3 822 906 lekë në kundërshtim me ligjin.

Një tjetër shkelje në lidhje me këtë tender është edhe fakti se kontratës i mungon ajo që konsiderohet si “MARRËVESHJE NIVELI SHERBIMI-SLA”, e cila është ofrimi i shërbimit të mirëmbajtjes dhe asistencës teknike autoritetit kontraktor nga kontraktuesi. Lidhja e kësaj kontrate është e parashikuar nga VKM nr. 710, “Për krijimin dhe funksionimin e sistemeve të ruajtjes së informacionit, vazhdueshmeriss së punss dhe marrëveshjeve te nivelit te shërbimit”./Panorama

4 Comments

  1. O skiftere dhe shpellare dje paloka dhe strazimiri me pisqolle jane pare duke takuar disa trima nga lezha qe te organizohen per neser,ju skiftere e dini ku eshte futur saliu cfare ben,ku shkon,ke takon,ka qe te shtunen qe po pret por nuk flet me pas deklaratave bombe nga shba,trimi i mbyllur ne kulle po flet me viktimat qe bere ne keto vite,nuk e lene te qete gjithe naten i flasin ne vesh,as ilacet nuk i bej derman,nuk fle dot

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Kthehu